Gökçe ÇALIŞCİ/ÖZEL HABER

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Genel Başkanı Hakan Akdoğan Bursalı emlakçılarla bir araya geldi. Eskişehir İl Başkanı Sedat Duraz ve Bolu İl Başkanı İlyas Özçelik’in de katıldığı toplantıda endeksa raporlarının sunumu ve Yeni Nesil Liderlik konuları ele alındı.  Bursa emlak piyasasının değerlendirildiği toplantıda açıklanan veriler şöyle; mayıs ayında Türkiye genelinde 122 bin 768 adet konut satışı gerçekleşmiş durumda. Bu adet ile konut satışları bir önceki aya göre yüzde 8 azaldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 107 artmış durumda. İkinci el konut satışları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 119 artarak 89 bin 907 olarak gerçekleşti. Kredi konut satışları ise geçen senenin aynı ayına göre yüzde 178 artış gösterdi ve 29 bin 335 olarak gerçekleşti. Ocak mayıs dönemine baktığımızda da aynı döneme göre kıyasla yüzde 38’lik bir artış yaşandı. Toplamda beş ayda 575 bin 889 bin konut satış gerçekleşti. Kredili konut satışları aynı dönemde, geçen seneye göre yüzde 72 artış göstererek ilk beş ayda zirveyi yakaladı. İkinci el konut satışları da yüzde 42 arttı. Yabancıya satışlar ise yüzde 70 artış gösterdi. Yine ocak mayıs dönemine baktığımızda toplam satışlar içerisinde, yabancıya satışlar yüzde 5 olarak gerçekleşti. Kredili konut satışları 124 olarak gerçekleşti. İkinci elde ise satılan yüz konutun 73 tanesi ikinci el olarak gerçekleşti. Mayıs ayı sonu itibariyle yıllık değer olarak değişime bakıldığında yüzde 172’lik bir artış görüldü. Ortalama konut metrekare satış fiyatı Türkiye genelinde 9 bin 363 TL'ye geldi. Ortalama satış fiyatı da Türkiye genelinde 1 milyon 264 bin ve geri dönüş amortisman süresi de 17 yıl olarak gerçekleşmiş durumda. İlk 30 ile bakıldığında İstanbul zirvede sonrasında Antalya, Mersin, gelmekte. Artış olarak bakıldığında ise İstanbul’da yıllık değer artışı yüzde 209 olarak gerçekleşti. Ortalama bir konutun satış fiyatı 1 milyon 892 bin. Mersin'de de yıllık değer artışı yüzde 194 olarak gerçekleşti. Bir konutun satış fiyatı da 1 milyon 186. Yabancıya konut satışında ise İstanbul liderliği elden bırakmayarak satışın yüzde 41’ine sahip.

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

EN FAZLA KİRA ARTIŞI GEMLİK’TE

Bursa emlak konumunun yüzde 2’sine sahip. Bursa'da yabancılara 132 adet konut satıldı. Ülke uyruklarına göre bakıldığında Rus vatandaşları en başta geldi. Toplamda 1275 adet konut Ruslara satıldı. En fazla konut satışı yapılan ülke ise Rusya. Yüzde 21 satılan, 100 konutun 21’i Ruslara ait. Ve daha sonra da yüzde 12 ile İran geliyor. Bursa'ya bakıldığında 4 bin 323 adet konut satışı gerçekleşti. Toplam konut satış içerisinde Bursa'nın payı yüzde 4.  Bursa'da yıllık değer artışı da yüzde 159. Ortalama bir konutun fiyatı da 1 milyon 128 bin TL ve 27 yıl geri dönüş olarak gerçekleşmiş Bursa'da. İlçe olarak bakıldığında yüzde 84 ile zirvede Nilüfer ve Karacabey yer aldı. Kira değerlerinde yine Bursa'ya bakıldığında en fazla kira artışı yüzde 102 ile Gemlik’te gerçekleşti.

LİDERLİK İLKOKUL SIRALARINDA BAŞLAR

Verilerin ardından açılış konuşmasını yapan (TÜGEM) Genel Başkanı Hakan Akdoğan liderlik kavramına dikkat çekerek liderliğin ilkokul sıralarında başlayıp hayatın bütün evrelerine yayıldığını ifade etti. Akdoğan, “Liderlik bize hayatın her alanında lazım, çünkü insanlar okulda da, askeriyede de olsa veya pikniğe bile gittiğinde bir lidere ihtiyaç duyar ve onun peşinden gider” diye konuştu. Akdoğan hayata lider gibi bakmamız gerektiğini ve özelliklerimize liderlik özellikleri katarak kendimizi geliştirmemiz gerektiğini belirterek liderlikte yeteneğin yetersiz olduğunu bunu ancak karakterle desteklersek o zaman bir lider olabilmenin mümkün olduğunu ifade etti.

KARAKTER VE BİLGİNİN BİRLEŞİMİ

Yeterlilik ve yetkinliklerini değiştiren geliştiren insanların özellikle emlak sektöründe çalışanların lider olduğunu söyleyen Akdoğan, “Bizim sektörde kimse yönetici değildir. Kimse maaşlı çalışmıyor, herkes kendi işinin sahibi ve kendi işini kendi buluyor” dedi. İnsanların hayatında önemli bir konumda bulunduklarını ifade eden Akdoğan, Bizim işimiz öyle bir iş ki insanların hayatların aldığı en önemli kararlarda bize ihtiyaç duyuyorlar. Bizim fikirlerimizle hayatlarında aldıkları kararlara imza atıyorlar. Bu insanlara liderlik etmemiz gerekiyor ki insanlar bizim peşimizden gelsinler ve söylediklerimize inansınlar.  Bu iş sadece mesleki bilgi ile yeterli kalmıyor. Karakter özelliklerimizin mesleki bilgimizle birleşmesi gerekmektedir” diye belirtti. Liderliği buz kırana benzeten Hakan Akdoğan, “Liderleri bir buz kıran yol açan rol model öncü kişi olarak görüyorum. Buz kıran olmak çok önemli, lider buzu kırıp yolu açacak ki diğer gemilere de yol açsın yön versin. Bizim de sektörde yapmak istediğimiz bu” dedi.