‘Uzlaşmaya kapımız açık!’

Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

Özel sektörün en büyük toplu iş sözleşmesi olan metal işkolundaki görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında ‘uyuşmazlık tutanağı’ tutuldu.

Gazetemize açıklamalarda bulunan, Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Selda Tekman, “Türk Metal Sendikası ile MESS heyeti arasında yapılan oturumda; MESS ücretlere ilk 6 ay için yüzde 12; Diğer 6 aylara ise enflasyon oranında zam teklif etmiştir. Sosyal haklara ise ilk yıl için toplu sözleşme yürürlük tarihimizdeki yıllık enflasyon olan 19,25 rakamını zam olarak teklif etmiştir. Ayrıca MESS; SGK ile ilgili izinlerimizde istirahatli üyelerimizin SGK’nın ödemediği ilk 2 günü işverenin ödemesi hükmünü kaldırmayı teklif etmiş, bu teklif tarafımızdan reddedilmiş ve madde ertelenmiştir. Gece çalışma tazminatımıza istediğimiz artış, bakım onarım ve teknik personele istediğimiz zam talebimiz, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının eş ve çocuklar içinde geçerli olması talebimiz de MESS tarafından reddedilmiş ve bu maddeler de ertelenmiştir. 10 Aralık'ta sona erecek 60 günlük müzakere sürecinin son toplantısını gerçekleştirerek, uyuşmazlık tutanağı tutmuş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreç tarafsız arabulucu aşamasıyla devam edecektir” diye konuştu.

Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

‘ALIN TERLERİ SENDİKAMIZA EMANET’

Mücadelede kararlı olduklarını dile getiren Tekman, “Ülkemizin bir ekonomik krizden geçtiğini, dövizdeki dalgalanmalar ve artan enflasyon karşısında hayatı her geçen gün pahalılandığını, başta ücretler olmak üzere halkımızın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincinde olan sendikamız, böyle bir dönemde metal işçilerinin reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir. Sendikamız buna karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur. Türk Metal Sendikası üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın tellerine helal getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamındaki hak ve adaletten taviz vermemeye kararlıdır” dedi. 

‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Türk Metal’in ve MESS’in uzlaşmaz tutumu ve yaklaşımına karşı yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyeceğini söyleyen Tekman,  “Türk Metal Sendikası bundan sonraki süreçte etkili ve yaygın eylemlerinin sonuç alınıncaya kadar artarak devam edeceğini üyelerimize ve kamuoyuna ilan etmektedir. Masadan kalktık ama masayı devirmedik uzlaşmaya kapımız açık.   Asgari ücretliyle sendikalı karşı karşıya getirilmek isteniyor. Mücadele için hiç zaman kaybetmeden hazırlıklara başlıyoruz. Boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.