İsviçre merkezli Tages Anzeiger gazetesinin ülkenin gümrük verilerine dayandırdığı haberine göre, Rusya ile İsviçre arasındaki ticaret hacmi, işgalin ardından Moskova yönetimine karşı uygulanmaya başlanan yaptırımlardan bu yana arttı.

YÜZ MİLYONLARCA DOLAR DEĞERİNDE

Gazete, tıbbi ürünlerin çoğunlukta olduğu İsviçre ihracatının yüzde 19 arttığını, Rusya'dan yapılan ithalatın ise yılın başından bu yana yüzde 54 arttığını tespit etti. Rusya'nın ihracatında bu kadar büyük bir büyümenin, İsviçre'de özel yaptırımlara tabi olan altın sevkiyatındaki artıştan kaynaklandığı bildirildi.

İsviçre gümrük servisi verilerine göre, kasım ayında Rusya'dan 370 milyon dolar değerinde 6,4 ton altın geldi. Alıcının kim olduğu bilinmezken, gazete, altının çoğunun, değerli metali işlemek için önemli bir küresel merkez olan İsviçre'ye üçüncü ülkeler aracılığıyla girdiğini iddia etti.

‘RUS ALTINI DEĞİL’ AÇIKLAMASI

Altınların Dubai üzerinden girdiği ileri sürülürken, İsviçre Kıymetli Maden Üreticileri ve Tüccarları Derneği’nden gazeteye yapılan açıklamada altınların Rus altını olmadığı belirtildi.

DSÖ'den uyarı: 'Felaket boyutlarına ulaştı' DSÖ'den uyarı: 'Felaket boyutlarına ulaştı'

Temmuz ayında AB, Rusya'dan “altın ve altın takıların doğrudan veya dolaylı olarak satın alınması, ithal edilmesi veya devredilmesi” yasaklayan yedinci yaptırım paketini kabul etmişti. Kısıtlamalar, üçüncü bir ülkede işlenen altın ürünlerinin ihracatını da hedefliyor.

Editör: Elif Aslan