Ulaş Girgin

Günümüzdeki yaşadığımız teknoloji dünyasının hepimizin hayatını kolaylaştırdığı bilinen bir gerçek. Fakat diğer yandan teknolojinin ve dünyanın içinden geçtiği pandemi döneminin getirdiği alışkanlıklar ile atıklar büyük bir süratle büyümeye devam ediyor.

Bursa’da 1 Mayıs coşkusu Bursa’da 1 Mayıs coşkusu

Bundan 50 yıl önceye gidildiğinde çöp olarak adlandırılan şeylerin neredeyse hepsi evsel atıklardan ibaretti. Fakat günümüzde çok daha fazla ambalajlı ve uzun süreli tüketime uygun ürün kullanılıyor. Ayrıca pandemi ile gelen alışkanlıklarımız da atıkların artışına sebep oluyor. Örnek olarak yüz yüze alışverişte birçok kişi artık kendi bez poşetleri ile alışverişini gerçekleştirirken online olarak eve söylenen her ürün paketli olarak geliyor. Ayrıca pandemi ile birlikte hayatımızda yer edinmiş olan hijyen anlayışı nedeniyle şirketler ürün ne olursa olsun hijyenik olduğunu göstermek amacıyla birçok kez paketliyor.  Diğer yandan yine pandemi ile artış eylemi gösteren ve alışkanlık haline gelen internet üzerinden kıyafet ve aksesuar alışverişi de milyonlarca koli ve ambalaj atığına sebep oluyor. Bunun yanında eve sipariş edilen hazır yemekler yanında gelen servis malzemeleri peçeteler ve ambalajları gereksiz atıklar olarak çöp kovalarımızın yolunu tutuyor.

Atıkların oluşturduğu sorunlar

Son yıllarda çöplerin bu denli hızla artıyor oluşu dünyanın içinde bulunduğu tehlikeyi gözler önüne seriyor. Her yıl ortalama 300 milyon plastik atık, 500 milyar poşet, okyanuslardaki plastik atık 8 milyon ton olarak gerçekleşirken, plastiğin doğada ortalama çözülme süreci 400 yılı buluyor. Ayrıca doğadaki atıklar neden olduğu çevre kirliliğinin yanında bu plastiklerin güneş ile etkileşimlerinden oluşan toksinler kanser ve birçok hastalığa sebep oluyor. Deniz canlıları ise plastik ambalajlardan aldıkları yemek kokuları ile plastiği yiyor ve denizlerdeki birçok tür de tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Bunların yanında yakılan çöplerin yaydığı gazlar doğaya yayılarak canlıların yediği sebze ve meyvelerin içine işleniyor.

Nasıl çözümler bulunabilir?

Atık toplayan belediyelerin çöpleri ayrıştırmak adına geri dönüşüm kutularını evlere ulaştırmaları gerekmektedir. Online satış yapan işletmelerin atık azaltmalarına yönelik tedbirler hayata geçirilmelidir. Evsel atıkların azaltılması amacıyla medya organları ile kamu spotlarına yer verilmeli ayrıca bölgesel bilinçlendirme seminerleri yapılmalıdır. Ayrıca atık ayrıştırma ve çevre bilinci bireyden başladığından, tolumdaki her bireyin bilinçli davranması için çeşitli etkinlikler ile farkındalık oluşturulmalıdır.

Editör: Ezgi Özdaş