Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın

Ve o kara günün 20. yıl dönümü geldi çattı. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 17 Ağustos'ta başta Yalova, Kocaeli olmak üzere Körfez bölgesini ardından da tüm ülkeyi yasa boğan Marmara depreminin 20. yıl dönümünde ‘Depreme Duyarlılık Sergisi’ organize etti. İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, o bildik gerçeği bir kez daha herkesin yüzüne haykırdı. “Biz depreme hazırlanmadan hazırmış gibi yapıyoruz. Konuşuyoruz ama sadece konuşuyoruz ortada somut bir adım yok” dedi. 
ACI BİLANÇONUN 
İKİ ÖNEMLİ SEBEBİ 

Şehreküstü Metro İstasyonu’ndaki sergide İMO Bursa Şubesi olarak her zaman gerekli uyarıları yaptıklarını dile getiren Mehmet Albayrak, 17 Ağustos Marmara depreminin acı bilançosunun sebebinin en açık iki etkeninin 'işi ehline vermemek ve denetimsizlik’ olduğunu vurguladı. Albayrak, bu sözlerinin hâlâ arkasında olduklarını ve bu ifadenin de geçerliliğini hâlâ koruduğunu iddia etti. 
İMAR BARIŞI’NI
ASLA İSTEMEDİK 

Bunca yaşanmışlıklara rağmen hâlâ olası bir depremde kağıt gibi ezilip büzülecek dayanıksız yapılar üretmeye devam edildiğini dile getiren Albayrak, “Bu konuda hiçbir ilerleme olmadığının en önemli kanıtı Bursa’daki yapı stokunun yüzde 60’ının hâlâ kaçak olmasıdır. Bu binaların deprem güvenliğiyle ilgili çalışma yapılmamış ve de bir arpa boyu yol alınmamıştır. İmar Barışı ise bizim asla istediğimiz bir şey değildi. Maalesef kaçak binalar yasal bir statüye kavuştu. Olası bir depreme asla hazır değiliz. Yarın bir deprem yaşadığımızda altından çok zor kalkacağız” diye konuştu. 

DÜNYA STANDARTLARININ ALTINDAYIZ
İMO Başkanı Albayrak, şu uyarılarla konuşmasını tamamladı: “Deprem öncesi hazırlık safhasında üzülerek söylüyorum dünya standartlarının çok altındayız. Can kayıplarımızın önemli bir kısmı deprem anında, hayat üçgenin kurulamamasından, eşyaların altında kalmaktan veya boğulmaktan yaşanıyor. Sergimizin olası bir depreme karşı farkındalık olmasını istedik. Biz inşaat mühendisleri olarak şehrimizdeki depreme dayanıksız yapı stokunun gün yüzüne çıkarılması adına gerekli tecrübe ve bilgiye sahibiz. Uzmanlık anlamında eksiğimiz yok ama güçlü bir iradenin harekete geçmemesi ya da geçememesi gibi bir sıkıntımız var. Onun için diyoruz ki vatandaş depremden önce inşaat mühendisleri ile iyice tanışmalı."