Ulaş Girgin

Manchester Üniversitesi’nde bilim insanları ilgi çekici ve bir hayli kullanışlı bir buluşun mucidi oldular. Diğer gezegenlerde yaşamı alanı inşa etmek konusunda çalışmalar yapan bilim insanlarının bu amaç doğrultusunda geliştirdikleri kozmik beton, çevresel faktörler bakımından daha sürdürülebilir ve aynı zamanda bu betonun dünyadaki binalarda da kullanılma potansiyeli var.

Oyun piyasasına yeni oyuncu Oyun piyasasına yeni oyuncu

bezos-says-dont-believe-the-hype-e1523608088334

Aynı ekip daha önce Mars toprağını sağlam bir yapıda bir arada tutmak için astronotların kan ve idrarlarını kullandıkları başka bir beton geliştirmişti. Fakat bu betonun uzun soluklu ve büyük ölçekli projelerde  kullanışlı olmadığına kanaat getirilmişti.

1118676-1169844106

StarCrete isimli bu yeni betonda ise Mars toprağını bağlamak için kan ve idrar yerine patates nişastası ve tuz kullanılıyor. Araştırmayı yapan bilim insanları 25 kilogram ağırlığındaki patates cipsinin 213 adet StarCrete tuğla üretmeye yetecek nişasta barındırdığını duyurdu. Malzemeyi sağlamlaştırmak için gereken tuzun ise astronotların gözyaşlarından elde edilebileceği söylendi.

Editör: Ulas Girgin