Ulaş Girgin

Güneş’in dünyaya ulaştırdığı ısı enerjisinin bir kısmı atmosferin katmanlı yapısı ile soğurulurken bir kısmı da uzaya geri yansıtılmaktadır. Güneşin ısı ve ışık enerjisinin geri kalan kısmı ise dünya yüzeyi tarafından soğurulmaktadır.  Şehir sıcaklıklarının kırsal alanlara oranla daha yüksek olmasının temel sebebi şehirlerdeki buharlaşmanın kırsal alanlara göre daha fazla olmasıdır. Ağaçlandırılmış bölgelerdeki gölgelik alanlar yüzeydeki suyun buharlaşmasını geciktireceğinden dolaylı olarak ısınmayı da geciktirecektir.

234232442342234

Ayrıca ağaçlar güneşin etkisini yoğun halde gösterdiği zamanlarda güneşten gelen enerjinin en az %70’ini kendileri için kullanırken %10 ila %30’unun yaprakların altına inmesine izin vermektedir. Bu sebeple gölgelik alanlar güneşin direkt etki ettiği alanlara göre ısı enerjisinden çok daha az etkilenmektedir bu da gölgelik alanların sıcaklıklarının daha az yükselmesini sağlayacaktır.

Doğal olmayan yapılar güneş ışınlarını daha fazla emiyor

Büyükşehirlerdeki beton ve diğer malzemeli doğal olmayan yapılar güneş ışınlarını doğaya göre çok daha fazla soğurmaktadır. Asfalt ve beton gibi yapılarda gün boyu soğurulmuş yani emilmiş olan güneş ışınları gece saatlerinde geri salınmaktadır. Dolayısıyla büyükşehirlerde gece sıcaklıkları da, kırsal bölgelere oranla daha fazla olacaktır.

12-4-1

Bursa’da sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti Bursa’da sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti

Dünyadaki hızlı nüfus artışı ve barınma gereksinimi ile oluşmuş olan şehir yoğunlukları, yeşil alanların tahribine yol açmış, dünyanın ekolojik dengesini de olumsuz etkilemiştir. Ne yazık ki doğal olmayan malzemelerin kullanımı ile gerçekleşen yapılaşma dünyanın enerji dengesini olumsuz etkileyip yoğun yaşam alanlarına sıcaklık gibi olumsuzluklar olarak geri dönmektedir.   

Editör: Ulas Girgin