SON DAKİKA
Hava Durumu

'Sütlü tatlılar tercih edilmeli'

Ramazan ayında yaklaşık 14 saat açlık durumundan sonra ilk yemeğin vücuda olumsuz etki etmemesi için yüksek yağlı, şekerli, tuzlu gıdalara yönelmemek oldukça önem arz ediyor. Şeker içeriği yüksek yiyecek içecekler yerine sütlü tatlıların tercih edilmesini söyleyen Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Ramazan ayına özel tatlılardan güllaç ise az şekerli hazırlanmalı ve iftar sonrası ara öğün olarak 1 porsiyon kadar tüketilmelidir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.04.2023 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 02.04.2023 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
'Sütlü tatlılar tercih edilmeli'

Ramazan ayının ruhuna ve amacına uygun yaşarken, bir yandan da vücudumuza besin girişini doğru yapmanın önemi üzerinde duran Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Besin tercihlerini sağlıklı olmayan yüksek yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalara yönelmek sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Ramazan ayında sıvı ve besin tüketim süresinin azalması, hareketsizlik gibi sebeplerle metabolizma hızı azalır. Buna bağlı olarak günlük enerji gereksinimi de bir miktar azalır. Bilinenin aksine günlük enerji ihtiyacının yüzde 40'lık kısmını sahur, yüzde 50'lik kısmını iftar ve yüzde 10'luk kısmını iftar sonrası ara öğünler oluşturmalıdır" diye konuştu.

Besin çeşitliliği sağlanmalı

Sahur ve iftarda besin çeşitliliği sağlanmalı ve öğünlerin yeterli enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller içermesi gerektiğini vurgulayan Uzman Doktor Güngör, "Öğün sonrası hemen uykuya geçilmemeli, besin tüketimi tamamlandıktan sonra en az yarım saat beklenmelidir. Uzun süreli açlık ve yetersiz sıvı alımına bağlı görülebilen baş ağrısı, gastrit gibi şikayetlerin oluşmaması için yeterli su-sıvı alınmalı, çay-kahve gibi içecekler sınırlandırılmalıdır. Açlık süresince mide hacminin küçülmesi sebebiyle, midenin yemeye adaptasyonun sağlanması için yiyecekler yavaş yenmeli ve çok çiğnenmelidir. Salamura, şarküteri gibi tuzlu yiyecekler sınırlandırılmalı, bu yiyecekler tüketildiğinde sıvı tüketimi arttırılmalıdır" dedi.

Sütlü tatlılar tercih edilmeli

Şeker içeriği yüksek yiyecek ve içecekler, şerbetli ve kızartılmış tatlılar tüketilmemesinin zararlı olduğunu, bunun yerine sütlü tatlıların tercih edilmesinin daha uygun olacağını söyleyen Dr. Güngör, "Ramazan ayına özel tatlılardan güllaç ise az şekerli hazırlanmalı ve iftar sonrası ara öğün olarak 1 porsiyon kadar tüketilmelidir. İşlenmiş karbonhidratlardan olan paketli gıdalar, hamur işleri, poğaça, börek, kek, kurabiye gibi yiyecekler yerine tam tahıl içerikli olanlar tercih edilmelidir. Ramazan pidesi tüketiminde dikkatli olunmalı, porsiyon kontrolü yapılmalıdır. Alışveriş ihtiyaçları önceden belirlenmeli ve tüketilecek kadar satın alınmalı, satın alınan besinler doğru şekilde saklanmalı, artan yemekler saklama kabında buzdolabında saklanmalı ve 3 gün içerisinde sadece 1 kez tekrar ısıtılarak tüketilmeli, artan ekmekler doğru şekilde muhafaza edilerek kullanılmalı ve israftan kaçınılmalıdır" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.