Pakdemirli, programda canlı bağlantıyla Manisa Sultani çekirdeksiz üzümünde 2020-2021 sezonunun açılışı ve geleneksel ilk çekirdeksiz kuru üzüm törenine de katılarak üzüm alım fiyatlarını açıkladı. Türkiye’nin fındıkta dünyada açık ara lider olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Fındığın ana vatanı bu topraklar. Rakamlara vuracak olursak dünya fındığının yüzde 76’sı bizde. Fındıkta dünyanın açık ara lideriyiz. Geçen sene Miami’de bir toplantı vardı oraya gittik. Türkiye’den ilk defa bir bakan oraya gitmiş. Bunlar tüm dünyadaki kabuklu ve kuru meyvelerin alımını satımını yapan tacirlerin olduğu, tüm dünyanın ticaretinin döndüğü bir kongre. Orada kürsüye çıktım, ‘en çok biz üretiyoruz, fındıkta patron biziz, biz neysek o olacak, biz ne diyorsak o olacak, fiyatı biz belirleriz. Sizde bizi takip edersiniz’ dedim. Biz fındık müstahsillilerimizi memnun ettik. Fındığını teslim etmeye gelen bir amcamızı gördüm. Gözleri parlıyordu. Bize müteşekkirdi. Cumhurbaşkanımıza ve bizlere dua ediyor. Tarımsal ihracatımızın yüzde 12’si fındık ise bizim hakikaten bu konuya daha çok eğilmemiz, daha çok önem vermemiz gerekiyor” dedi.

EKONOMİYE 500 MİLYON DOLAR GELİR

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Türkiye'nin fındıkta olduğu gibi kuru üzümde de dünyada marka olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Bağ alanı bakımından dünyada 5. sırada, ortalama üzüm üretimi açısından ise dünyada 6. sırada yer almaktayız. Ve en önemlisi de dünyada kuru üzüm ihracatında birinci sıradayız. Öyle ki Manisa’da yaklaşık 5,1 milyon dekar tarım alanında üretilen pek çok tarım ürününden ortalamanın üzerinde verim alınmaktadır. 2019 yılında Manisa’da toplam üzüm üretimimiz 1 milyon 546 bin tondur. Manisa, Türkiye’deki kurutmalık üzümün yüzde 85’ini, sofralık üzümün yüzde 20’sini üretmektedir. Bundan dolayı ülkemizin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının tamamına yakını Manisa'dan gerçekleşmektedir. Manisa’dan yıllık ortalama 250 bin tonluk üzüm ihracatı yapılmakta ve bu sayede ülke ekonomimize 500 milyon dolar gelir kazandırılmaktadır. Bu da dünyanın en kaliteli üzümlerinin bu topraklarda yetiştiğinin göstergesidir. Ayrıca Manisa üzümü katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarabilmiş bir şehirdir. 2019 yılında sofralık ve kuru olarak yaklaşık toplamda 672 milyon dolarlık üzüm ihracatı yaptık. Yani tarımsal ihracatın yaklaşık yüzde 4’ü üzümden geliyor” diye konuştu. Üzüm Rekolte Tahmin Komisyonlarınca yapılan çalışmalara göre 2020 yılında çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesini geçen seneye oranla yüzde 12’lik azalışla 271 bin ton olarak öngördüklerini belirten Pakdemirli, “Geçen yıl kuru üzüm fiyatlarının 10 liranın altına düşmesi halinde müdahale edeceğimizi belirtmiştik. Nitekim fiyatların düşmesiyle birlikte TMO kuru üzüm alım fiyatını 9 numara için kilogramını 10 lira açıkladık ve alımlara başladık. Açıkladığımız fiyatlar üreticilerimiz ve bütün kesimler tarafından memnuniyetle karşılandı. Ayrıca fındıkta olduğu gibi bu alım fiyatı üretimin devamlılığına ve piyasaların doğru şekillenmesine de büyük katkı sağladı” ifadelerini kullandı. (İHA)