Özkan YILDIRIM

Karacabey İlçemizin ve aynı zamanda Bursa’mızın tanınmış simalarından, 30 küsur yıllık meslek erbabı Akkuş Rot Balans’ın işletmecisi  Sayın Özcan Akkuş ile geçmişten günümüze çalışmaları, hayatındaki dönüm noktaları   ve daha birçok konuyu ele aldığımız keyifli bir röportaj gerçekleştirdik…

       Özcan Bey , öncelikle bizleri Karacabey'deki iş yerinizde konuk ettiğiniz, ağırladığınız için bizde sizlere teşekkür etmek istiyoruz. Karacabey, Bursa işyerinizin konumu itibarıyla sizi yakından tanıyor ama okuyucularımız için de öncelikle sizi tanıyarak röportajımıza  başlayalım...

TEMELİ RAHMETLİ BABAM  ATMIŞ..

Elbette, memnuniyetle. Bizlere  Akkuş  ailesine böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız için Karacabey'e kadar gelip böylesine güzel bir  röportaj gerçekleştirdiğiniz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben Özcan Akkuş, 1970 Karacabey doğumluyum, babam Trakya göçmeni, annem Pomak, macır İsmetpaşa köyünden. Küçükken babamlar buraya gelmiş buranın eski esnaflarından ustalarından... İlk olarak iş yerini rahmetli babam Necdet Akkuş 1970'li yıllarda açmış, temelini atmış. Rahmetli babamı 2010 yılında kaybettik buradan kendisine Allah'tan gani gani rahmet diliyorum. Biz iki  kardeşiz. Özdemir Akkuş kardeşim benzin istasyonunun işleyişine bakıyor. Ayrıca yine Karacabey'de başka  istasyonu da  amca çocuklarım  işletiyor. Karacabey Sanayi’nin hemen karşısındaki Petrol Ofisi'nin hemen yanında biz de burada Akkuş Rot Balans adı altında çalışmalar yürütüyoruz.

  •    Özcan Bey, sizi tanıdığımıza gerçekten memnun olduk, şimdi isterseniz gelelim Akkuş Rot Balans’a burada, ne gibi hizmetler veriyorsunuz?  Neler yapıyorsunuz?

MUAYENE ÖNCESİ MUTLAKA UĞRAYIN

Muayene istasyonlarına araçlar gitmeden önce bize kontrole geliyorlar. Biz rot balans takımının düzeninden sorumluyuz. Rotu bozuk, rotili bozuk, amortisör bozuk, yayı bozuk olan araçlarla ilgileniyoruz. Araba tabii düzgün gitmediği zaman bize geliyor. Biz de araç sahiplerine eksiklikleri, sıkıntıları anlatıyoruz. İsterlerse bize tamir ettiriyorlar, isterlerse Sanayi’deki diğer arkadaşlara tamir ettiriyorlar. Biz kendilerine böyle muayene öncesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz, tabi haliyle 30 yılın  verdiği tecrübe ile araba daha içeri girerken gidişatından  anlayabiliyoruz ne gibi sıkıntılarının olabileceğini... Eksperlere  götürüp gösteriyorlar araçlarını ama biz daha işte araç içeri girerken anlıyoruz. Sonra abi nereden biliyorsun?  diye soruyorlar. Bizde  olsun o kadar artık 30 yılımızı vermişiz diyoruz. İnsanların  bir çoğu direksiyon şoförü olmuş, son zamanlarda ustaya saygıda  kalmadı  maalesef. Biz kesinlikle burada müşterilerimize kendimiz gibi davranıyoruz, kesinlikle onları yoldan geçen yolunacak kaz olarak görmüyoruz. Biz bunu burada uygulayarak insanlara örnek olma çabasındayız. Bizi , verdiğimiz eksiksiz hizmeti unutmasınlar , gittikleri yerlerde anlatsınlar, diğer arkadaşlarına dostlarına da önersinler istiyoruz. Bunlar esnaflıkta çok önemli olan şeyler , insan ilişkileri, saygı, sevgi  çok önemli olan şeyler kesinlikle insanlara , araç sahiplerine dokunmak istiyoruz onlara  en iyi hizmeti vermek için buradayız..

  •     Özcan bey anladığım kadarıyla sektörde rahmetli babanızdan sonra siz ikinci nesilsiniz. Peki sizden sonra gelecek  üçüncü nesil  var mı?

ARDIMDAN OĞLUM GELİYOR..

Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret Şampiyon sporculardan Başkan Aktaş’a ziyaret

Rahmetli babamdan sonra sektörde ikinci nesil temsilci  benim. Benden sonra da üçüncü  nesil olarak oğlum İbrahim Akkuş var, devam edecek inşallah bu sektörde.. Bunun yanı sıra bir de kızımız var. Kandil akşamı doğduğu için onun adını Berat  koyduk. İstanbul Işık Üniversitesi'nde eğitimini sürdürüyor. Babam rahmetli  Marmara Bölgesi'nde minibüslere tente yapar, traktörlere gölgelik yapar, ilave dingil yapardı, bu meziyetlere sahip sayılı ustalardan, temiz el işçiliği olan ender ustalardandı. Tabii biz de onun yanında bu mesleği öğrendik, o bizi  işi iyi öğrenmemiz ile ilgili yönlendiriyordu ama tabi bizde gençlik hali bazen işten kaytarabiliyorduk.


   Peki Özcan  Ustam bizlere fiyatlarla ilgili bilgi verir misiniz?


FİYATLAR 5 YILDIR AYNI

Çok uzun zamandan beri fiyatlar aynı, biz burada dört tekerleğe birden bakıyoruz. Eski fiyatlar  devam ediyor. Taksiler 100 lira, Kamyonlar 200 lira. Biz genelde burada ağır vasıta çalışıyoruz. Bu fiyatlar  aşağı yukarı 5 senedir aynı, burada rot-balans anlamında çalışma yapıyoruz. Normal bakımlarda zaten ücret  almıyoruz bunu değiştir, gel diyoruz.

SERVİS OLMAK İSTİYORUZ

  • Peki bu sektörde kaç yıldır çalışmalar yürütüyorsunuz ?  Aynı zamanda gelecekle ilgili hedeflerinizi bizlerle paylaşırsanız seviniriz  Özcan bey?

Söylediğim gibi rahmetli babam  gençlik yaşlarından itibaren bu işe başlamış sonra da ben de kendimi bildim bileli onun yanındayım. Yani  50 yılı aşkındır bu sektörün içerisindeyiz. Tabii yine bir servise geçiş fikrimiz var. Servis olduğunda tabii birazda kurumsal oluyor. Serviste biliyorsunuz randevulu çalışılıyor. Tabii bu bağlamda işletme içerisindeki elemanların personelinde giderleri faturaya yansıdığından bu da elbette müşteriye kötü anlamda yansıyor. Tabii fiyatların müşteriye yansıması iyi olmuyor, bunun çelişkisini yaşıyoruz. Bu bağlamda  bizim böyle bir hedefimiz var, bunu hayata geçirmeyi planlamaktayız…

  •    Biraz da isterseniz özel hayatınıza girelim Özcan Bey. Hobi olarak neler yapıyorsunuz? Ne gibi faaliyetlerde bulunmayı seviyorsunuz?


İŞTEN, GÜÇTEN FIRSAT KALMIYOR

İşten güçten gerçekten pek zaman bulamıyorum bu hobilere vesaire diğer etkinliklere.. Bizim Karacabey'de biliyorsunuz Yeniköy Boğaz var cennet gibi bir yer. Hafta sonları oraya kaçıyoruz, dinleniyoruz. Hafta sonları yazlığa gidiyoruz yürüyüşler vesaire yapıyoruz..

ESKİDEN BİR ÇOK  SOSYAL FAALİYETTE BULUNDUM..

 Tabii zamanında, eskiden Saadet Partisi kurucu İlçe Başkanlığı gibi STK çalışmalarında Parti çalışmalarında bulunmuştum, yine  Vakıflarda ve derneklerde yöneticilikte yapmıştım. Bunun yanı sıra Milli Gençlik Vakfı kurucu yönetici olarak hizmet vermiştim. Bu tür sosyal çalışmalarda bulundum faaliyetlerde bulundum  zamanında.

  •    Özcan Akkuş olarak ,değerli bir meslek erbabı olarak hayatınızda keşkeler  oldu mu? Hayatınızdaki hedeflerinize ulaştınız mı? Ve röportajımızın sonuna geldiğimizden  son mesajlarınızı da alalım..

ŞÜKRETMESİNİ BİLMEK LAZIM..

Şöyle, ne derler “Dünyada mekan, ahirette iman”... Bu çok önemli benim için. Sonuçta bir iş yerim var, bir evim var, çocuklarımın da evleri var, yazlığımda var, arabalarımda var daha başka ne isteyeyim paşalık mı isteyeyim, padişahlık mı isteyeyim. Onun için Allah'a şükürler olsun sağlığımız sıhhatimiz de yerinde bunlar dünyadaki en büyük değerler. Biz buraya gelen müşterilerimize insanlara dostça yaklaşıyoruz, kendimize nasıl davranılmasını istiyorsak insanlarımıza müşterilerimize  aynı şekilde davranmaya özen gösteriyoruz. Sohbetimiz çok güzeldi son olarak bütün Karacabey'de yaşayan Bursa'da yaşayan hemşerilerime, ülke sathında ki bütün vatandaşlarına buradan sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum. Şimdiden herkesin Mübarek Kurban Bayramlarını kutlamak istiyorum.