Kabak çekirdeği lezzetli olduğu kadar da insan sağlığı için sayısız faydalarla dolu. Sadece bir avuç kabak çekirdeği yemek bile insan sağlığı için önemli katkılar sunuyor. Uzmanlar her gün bir avuç kabak çekirdeği tavsiyesinde bulunuyor. İşte çekirdeğin faydaları...
Haber Giriş Tarihi: 19.10.2022 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2022 14:50
Kaynak:
Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Kabak çekirdeği, kabak meyvesinin merkezinde bulunan yenilebilir, yassı, oval şekilli tohumlardır. Etten çıkarıldığında, lezzetli, gevrek bir atıştırmalık oluşturmak için ya sade ya da otlar ve baharatlar gibi diğer tatlarla durulanır ve kavrulur.
30 gr'lık bir porsiyon yaklaşık olarak şunları içerir:
• 170 kcal / 704KJ
• 7.3g Protein
• 13.7g Yağ
• 2.1g Lif
• 81mg Magnezyum
• 246mg Potasyum
• 1.98mg Çinko
• 3.0mg Demir
1. KAN ŞEKERİ DENGESİNİ DESTEKLER
Keten tohumu ile birlikte kabak çekirdeğinin faydalarını araştıran bir araştırma, yüksek kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi diyabetik komplikasyonları önlemede yardımcı olabileceğini buldu. Bu tohumların hipoglisemik özellikleri, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini daha iyi yönetmesine yardımcı oluyor.
2. KALP HASTALIKLARINI ÖNLER
Kabak çekirdeği, alfa-linolenik asit (ALA) dahil olmak üzere iyi bir doymamış yağ kaynağıdır. ALA içeriği nedeniyle dengeli bir diyetin parçası olarak kabak çekirdeği yemenin kalp ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için faydalı olabileceğine dair iyi kanıtlar var. 2011 yılında yapılan bir araştırma, kabak çekirdeği yağının menopoz sonrası kadınlarda kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olduğunu da buldu. Ayrıca, yararlı bir magnezyum kaynağı olan kabak çekirdeği kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.
3. ANTİOKSİDAN BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Kabak çekirdeği, hücre hasarından sorumlu 'serbest radikalleri' temizlemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. İlginç bir çalışma, kabak çekirdeğinin, menopoz sonrası kadınlarda, tüketmeyenlere kıyasla önemli ölçüde azalmış meme kanseri riski ile ilişkili olduğunu buldu ve ikinci bir çalışma, menopoz öncesi kadınları da korumaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
4. KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Kanseri önleyebilecek tek bir "süper gıda" olmamasına ve kanser için belirli risk faktörlerinin beslenmeyle ilgisi olmamasına rağmen, sağlıklı beslenmenin kanser riskini azaltabileceğine dair kanıtlar var. Kabak çekirdeği açısından zengin diyetler, meme, prostat ve kolon dahil olmak üzere belirli kanserlerin riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
5. MESANE SAĞLIĞINA FAYDA SAĞLAR
Araştırmalar, kabak çekirdeği yağının üriner bozuklukları önleme veya tedavi etme potansiyeline sahip olabileceğini bulmuştur, ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
KABAK ÇEKİRDEĞİ HERKES İÇİN GÜVENLİ MİDİR?
Kabak çekirdeği alerjisi nadir olmakla birlikte, çoğu insan için genellikle güvenli olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tohum alerjileri konusunda endişeleriniz varsa, onları diyetinize sokmadan önce daima doktorunuza danışın.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Faydalarını duyunca cebinizde gezdireceksiniz
Kabak çekirdeği lezzetli olduğu kadar da insan sağlığı için sayısız faydalarla dolu. Sadece bir avuç kabak çekirdeği yemek bile insan sağlığı için önemli katkılar sunuyor. Uzmanlar her gün bir avuç kabak çekirdeği tavsiyesinde bulunuyor. İşte çekirdeğin faydaları...
Kabak çekirdeği, kabak meyvesinin merkezinde bulunan yenilebilir, yassı, oval şekilli tohumlardır. Etten çıkarıldığında, lezzetli, gevrek bir atıştırmalık oluşturmak için ya sade ya da otlar ve baharatlar gibi diğer tatlarla durulanır ve kavrulur.
30 gr'lık bir porsiyon yaklaşık olarak şunları içerir:
• 170 kcal / 704KJ
• 7.3g Protein
• 13.7g Yağ
• 2.1g Lif
• 81mg Magnezyum
• 246mg Potasyum
• 1.98mg Çinko
• 3.0mg Demir
1. KAN ŞEKERİ DENGESİNİ DESTEKLER
Keten tohumu ile birlikte kabak çekirdeğinin faydalarını araştıran bir araştırma, yüksek kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi diyabetik komplikasyonları önlemede yardımcı olabileceğini buldu. Bu tohumların hipoglisemik özellikleri, şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini daha iyi yönetmesine yardımcı oluyor.
2. KALP HASTALIKLARINI ÖNLER
Kabak çekirdeği, alfa-linolenik asit (ALA) dahil olmak üzere iyi bir doymamış yağ kaynağıdır. ALA içeriği nedeniyle dengeli bir diyetin parçası olarak kabak çekirdeği yemenin kalp ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için faydalı olabileceğine dair iyi kanıtlar var. 2011 yılında yapılan bir araştırma, kabak çekirdeği yağının menopoz sonrası kadınlarda kolesterol seviyelerini iyileştirmeye yardımcı olduğunu da buldu. Ayrıca, yararlı bir magnezyum kaynağı olan kabak çekirdeği kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.
3. ANTİOKSİDAN BAKIMINDAN ZENGİNDİR
Kabak çekirdeği, hücre hasarından sorumlu 'serbest radikalleri' temizlemeye yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır. İlginç bir çalışma, kabak çekirdeğinin, menopoz sonrası kadınlarda, tüketmeyenlere kıyasla önemli ölçüde azalmış meme kanseri riski ile ilişkili olduğunu buldu ve ikinci bir çalışma, menopoz öncesi kadınları da korumaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
4. KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Kanseri önleyebilecek tek bir "süper gıda" olmamasına ve kanser için belirli risk faktörlerinin beslenmeyle ilgisi olmamasına rağmen, sağlıklı beslenmenin kanser riskini azaltabileceğine dair kanıtlar var. Kabak çekirdeği açısından zengin diyetler, meme, prostat ve kolon dahil olmak üzere belirli kanserlerin riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
5. MESANE SAĞLIĞINA FAYDA SAĞLAR
Araştırmalar, kabak çekirdeği yağının üriner bozuklukları önleme veya tedavi etme potansiyeline sahip olabileceğini bulmuştur, ancak bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
KABAK ÇEKİRDEĞİ HERKES İÇİN GÜVENLİ MİDİR?
Kabak çekirdeği alerjisi nadir olmakla birlikte, çoğu insan için genellikle güvenli olarak kabul edilir. Bununla birlikte, tohum alerjileri konusunda endişeleriniz varsa, onları diyetinize sokmadan önce daima doktorunuza danışın.
En Çok Okunan Haberler