Herkes periyodik olarak tam bir sağlık kontrolünden geçmelidir. Kan testleri bize 360° genel bir resim veren testler. Aslında, kan testlerinden aldığımız endikasyonlar hem mevcut sağlık durumu hem de gizli patolojiler ile ilgilidir. Tümüne bir örnek, sözde tümör belirteçlerinin değerleridir. Bunlar temel olarak kanda bulunan ve önemli artışları bir tümörün varlığını gösterebilen değerlerdir.

Testlerin sonuçlarının güvenilir olması için elde edilen değerleri tahrif etmeyen davranışları uygulamalıyız.

KAN VERMEDEN ÖNCE BU KURALLARA UYUN

Ancak, kan alımından önce ve sonra bu basit eylemi yapmanın önemini çoğu kişi bilemeyebilir. Aslında, en popüler testlerden biri olmasına rağmen, çoğu, benimsenmesi gereken en doğru davranışları görmezden gelir. Muhtemelen karışıklık, reçete sırasında alınan endikasyondan, yani kan örneğinin aç karnına yapılmasından kaynaklanmaktadır. Aslında, yapılacak testlerin çoğu, numune almadan önce genellikle en az 8 saat boyunca yiyeceklerden uzak durmayı gerektirir. Ancak bu, testi yapmadan önce büyük bir bardak sade su içme olasılığını engellemez. Bunu uygulayabilsek her zaman iyi olurdu. Şimdi hadi bunun nedenini öğrenelim.

KAN VERMEDEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Aslında, toplama sırasında iyi nemlendirilmiş olmak esastır. Bunun nedeni, dehidrasyonun yanlış sonuçlar vermesidir. Özellikle elektrolitler Vücut sıvılarında bulunan mineraller, özellikle hidrasyon eksikliğinden etkilenir. Elektrolit değerlerinin aranması, rutin bir kontrolün parçası olarak sıklıkla reçete edilen bir testtir. Amaç, kan konsantrasyonunda organizmanın iyiliği için bazı temel minerallerin varlığını tespit etmektir. Ağırlıklı olarak sodyum, potasyum, klor ve bikarbonat seviyeleri araştırılır. Bu minerallerin çeşitliliği sadece rahatsızlık yaratmakla kalmaz, aynı zamanda bazı patolojilere de işaret eder. Örneğin potasyum, sodyum ile birlikte vücudun hidrosalin ve asit-baz dengesinin düzenlenmesinden ve ayrıca kalp atışı ile sinir ve kas fonksiyonlarının normalleştirilmesinden sorumludur. Tetkik için hastaneye gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız. Kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz.

kaaaa.jpg

Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi Arama kurtarma ekibinden sporculara afet eğitimi

KAN VERDİKTEN SONRA MUTLAKA SIVI ALIN

Numuneyi aldıktan hemen sonra su içmek iyi bir fikirdir. Çünkü vücuda gerekli sıvıları sağlamak ve kaybedilenleri daha hızlı yenilemek için faydalıdır. Her insanın kişisel sağlığı için düzenli doktor kontrolünü ve tam kan sayımını vermesi oldukça önemlidir.(Karar.com)