Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

Özlem ATAÇ

Baharın gelmesiyle üretime hazırlanan köylüler tarlalarındaki son hazırlıkları yaparken, bu günlerde kendileri üzerinden yapılan algıdan şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde çöpe atılan limon fotoğrafları ‘köylü malı stokluyor, satmayıp çöpe döküyor’ diye sosyal medyadan yapılan paylaşım büyük tepkiye neden oldu. Korona virüsten dolayı oluşan ekonomik krizle geçinmekte sıkıntı yaşayan vatandaşlar, paylaşılan fotoğrafa ateş püskürdü. Fotoğraf altına yazılan yorumları gören köylü kendi emeğime nasıl çöpe atarım diye tepki gösterdi. bizde 'agazete' olarak hem bu durumun gerçekliğini hem de geçtiğimiz günlerde pazara gittiğimizde karşılaştığımız fiyat artışının nedenini araştırdık. Sorularımızın cevabını yıllardır hem çiftçilik yapan hem de Osmangazi Aksungur Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığı yapan Sinan Kaya’ya sorduk. 

ÇIKAN ÜRÜNÜN DENETİMİ ŞART

İlk olarak pazardaki fiyat artışının nedenini açıklayan Kaya, “Pazardaki fiyatların yüksek olması tamamen aracılardan kaynaklanıyor. Kuru sarımsak tarladan 5 TL’ye çıkıyor. Şu anda 100 TL’ye satılıyor. 5 TL’ye aldığın ürünü en fazla 10 TL’ye satman lazım ama şimdi bakıyorsun bunu uygulayan yok. Serbest piyasa ekonomisi diyerek adam işin içinden çıkıyor. Öyle bir şey yok, burada denetim şart. Biz kooperatif olarak fatura kesiyoruz, bu faturalar denetlenmeli” dedi.

10 KM’DE 3 KAT FİYTA ARTIŞI OLMAZ

Bursa’nın bir numaralı meyvesi olan şeftaliden örnek veren Kaya, “ürün tarladan 2 TL’ye çıkıyor çarşamba pazarına bakıyorsun 6 TL, köyden oraya gidene kadar ne nakliye oldu ki fiyat bu kadar arttı? En fazla 10 km, ne oldu da 3 katı artış oldu? Benden çıkıyor 2 TL’ye, aracı üstüne 3 TL koyuyor, pazarcıda üstüne 2 TL koyuyor. Vatandaşa gidene kadar 7 TL oluyor. Ben bütün maliyetiyle 2 TL’ye satıyorum 50 kuruş kazancım oluyor. Ama benden alan 2 TL kazanç sağlıyor. Biz üretici köylüler için bu derin bir yara haline geldi. Biz vatandaşımızın pahalı meyve sebze tüketmesini istemiyoruz. Karacabey’den 1,5 TL’ye soğan alınıyor şimdi pazarda 2 kilo 10 TL” diye konuştu.

KİMSE EMEĞİNİ ÇÖPE DÖKMEZ

Sosyal medyada tepki toplayan paylaşım hakkında konuşan Kaya, durumu şöyle anlattı: “Şimdi sosyal medyada çöpe dökülen limon fotoğrafı dolaşıyor. Paylaşımın üstüne de yazmışlar; ‘köylü malı satmıyor stok yapıyor, ürünü döküyor’ diye köylüyü kötülüyorlar. Köylü neden emeğini çöpe döksün? Bende üretim yapan bir köylüyüm ben o mahsulü almak için bir sene emek veriyorum çöpe döker miyim? Köylü malını dökmez, stokçuluk da yapmaz. Köylü elinden çıktığına bakıyor. Köylü bir mazotuyla, gübresiyle bir dünya masraf yapıyor.”

EMEK ÜZERİNDEN OYUN YAPMASIN

“O fotoğraftakinin bir açıklaması var oda nakliye sırasında hırpalanmış ürünler, onları döküp algı yapıyorlar” diyen Kaya son olarak, “Köylü limonu çöpe dökmüş limonun kilosu 3 TL’den 18 TL’ye çıktı diyorlar. Böyle fırsatçılık olmaz. Tüccar 2’li oynuyor burada. Köylüye fotoğrafı gösteriyor ‘bakın’ diyor ‘malı satamadım çöpe döktüm’ ucuz almaya çalışıyor. Diğer taraftan da şehre gelince ‘bak’ diyor ‘pahalı ürün ama köylü malı çöpe döküyor bize vermiyor’. Biz bunları defalarca yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. Bir an önce denetim sağlanmalı, üretici köylünün emeği üzerinde oyun yapmasınlar.