Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

Uzun zamandan bu yana süre gelen ilaç tedariki problemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin, pandemi öncesinde sektörde yaşanan ilaç tedariki sorununun yüzde 5’ler seviyesinde olduğunu hatırlattı. Yeni tip Koronavirüs pandemisi döneminde problemin yüzde 30’lara kadar ulaştığını aktaran Şahin, şu anda yüzde 15 seviyelerine gerilemesine karşın ciddi bir oran olduğunun altını çizdi.

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

HAYATİ BİR DURUM

Kendilerinin kronik olarak adlandırdıkları kalp, kanser ve şeker gibi rahatsızlıklarda sürekli olarak kullanılması gereken ilaçların piyasada bulunması noktasında önemli sıkıntıların varlığından dem vuran Şahin, “Söz gelimi 20 kutu gönderilmesi gereken ilaç sadece 20 kutu olarak aktarılıyor. Hangi eczaneye ne kadar yeter düşünmek gerekir. Müzmin rahatsızlıkları olanlar da mağduriyet yaşıyor. Hayati bir duruma dönüşüyor” diye konuştu.

YABANCI FİRMALAR UMURSAMIYOR

Yerli ilaç noktasında problemlerin oluşmadığını kaydeden Okan Şahin, “Yerli firmalar bir noktada çözüm için kolaylık sağlıyor. Ancak yabancı menşeili firmalar Türkiye pazarına aynı oranda bakmıyor. Fiyat güncellemesini 6.50 Euro’ya çekmelerine rağmen kendileri bu rakamdan mutlu olmadı ve zorluklar çıkarıyor. Ürünlerin tedariki son derece azaldı. Muadilleri de olmayınca sorun daha büyük boyutlara ulaştı. Bundan dolayı da hastalar çözümsüz kalıyor” açıklamasını yaptı.