Gökçe Çalışci

Son bir yılda akaryakıta 46 kez zam gelmesini İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanlığı, çizgi film karakteri Fred Çakmaktaş'ın taş devrinde kullandığı aracı temsil eden maketle yaptığı yürüyüş ile protesto etti. Zamlardan etkilenen çiftçilerin sorunlarına dikkat çeken İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanlığı basın açıklamasına at arabası getirdi. Açıklamaya İlçe Başkanı Levent Öncü, İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, GİK Üyeleri Hasan Toktaş ve Sermin Can Özensoy, MDK Üyesi Şeyda Şahin, belediye meclis üyeleri, ilçe başkanları, il-ilçe yöneticileri ve partililer katıldı. Açıklamada söz alan İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, at arabasıyla başlayan sürecin taş devrine döneceğini savundu. Türkoğlu, "Bundan bir yıl önce mazot 7 liraydı şimdi 30 lira. 20 yıllık iktidarları boyunca bakıldığında Anadolu coğrafyasından sanki Moğol istilası geçti. Getirin sandığı millet bu ucubeden kurtulsun" dedi.

‘HERKES YAYA KALACAK’

Akaryakıt zamlarını protesto eden İYİ Parti üyeleri ellerinde zamları eleştiren,  "halkın cebinden ellerinizi çekin", "tekerler dönmüyor tabana kuvvet", "dikkat soygun var” yazılı dövizler taşıdı. Protesto da yapılan açıklamayı Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü okudu. Yapılan açıklama şöyle; "Akaryakıta son bir yılda 46 kez zam yapıldı. ‘Yaparsa Ak Parti yapar' sloganı hayat buldu. Kimse bunu dünyanın gidişatına bağlamasın. Bugün bizi kıskanan Almanya'da asgari ücretli Hans, 752 litre yakıt alabiliyor. Bizim ülkemizde Mehmet, asgari ücret ile 141 litre mazot alabiliyor. Biz petrolün, benzinin düşmesini beklerken sürekli zam geliyor. Karadeniz'in yanında Akdeniz'de de kaynak bulurlarsa fiyatın ne olacağını tahmin edemiyorum. Merkez Bankası'nda kuruş kalmadı. Bu gidişata dur denilmezse arabasıyla yola çıkan vatandaşın sık sık yolda kaldığını göreceğiz. Herkes yaya kalacak. İktidarın 2023 hedefinde taş devrine döneceğiz." İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Levent Öncü, “Bugün burada, çiftçimizin, memurumuzun, esnafımızın, çalışanımızın, köylümüzün feryadı karşısında sessiz kalan, sırtındaki yükü gün be gün artıran muktedirlerin akaryakıt fiyatlarına yaptıkları fahiş artışları protesto etmek için toplandık” dedi. Enflasyon ve dolar kurundaki artışlar nedeni ile akaryakıta son bir yılda 46 kez zam yapıldığını söyleyen Öncü, “Bir yıl önce mazot 7 liraydı, bugün 30 lirayı aşmış dörtnala gidiyor. Hiç kimse bunu dünya konjonktürüne, gidişata bağlamasın. Vatandaşımızın alın terine, emeğine ve cüzdanına göz dikenler, millette nefes alacak derman bırakmadı” diye konuştu.

‘MAZOTU ÇALIŞANLARIMIZA VERİN’

Konuşmasına Türkiye ile Avrupa ülkelerini kıyaslayarak devam eden Öncü, “Bizi kıskanan Almanya da çalışan, asgari ücretli Hans, ücreti ile 800 litre mazot  alırken, Güney Kore’de asgari ücretle çalışan Yu Jun ücreti ile 1087 Litre, savaş halindeki Rusya da çalışan asgari ücretli 400 Litre mazot alabiliyor benim ülkemde Mehmet’i, Ayşe’si aldığı asgari ücret ile 140 Litre mazot alabilmektedir.  Bizi yönetenlere sesleniyorum en azından savaş halinde bulunan Rusya da ki kazancı istiyorum, her ay 400 litre mazotumuzu çalışanlarımıza verin” diye seslendi.

‘EGE’DE PETROL BULUNURSA YANDIK’

Son yirmi yıldır Türkiye de, Akdeniz’de veya Karadeniz’de üç yılda bir doğalgaz veya petrol bulunuyor. Bu rezervler karşısında, biz benzin fiyatlarında düşüş beklerken son bir yılda mazot fiyatı dört kat arttı diyen Öncü, “Korkumuz umuyoruz ki Ege’de petrol bulunmaz, bulunursa yandık. Maliye Bakanı ve Ekonomi Bürokratlarının her konuştuklarında ve ortaya attıkları projeleri her açıkladıklarında, hızla yoksullaşıyor ve batıyoruz. Mazot 9 Lira iken ÖTV den feragat eden Devlet, mazot 30 lirayı aşmış iken ÖTV den feragat etmiyor. Çünkü Hazinede delikli bir kuruş kalmadı” dedi.

DEPO DOLDURANA KREDİ İMKÂNI!

Bu gidişata dur denmez ise yakında bankaların vatandaşlara konut, tatil, araba kredilerinden sonra, arabanın deposunu tam dolduranlara devlet bankaları ile uygun koşullarda kredi veriyoruz reklamlarını göreceğiz diyen Öncü, “O günler çok yakın arkadaşlarımız çok güzel canlandırdılar.  Son zamlardan sonra benzini biten ve yolda kalan arabaları sık görecek gibiyiz.  Artan yem ve saman fiyatlarından sonra atlarını yeterince besleyemeyen çiftçilerimiz bu gidişle yaya kalacak. İşin özeti İktidarın 2023 yılı hedefinde hep beraber tabana kuvvet Taş Devrine dönecek gibiyiz. Bu iktidarın 2053 yılı hedefini hayal bile etmek istemiyorum.  Son sözümüz, Sarayın masraflarını vatandaşlardan çıkartmayı bırakın artık.  Sandık Gelecek, Akaryakıta, her gece zam yapan bu dış güçlere 2023 yılında oy yok artık” diye konuştu.

 

Gümüş balığının ihracat serüveni başladı Gümüş balığının ihracat serüveni başladı