Ezgi Özdaş

Yaz aylarında vatandaşlar ekonomik ve sosyal imkanlarının el verdiğince günlük tempodan uzaklaşmak ve kafa dağıtmak için tatil arayışındalar. İmkanları el veren vatandaşlar ise yaz tatilinde yurt dışından yana tercihlerini kullanmak istiyorlar ancak bunun önündeki en büyük etken pasaport ve vizeler. Peki hangi tür vize ve pasaportlara ulaşabilirsiniz? Kaç çeşit pasaport ve vize var? Detaylar haberimizde…

Yurt dışına yapılacak seyahatlerde uluslararası olarak kabul görmeniz için ihtiyacınız olan belgeye pasaport adı veriliyor. Kendi içlerinde başvuru şartları ve şekilleri olarak pasaportlar farklılık gösterebilir. Uluslararası kabul gören pasaport çeşitleri şu şekilde sıralanır:

·      Yeşil

·      Gri

·      Siyah

·      Bordo

SİYAH PASAPORT

Devletin üst kademelerinde yer alan kişiler için siyah pasaport verilir. Meclis üyeleri, orgeneraller, bakanlar, valiler ve büyükşehir belediye başkanları siyah pasaport hak sahibi kişilerdir. Görev süresi boyunca üst düzey yetkililer bu pasaporta sahip olabilirler.

GRİ PASAPORT

Resmi kurumlar adına yurt dışında görevlendirilmesi halinde kişilere verilen pasaport türüdür. Görev sürelerinin devamı halinde gri pasaporta sahip kişiler kendileri ve aileleri için de yeşil pasaporta sahip olabilirler. Gri pasaport sahibi olabilen diğer vatandaşlar ise milli sporculardır. Süresi; görev bitimine kadardır.

YEŞİL PASAPORT

Bu pasaport devlet kurumlarında görevli 1, 2 veya 3 seviyelerinde memurların veya bürokratların taşıma yetkisi olan bir pasaport türüdür. Bu pasaporta sahip olan memur ve bürokratların emeklilik veya görevi bırakma nedeniyle geri iade etme zorunlulukları yoktur. Yeşil pasaportlar görevden ayrılma durumunda da kullanılabilir. Bu pasaporta sahip olan kişiler Avrupa ülkelerinden birçoğuna vizesiz olarak giriş yapabilirler. Süreleri ise 6 ay ve 5 sene arasında verilebilir.

BORDO PASAPORT

Siyah, gri ve yeşil pasaport sahibi olamayan vatandaşlara verilen pasaport türüdür. Yetki alanı en düşük seviyede olan pasaport Bordu Pasaport’tur.

Almanya’dan sonra Hollanda ile de imzalandı Almanya’dan sonra Hollanda ile de imzalandı

KAÇ FARKLI VİZE TÜRÜ VAR? VİZE TÜRLERİ NELERDİR?

·      Schengen

·      Transit

·      Sınır kapısında

·      Öğrenci

·      Çalışma

·      Turistik

·      Resmi görev

Editör: Ezgi Özdaş