Anne ve babalar hastalıklar karşısında neler yapacakları konusunda kararsız kalırken, hastalıklara karşı bilinçli olmak ve gerekli önlemleri almak gerekiyor. Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır, sonbaharda en sık görülen çocuk hastalıkları ve hastalıklar karşısında neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi. 

Antidepresan bitkilerine dikkat Antidepresan bitkilerine dikkat

ANTİBİYOTİĞE GEREK YOK
Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır, “Çocuklarda kış aylarında en sık rastlanan hastalık soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı hafif burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve nezle ile kendisini göstermektedir. Bu süreçte ateş 38 derecenin üzerine çıkmaz ve çocuğun genel durumunda bir sorun olmaz. Çocuğun ateş düzeyini normale düşürünce soğuk algınlığı sorun oluşturmayacak bir tablodur. Solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90'ı virüslere bağlı gelişmekle birlikte, antibiyotik gerektirmemektedir. Bu nedenle ateş düşürücü ilaçla hastalığa müdahale edilir, serum fizyolojikle de çocuğun burnunun açılması sağlanır” dedi.

ATEŞ 48 SAATİ GEÇİYORSA…
Uzm. Dr. Çakır sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklarda sonbahar ve kış aylarında en çok görülen ikinci hastalık farenjittir. Farenjit de yine yüzde 85-90 virüs kaynaklıdır. Bu nedenle de antibiyotik kullanımı önerilmemektedir. Bu hastalıkta da bol sıvı tüketimi, ateş düşürücü ilaçların kullanımı, bitki çayı içirilmesi önemlidir. Ancak farenjitle birlikte bademcik iltihabı oluşabilir. Boğazda ağrı, kaşıntı, ağrılı yutkunma, ateş 39 derece civarında seyreder. Ateş düşmesine rağmen çocuğun genel durumunda rahatlama olmaz. Ateşli tablonun 48 saati geçtiği, genel durumun bozuk olduğu durumlarda doktora gitmek gerekmektedir.”