Ulaş Girgin

İnsanların çoğu zor uyuyup zor uyandıklarından şikayetçidir. Yatağa yattığımızda uykuya dalamayıp çeşitli yöntemlere başvurduğumuz, uyanma saati geldiğinde ise yataktan çıkmak istemeyip kendimizi hala yorgun hissettiğimiz olmuştur. Bu uyku bozuklukları yaşayış düzenimizi bir rutine oturtmamış olduğumuzdan kaynaklanıyor olabileceği gibi yediğimiz ve içtiğimiz besinlerle de bazen doğrudan, bazen de dolaylı olarak ilgili olabilir. Peki günlük beslenme rutinimizin doğru saatlerine eklediğimiz, daha kaliteli ve sorunsuz bir uyku uyumamızı sağlayabilecek olan bu besinler nelerdir?

Uyumadan 2 saat önce yiyecek tüketimi kesilmeli

uyku-getiren-icecek-sut-uyku-getirir-mi-h1575627162-ca26b6

Antidepresan bitkilerine dikkat Antidepresan bitkilerine dikkat

Öncelikle söylememiz gerekenin hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğindense, uykuya geçişi kolaylaştırmak adına uyku zamanından en az 2 saat öncesinde besin alımının kesilmesi gerektiğidir. Fakat vücuda alınan bazı sıvılar problem yaratmayacaktır. Kafein içermeyen bitki çayları, uykuya geçiş konusunda önemli yardımcılardan olabilir.

Uyku kalitesini artıran besinler

Bu besinlerin ortak özelliği triptofan amino asidi açısından zengin olmalarıdır. Proteinleri oluşturan 20 amino asitten biri olan triptofan seratonin hormonunun üretimini artırmaktadır. Seratonin ise melatonin hormonunu desteklemektedir. Melatonin geceyi ve gündüzü birbirinden ayırıp hava karardığında uykumuzun gelmesini ve aydınlığında ise uyanmamızı sağlayan hormondur. Dolayısıyla triptofan bakımından zengin besinler uyku kalitesini artırmaktadır. Triptofan açısından zengin sebze ve meyveler ıspanak, brokoli, havuç, kabak, lahana, kuşkonmaz, pancar, ananas, muz, kivi, hurma, avakado domates ve salatalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kuruyemiş, et, balık ve beyaz et de uyku zamanının en az 2 saat öncesinde ve sınırlı sayıda tüketildiğinde triptofan içeriği bakımından zengin besinlerden olduklarından daha kaliteli bir uykuya yardımcı olacaktır.

b_uyku-ve-beslenme_1

Triptofan içermenin dışında kaliteli uykuya yardımcı olacak farklı besinler de mevcuttur. Yoğurt bu besinlerden biridir. Sütten yoğurt elde edilmesini sağlayan bakteriler laktik asit meydana getirir. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve vücutta uyandıracağı rahatlama hissi ile rahat bir uyku çekmeye yardımcı olur. Fakat bu anlık etki oluşturan bir durum olup vücudun uyku sırasında ihtiyacı olan bir hormona olumlu etkisi olmadığından hayat rutinine eklenmesi gereken besinler gibi sürekli tüketimi uzun vadede yardımcı olmayacaktır.   

Editör: Ulas Girgin