SAĞLIK

Kahve koyu halkalara davetiye

Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, koyu gözaltlarına ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

 Doç. Dr. Demir, göz çevresi koyuluğunun pek çok sebebi bulunduğuna dikkati çekerek “Kalıtsal özelliklerimiz dışında yaşam ve beslenme alışkanlıklarımız, yaşlanma sürecimiz, göz çevresi bakımımız gözaltı görünümünü belirleyen başlıca etmenlerdendir” dedi. Özellikle az su veya fazla kahve tüketiminin gözaltı koyuluğunu arttırdığına değinen Doç. Dr. Demir, şunları söyledi: “Karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları, bazı vitamin ve mineral eksikleri, uyku problemleri, yorgunluk, dengeli beslenmeme, yeterli miktarda su tüketilmemesi, yoğun alkol ve kafein tüketimi, sigara kullanımı gözaltındaki koyu halkalara yol açabilir. Yaşlanma ile birlikte deri elastikiyetinde ve deri altı yağ dokusunda azalma, kemik yapısında ve bağlarda ortaya çıkan değişiklikler sonucu görülen çukurlaşmalar, damarların yüzeysel seyretmesine bağlı ortaya çıkan mavimsi renk ve yağ dokusunun fıtıklaşmasına bağlı torbalanmalar gözaltında koyuluk şeklinde karşımıza çıkabilir. Deriye rengini veren melanin adı verilen maddenin artmasını uyaran durumlar; güneş ışınları, atopik egzama, gebelik ve hormonal değişiklikler, alerjenler ve irritanlar da gözaltı koyulaşmasının diğer nedenlerindendir.” (DHA)