Özkan YILDIRIM

Birol Muhtarım ,öncelikle bizleri, ekibimizi Narlıca'da ki  eski belediye binasında konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım sonrasında Narlıca sokaklarındaki  gezimize başlarız.

DIŞARIDA ÖĞRENDİKLERİMİZİ GENÇLERİMİZE AŞILADIK

Bizlere ,Narlıca mahallemize böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuzdan dolayı buralara geldiğiniz için ben de  sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Birol Türkali 1977 Narlıca doğumluyum, doğma büyüme buralıyım. Narlıca mahallemizin tarım arazisinin az olmasından dolayı çok uzun yıllar önce  köy insanı dışarıya açılmıştır bizim asıl mesleğim şoförlüktür. Bunun asıl avantajını şoförlükte bulduk. Şehir şehir gezdik yeni yeni insanlarla tanıştık ,yeni şeyler öğrendik öğrendiklerimizi geldik burada aktardık gençlerimize  aşıladık. Tabii bu bize köyümüze çok büyük zenginlik kattı. Şu anda bizim 900 civarı bir nüfusumuz mevcut. Muhtarlık bizim dede mesleğimiz 100 sene evvelinden büyük büyük dedemizde  Muhtarmış benim ilk dönemim muhtarlıktaki, iki buçuk yıldır aşağı yukarı muhtarım.

FARKLI PROJELERİMİZ VAR

Narlıca gerçekten cennetten bir köşe , bir tarafı göl, arkası dağ yayla havası. Narlıca ile ilgili ne gibi projeleriniz var?

Turizm ile ilgili bazı düşüncelerimiz var bizim bu gölün etrafında şimdi Orhangazi'de Göçebe oyunları olacak bu göl etrafında konaklamak ile ilgili sıkıntı var o kadar vatandaş konaklama olmadığı için buralara gelemiyor. Orhangazi Belediyesi’nin de  projeleri var bongolow evler tarzında daha farklı yapılanmalarla ilgili çalışmaları var. Bizim de bazı yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde bir noktada bir sıcak su bulduk bu sıcak suyun araştırmasını yapmaya devam ediyoruz. Allah nasip ederse bu analizler neticesinde olumlu bir cevap alabilirsek  sağlık turizmi, kırsal turizm, karavan turizm bunların hepsinin içinde olabileceği bir proje üreteceğiz inşallah.  Dağ  yollarımızı  genişlettik, açtık. Çalışmalarımız o yönde  devam ediyor yukarıda bizim arazilerimiz var. Çok büyük geniş arazilerimiz var, oradan Bursa tarafına baktığınızda  Uludağ'ın  Teleferik ışıklarını görebiliyorsunuz. Bu tarafa  Yalova tarafına baktığınızda  Osmangazi köprüsünün üst ışıklarını   görebiliyorsunuz. Bu bölgede  yaklaşık 800-900 dönüm arazimiz var. Bu arazilerde biz fındık yetiştirmeye başladık. Fındıkta güzel yerim aldık ,bunun yanında Tabiat Parkı gibi bungalow evler gibi bir çalışmayı bu bölgede de  planlıyoruz. Burasıyla ilgili  bir projemiz daha var yine bu bölgenin kaderini değiştirecek ama onu da inşallah ilerleyen süreçte sizlerle paylaşmak istiyorum.

KENDİMİZ İŞLEYELİM KENDİMİZ PAKETLEYELİM ARACI OLMADAN İHRAÇ EDELİM

   Civar köylerin sahil kenarlarında göz kıyısında hepsinin  aydınlatma ile ilgili olsun elektrik hatları var. Biz kıyı şeridinde yapılaşmaya karşıyız, atalarımız  bize nasıl temiz bir ortam bırakmışlarsa, bizde  gelecek nesillere temiz bir ortam bırakmak istiyoruz. Aşağıda bizim Su Ürünleri Kooperatifi faaliyet gösteriyor ihracata balık çıkıyor. İznik Gölü'nden çıkartmış olduğumuz balığı çerez olarak yiyor Avrupalılar öyle bir kıymetli bir ürün. Türkiye genelinde en kaliteli gümüş balığı dediğimiz balık yine bizim buradan gölden çıkartılıyor, burada yaklaşık 250 esnaf bu işten ekmek yiyor. Yıllık 1000 ton civarı bir balık ihracatı gerçekleştiriyoruz. Pandemiden dolayı biraz zayıfladı, Allah nasip ederse tamamen normal geçtikten sonra bunu devam ettireceğiz. Bu balığın işlenmesini , paketlenmesini kendimiz yapıp ihraç etmek istiyoruz,aracı olmadan bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Ayrıca balıkçı arkadaşlarımızın kıyıda alet ,edavatları, malzemeleri oluyor maddi olarakta değerli olan bu malzemelerin güvenliğini sağlamaya yönelik, kameralarla etrafın gözlenmesi nedeniyle o bölgeye elektrik hattı çekmek istiyoruz. Ayrıca tabi aydınlanma olarakta gece vakti oraların aydınlanması güzel olacaktır.

ESKİ EVLERİMİZİ KORUMAMIZ HATTA TESCİL ETTİRMEMİZ LAZIM

Köyümüzde  görmüş olduğunuz üzere eski evlerimiz var. Biz istiyoruz ki bu eski evleri vatandaşımız yıkmasın restore ettirsinler.Bu güzel tarihi özelliği olan evler tescilde ediliyor biliyorsunuz.Bizim de amacımız bu manada bu eski evlerimizin restore edilerek tescil edilmesi turizme kazandırılmasıdır.Az önce bahsetmiş olduğumuz üzere turizmle ilgili gelişmeler olduğunda buraya gelen insanlarımız bu güzel eski tarihi doku üzerine bezenmiş eski evleri de gezip görebileceklerdir. İki buçuk yıldır yatırımlarla ilgili projeler ile ilgili takip içerisinde olduk. İçme sularından başladık, tarımsal sularımıza devam ettik. Sulanamayan topraklarımız vardı oralara su getirdik.

HALI SAHAMIZI MAHALLEMİZE KAZANDIRDIK

Şehirleri imar ederken, mahalleleri imar ederken gençleri ihmal etmemek lazım ,gençler kahve köşelerinde oturmasınlar, uyuşturucuya alkole bulaşmasınlar diye bazı  çalışmalar yaptık. Ayrıca Narlıca Belediye Spor kulübümüz var oranında başkanlığını yürütmekteyim burada görmüş olduğunuz halı sahayı  yaptık ,antrenman sahası olarak da kullanıyoruz. Orhangazi Belediyesi, Bursa Büyükşehir belediyemiz bu manada bize destek oldular. Altyapı çalışmalarını proje dahilinde aldırdık. Geçen sene  pandemiden dolayı süreç biraz yavaş ilerledi. Allah nasip ederse önümüzde ki sene  altyapı kanalizasyon çalışması hepsi bitecek.Onun da programları yapılmış durumda. Bu çalışmalarımız kapsamında şu an burada köyümüzün içerisinde imar planı  dahilinde 8-10 noktadan  parça alıp köyün imar durumu  ile ilgili ve artı doğalgaz çalışmaları ile  ilgili bir dosya oluşturmuş olacağız.

DANIŞMA MECLİSİ GİBİ ÇALIŞIYOR

Birol muhtarım  azalarımızın seçimi ile ilgili nasıl bir süreç yürüttünüz?

Şimdi biz azalarımızı seçmeden önce köyün idaresini yönetilmesini nasıl yaparız diye istişarelerde bulunduk. Bunların içerisinde benim arkeoloji mühendisim de var tarım sektöründe faaliyet gösterecek azam da var. Ekonomik ,finans sağlayacak bunun danışmanlığını yapacak azamızda var. Onun haricinde  spor kulübümüz ile olur başka diğer derneğimiz ile ilgili yönetimimiz nasıl olur diye düşünerek  aynı danışma Meclisi gibi olmasını sağlamaya çalıştık. Yani biz köyümüzün yönetimini  görmüş olduğunuz işte eski belediye binamız da ki bu toplantı salonumuz da gerçekleştiriyoruz. Eski belediye binamızın en üst katında yine seminerlere, toplantılara , düğün merasimlerine  ve her türlü etkinliğin yapılabileceği  salonumuz mevcut. Burada 150-200 kişilik  oturma  kapasitemiz var. Burada  bu  hizmetlerimize şu anda halihazırda halkımıza sunmaya devam etmekteyiz.

GÖLET PROJESİ ÇOK ÖNEMLİ

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

Peki Birol muhtarım Narlıca'da şu da olsa iyi olur, bu  olsa güzel olur dediğiniz neler kaldı acaba?

Narlıca'da bizim tarımsal sulama ile alakalı çok büyük sıkıntılarımız var.Derelerden sağdan soldan topladığımız suları  sulamada kullanmaya çalışıyoruz. Şimdi biz dağ tarafında yukarıda bir Gölet  çalışması yapıyoruz. Bu  Gölet projesi ile  tarımsal sulamada vatandaşımızın en büyük sıkıntısını gidermiş olacağız.Zemin etüt çalışması bitti, dosya oluştu sadece kamulaştırma çalışmaları yapıldıktan sonra ihaleye gidecek. Allah nasip ederse 2 sene içerisinde bitmesini bekliyoruz.

Peki muhtarım  buradan sizleri  destekleyen oylarıyla Muhtar olmanızı sağlayan Narlıca’da  yaşayan insanlarımıza, halkımıza neler söylersiniz?

GÜRLE ALTINDAN, İZNİK’E KADAR HER YERDE NARLICALILAR

Narlıca’daki insanlarımız ülkemizin kalkınmasına gelişmesine büyük emek sarf eden insanlardır. Narlıca kendi Kooperatifi ile vesaire güzel işler ortaya koydu. Bizim köylümüz çalışkandır ,insanımız çalışkandır. Sabahın erken saatlerinde arabaları sıralarlar işlerine, güçlerine bakarlar. Narlıcalıların  Allah’ın  izniyle Gürle altından İznik’e kadar  tarımsal faaliyetleri yayılmış durumda.

Peki  muhtarım, Orhangazi belediyemiz ile  Bekir Başkanımızla  iletişiminiz nasıl?

Bekir başkanımı  ben okul zamanından tanırım, benim erkek lisesinden arkadaşım kardeşiyle beraber aynı dönemde okumuştuk oralardan bilirim. Kendisi çok dürüst bir insandır. Helalı, haramı iyi bilen alçakgönüllü güzel bir insan ama ne var ki bu Orhangazi Belediyesi’nin borcundan vesaire durumundan dolayı yatırımlarla ilgili sıkıntılar oldu. İnşallah işte sayın belediye başkanımızın da söylemiş olduğu gibi bu borçların bitmesi vesaire toparlanması ile  bundan sonraki süreçte sayın başkanımızla birlikte daha koordineli bir şekilde güzel hizmetlere imza atacağımız kanaatindeyim.

BELEDİYE BİNAMIZ BİZİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ

Tabii Muhtarım eskiden Narlıca belediyeydi. Narlıca Belediye binası da gerçekten gösterişli ,  bu binaya güzel bir şekilde baktığınızı temiz bir şekilde kullandığınızı görmekteyim.

Belediye binamız 9 şiddetinde depreme bile dayanıklı bir bina, şu anda binayı  çok amaçlı kullanıyoruz. En alt zemin katında  Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin  deposu olarak üstü bizim Çarşı olarak düşündüğümüz köylümüzün toplanmış olduğu kahvemiz var. Su Ürünleri Kooperatifimiz, Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin odaları da  mevcut. Narlıca Seyahat olarakta  ayrıca şu an Kamil Koç ile  ortak olduk eski belediye binamız da yine bir büromuz mevcut.Yine Narlıca Belediye Spor Kulübü olarak eski belediye binasında devam ediyoruz. Doktorumuz geldiğince yine bu binamız haricinde yolun üst tarafında  SağlıkEvi’mizde  lojmanı da olan binamızda hizmet vermekte. Belediyemizi gerçekten hala temizliği ile ilgili olsun düzenlenmesi ile ilgili olsun çok önem gösteriyoruz, bakımına onarımına özen  gösteriyoruz.

HERKESE ŞİMDİDEN İYİ BAYRAMLAR

Son olarak buradan  başta Narlıca'da yaşayan hemşerilerimiz olmak üzere, Orhangazi'de yaşayan, Bursa'da yaşayan bütün vatandaşlarımıza, 84 milyon Türk insanına ve elbette bütün İslam aleminin yaklaşmakta olan Kurban bayramlarını şimdiden kutluyorum. Herkese sağlık, sıhhat, esenlik ve mutluluklar diliyorum. Narlıca’yı   turizm projeleri ile çehresini değiştirme uğraşı içerisindeki  muhtarımız Birol Türkali’ye duyduğunda insanı heyecanlandıracak boyuttaki bu güzel projeleri  hayata geçirmesi  sürecinde başarılar diliyoruz.