ASLI YEŞİLYURT

Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de

Özellikle pandemi ile toplumun çoğuna yerleşen OKB hastalığı, pandemi sonrasında bile insanların hayatlarında kalmaya devam edebiliyor. Bazı düşüncelerin, hareketlerin engellenemediği bu rahatsızlık, genel olarak temizlik ve kontrol etme takıntısı olarak yansıyor. İşte bu rahatsızlığa sahip insanları fark etmenize ve anlamanıza yardımcı olacak o davranışlar…

EVDEN ÇIKIŞ

Bu rahatsızlığa sahip insanlar için evden çıkmak tam bir işkencedir. Evden çıkmadan önce kontrol etme hissi duyarlar ve bunu birkaç kez yapmaları gerekir.

1667545967

TEMİZLİK

Evde en ufak bir yer bile toz olsa hemen temizleme isteği içerisine girerler. Bu bazen öyle bir boyuta gelir ki, tüm gün kendilerini temizlik yapar halde bulurlar.

DIŞARI AKTİVİTELERİ

Dışarı çıkmak onlar için çok zordur. Özellikle topluma açık yerlerde eşyalardan olabildiğince uzak durmaya ve onlara dokunmamaya çalışırlar. Kendilerini bazen oturdukları sandalye masayı temizlerken, bazen ise gelen siparişin bardağı veya tabağının temiz olup olmadığını düşünürken bulurlar.

Blog_obsesif-kompulsif-bozukluk-kilavuzu-takintilarin-tutsagi-olmus-hayatlar_okb

TEMAS DURUMU

Temastan asla hoşlanmazlar. Onlara temas ederek konuştuğunuzda söylediğiniz hiçbir şeyi duymadan sadece o anı düşünürler.

OTOBÜS YOLCULUKLARI

Toplu taşıma ile ulaşım tam bir kabusu yaşatır. Özellikle çok kalabalık bir toplu taşımaya bindiklerinde nefes darlığı çeker, anksiyete bağlı çarpıntıları bağlar. İnsanlarla çok yakın durmak onları korkutur.

RUTİNLERDEN ÇIKMAK

Rutin olan yaşantılarının dışına çıkmak onlar için çok karmaşık ve zorlayıcı bir maratondur. Bir arkadaşlarında kalmak, evde uyumamak, yemeklerini saatlerinde yememek veya o gün kahvaltı yapmadan evden çıkmak gibi basit şeyler bile sekteye uğradığında günleri kötü geçer.

PEKİ NE YAPMAK GEREKİR?

Yapılması gereken en basit işlem onları garipsememektir. Garip hissettiklerinde bu onları daha da takıntılı hale getirebilir. Davranışlarıyla dalga geçmeden onlarla bu konuyu konuşabilirsiniz.

Bu hastalığa sahip insanlara öncelik olarak sakin ve anlayışlı yaklaşmak, yaşadıklarının normal olduğunu söylemek gerekir.

Onlara onu anladığınızı hissettirecek şeyler yapmak gerekir. Bu, onu o an düşündüğü şeyden uzaklaştırmak için başka konu bulmak veya onu rahat ettirmek olabilir.

Onlar için konfor alanı oluşturmak da onları düşündüğünüzü gösterir.

Bu mücadelede onun olabildiğince yanında olup, destek olabilirsiniz. Onunla terapiye gidebilir, beraber sorunlar için çözüm arayabilirsiniz.

Editör: Duygu Doğan