Gökhan Şenyavaş / Mert Şafak

Latincede yatak tutkusu anlamına gelen klinomani, kişinin tüm gün boyunca yataktan çıkmama isteği olarak tanımlanıyor. Soğuk havalarda, kış aylarında insanların yataktan çıkmak istememesi normal bir durumdur. Fakat klinomanide kişiler güzel havalarda bile yataklarını terk etmek istemezler. Yaşamı oldukça olumsuz etkileyen klinomani sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

FhYUKM3XgAAUILs

Klinomani nedir?

‘Clinomania’ kelimesinden türeyen klinomani, yatağından çıkmak istemeyen, yatağına bağlı kişilerde görülen bir hastalıktır. Soğuk havalarda yataktan çıkmak istenmemesi durumuyla farklı olan klinomani hastalığı, kişinin koşul fark etmeksizin tüm gün yatağından ayrılmamak istemesidir. Sıcak yatağına, yastığına, yorganına bağlı bu kişiler kendilerini yataklarında daha güvende hissediyorlar. Günlük hayatta yaşanan stres ve olumsuz durumlardan kaçmak için yataklarına koşan bu kişiler, yataklarında vakit geçirerek problemlerden kaçmak istiyorlar.

klinomani_3885

Bursa 'Şehir'de Bursa 'Şehir'de

Klinomani belirtileri nelerdir?

  • Kişi devamlı uyumak ister. Tüm gününü yatakta uyuyarak geçirmek en büyük belirtileri arasındadır.
  • Kendilerini güvende hissettikleri yataklarından çıkmaktan korkarlar ve ayrılmak istemezler.
  • Yemek yemek, çalışmak gibi günlük yapılan işleri yataklarında yapmak isterler. Tüm gün yataklarından ayrılmadan ihtiyaçlarını giderebileceklerini düşünürler.
  • Yataklarından ayrıldıkları an yatağa dönecekleri anı düşünürler ve yatağa gitme arzusu taşırlar.

kronik-yorgunluk

Klinomani zararları nelerdir?

  • Gün içerisinde yapılması gereken işleri yapamazlar ve devamlı ertelerler. Bunun sonucunda günün büyük bir kısmını kaybederler.

  • Tembel olmaya alışırlar ve hiçbir şey yapmama isteğine sahip olurlar.
  • Kendilerini yalnız hissederler ve üzüntü, depresyon, çaresizlik gibi hislere kapılırlar
  • Tüm günlerini yataklarında geçirdiklerinden dolayı asosyal bir hayata sahip olurlar.

Sonuç olarak tüm günlerini yatakta geçirmek isteyen bu kişiler beraberinde birçok farklı olumsuz sonuçlarla da karşılaşacaklardır. Bu hastalıktan kurtulmak isteyen kişiler kendilerini mutlu hissettikleri bir yaşam tarzı seçmeleri gerekir.

Editör: Stajyer1 Stajyer1