Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nin (İED) Başkan Yardımcısı Onur Cantimur, kullanmak zorunda olduğu işitme cihazı ücretinin tamamını karşılamayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na dava açtı. Cantimur’un açtığı davada mahkeme SGK’yı haksız görerek emsal niteliğinde bir karar verdi. Verilen karara göre SGK Cantümur’un işitme cihazının bedelini ödeyecek. Mahkeme, Cantimur’un açtığı davayla işitme engelliler için emsal niteliğinde bir karar vererek SGK’nin cihaz ücretinin tamamını ödemesine hükmetti.

‘TOPLUM OLARAK ÇOK SEVİNÇLİYİZ’

Türkiye'de yaşayan ve işitme cihazına ihtiyacı olan yüzbinlerce işitme engellinin bundan faydalanabilecek olmasından dolayı toplum olarak çok sevinçli olduklarını belirten Bursa İşitme Engelliler Derneği Başkanı Şener Baş, “Birçok işitme engellinin ve işitme engelli çocukları olan ailelerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri işitme cihazlarının pahalı olması ve devlet desteğinin bu konuda düşük olmasıydı. Maddi durumu iyi olmayanlar bu cihazdan faydalanamıyor, işiten bireylerin yanında kendilerini eksik hissediyor, bununla beraber daha çok iletişim problemi yaşıyordu. Yeni aldığımız haber ile birlikte İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'nin SGK'ya açtığı davayı kazandığını ve bundan sonra SGK'nın cihaz ücretlerinin 10.500 TL'ye kadar olan kısmını karşılayacağını öğrendik. Türkiye'de yaşayan ve işitme cihazına ihtiyacı olan yüzbinlerce işitme engellinin bundan faydalanabilecek olmasından dolayı toplum olarak çok sevinçliyiz. Bu sebeple İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği başkanına, yönetimine, başkan yardımcısı Onur Cantimur'a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

‘İŞİTME ENGELLİ HERKESE KAPIMIZ AÇIK’

Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret

Bursa İşitme Engelliler Derneği olarak sadece üyelerine değil üye olmayan işitme engellilere de birçok açıdan destek olduklarını anlatan Baş, derneğin faaliyetlerini anlattı: “Derneğimiz sadece üyelerine değil üye olmayan işitme engellilere de birçok açıdan destek olmaktadır. Bunlardan bazıları istihdam, eğitim, cihaz desteği, kültürel geziler, kadınlarımıza moral motivasyon günleridir. Biz sağır toplumu için her alanda ihtiyacımız olan Türk İşaret Dili tercümanı desteğinde de bulunmakta ve kendilerini anadillerinde ifade edebilmelerine yardımcı olmaktayız.”

‘ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİMDE EKSİK KALIYOR’

“Sağır toplumunun işitme cihazı sorununa çözümler getirilmiş olması dışında çözülmesi gereken daha birçok sorunlarımız var” diyen Baş, “Eğitimde anadili işaret dili olmayan öğretmenlerden alınan derslerde maalesef çocuklar eksik kalmaktadır. Bu sebeple işiten çocuklarla kıyaslanınca sağır çocukların seviyesi hep daha düşük olmuştur. Hastanelerde, mahkemelerde, karakollarda, kamu binalarında ve birçok alanda sürekli tercüman bulunmaması, bulunsa da yeterli olmaması, bizlerin sürekli tercüman bulma çabasında olmamız bizleri sıkıntılı bir sürece sokmaktadır. Belirli bir kurumda tercüman olarak çalışan arkadaşlarımızdan kurum dışı ihtiyacımız olduğunda maalesef ki izin verilmemesi sebebiyle her alanda destek alamıyoruz” dedi.  

‘DEVLETTEN TERCÜMAN DESTEĞİ BEKLİYORUZ’

Devlet tarafından aktif olarak her alanda onlara destek olacak tercüman görevlendirmesi yapılması gerektiğini söyleyen Baş, “Örneğin belirli bir yerde çalışan bir tercümanı alıp hastaneye, vergi dairesine veya bankaya götürüp bize tercümanlık yapmasını isteyemiyoruz. Devlet tarafından aktif olarak her alanda bize destek olacak tercüman görevlendirmesi yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Her ilde yaşayan sağır birey sayısına oranla tercüman görevlendirdiklerinde hem bizler her ihtiyacımız olduğunda görevli tercümana rahatlıkla ulaşabileceğiz hem de tercümana ödemek için artı bir masrafımız olmayacaktır. Çünkü işiten bireyler tüm işlemlerini ücretsiz ya da cüzi miktarlarda çözebilirken bizler ayrıca hakları olduğu için tercümana da ödeme yapmaktayız ve burada da engelli ve engelsiz vatandaş farkı yüzümüze vurmaktadır” Bunlar gibi birçok sıkıntılarımıza çözüm bulma yolunda ilerliyoruz ve umarız ki önümüzdeki süreçte tüm sorunlarımıza çözüm bulup engelsiz bir şekilde hayatlarımıza devam edeceğiz. Bize destek olan herkese teşekkür ederiz. Bizlerle tanışmak sohbet etmek destek olmak isteyenleri de derneğimize bekleriz. Kapımız her zaman açık” ifadelerini kullandı.