Özkan YILDIRIM

Bizleri ekibimizi öncelikle ofisinizde konuk edip ağırlamış olduğunuzdan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Mikail Bey sizi tanıyarak isterseniz röportajımıza başlayalım.

Bizlere detaconsept’e böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Ben  Mikail Yalçın 1976 Elazığ-Karakoçan doğumluyum. Küçükken daha babam yurt dışındaydı ben en büyük çocuk olduğum için ilkokul 5'i bitirdikten sonra yurt dışına gittim. 6 ay kadar orada okudum, ilerleyen süreçte çalışmaya başladım. 1991 yılında babam Türkiye'ye döndü ben tek başıma orada kaldım. 5-6 sene  daha çalıştıktan sonra Türkiye'ye askerlik yapmaya geldim. Askerlik sonrası burada evlendim. Bir kız ve bir oğlan çocuğu babasıyım. Kızım Ege Üniversitesi Matematik bölümü mezunu, oğlum ODTÜ Gıda mühendisi ikinci sınıfa  devam etmekte. Meslek olarak baba mesleği olan mermerciliği devam ettirdim  Yalçın mermer adı altında. Son 3 yıldır da detaconcept  şirketinin Türkiye temsilcisiyim.

Peki Mikail Bey, vatandaşlarımıza,  nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

ŞİMDİLİK ÇİFTE VATANDAŞLARIMIZA HİZMET VERİYORUZ

Şu an sadece çifte vatandaşlarımıza hizmet edebiliyoruz. Avrupa Birliği pasaportu olan Bulgaristan, Yunanistan ya da herhangi bir Avrupa Birliği vatandaşı olan ayrıca Türk vatandaşı olan çifte vatandaşlarımıza yardımcı olabiliyoruz. Bunun haricinde sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan insanlarımızı da  Hollanda'ya, Avrupa’ya götürmek için İŞKUR üzerinden devlet garantisi altında çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda %80'lik bir ilerleme sağladık. İnşallah ilerleyen süreçte kalan kısımları hallettikten sonra Hollanda'ya işçi  götürmeye başlayacağız. Şansımıza bu araya pandemi süreci girdi bu çalışmamıza bu süreçte ayrıca sekte vurmuş oldu.

881 İNSANIMIZI AVRUPA’YA GÖTÜRDÜK

Sadece bizim aracılığınızla 881 çifte vatandaşımızı Avrupa'ya göndermiş durumdayız. Bulgaristan, Romanya, Hollanda, Almanya bunların içerisinde bütün personel alım sorumlusu Türkiye’de dahil olmak üzere benim, bu alımlara  sadece ben bakıyorum. İnsanların arasında çelişki olmaması için tek ağızla konuşuyoruz ve böylelikle insanlara  bilgi veriyoruz daha öncesinden birkaç kişi konuştuğunda sıkıntı oluyordu. Bunun  haricinde insanlar da memnun kalıyorlar eşimi ve akrabamı da  beraberimde götürebilir miyim diyorlar bize teşekkür diyorlar. Aylık ortalama 50 ile 70 arasında gönderilen kişi sayımız, ilk başladığımızda Hollanda'da yaklaşık 340 kişi çalışıyordu. Sonrasında benim katılmamla  bunun %68’ini  ben yakaladım. Göndermiş olduğumuz insanlar içerisinde bazen uyumsuzluk oluyor  mu? Olabiliyor. Bu oranda %6-7 civarı. Büyük holdinglerde %17 Türkiye genelinde personel değişimi girdi çıktısı büyük bir başarıdır. Biz bu uyumsuzluğu %6’lara, 7’lere kadar indirilmiş durumdayız. İşimizi özveri ile yaptığımızın ayrıca bu kanıtıdır.

deta concept ailesi altında hem Avrupa’da, hem Hollanda'da 1100'e yakın personelimizi istihdam etmekteyiz. deta  consept  olarak  Hollanda'da büyük  cirolara ulaşmış durumdayız. 2020 yılında pandemi sürecinde kimse mağdur olmasın diye  çalışanların maaşlarını kendisi ön ödeme yapmış bir firmadır  deta concept. Böylelikle mağduriyetleri önlemiş olduk.

EKMEĞİ ADALETLİ BÖLEREK PAYLAŞMAK ÇOK ÖNEMLİ

Biz kesinlikle  detaconsept olarak işçi patron ayrımı yapmıyoruz. Biz hep birlikte bir aileyiz. Bir ekmek yiyorsak bu ekmeği paylaşarak yememiz lazım. Adaletli bir şekilde paylaşmamız lazım patronlarımızı kesinlikle biz patron olarak görmüyoruz. Hepimiz bir abi kardeş ilişkisi içerisindeyiz.

HOLLANDA’DA, AVRUPA’DA BÜYÜK BİR İHTİYAÇ VAR AMA

   Şu anda Türkiye'den  gönderdiğimizin   yaklaşık %40'ı üniversite mezunu. Bilgisayar mühendisi, bilgisayar teknisyeni, yazılımcı ,uçak mühendisi, fizyoterapist, bunun dışında mimarlar var ,Mühendisler var, avukatlar var, muhasebeciler birçok sektörden birçok iş kolundan çalışanımızı gönderiyoruz, Hollanda'ya Avrupa'ya. Tabii oraya gittikten sonra almış oldukları ücretlerde katlanarak artmış oluyor. Şu anda mesela yeni faaliyete geçecek yerler işçi bekliyor. İnşaat sektörü  başta olmak üzere bir çok  sektörlerlede  çalışıyoruz. Sadece bir peynir fabrikası 40 kişilik bir personel istiyor  bizden şu anda. Bugün bana 40 kişi gelse 40 kişi gönderebilecek durumdayız. Tabii meyve veren ağaç taşlanır biliyorsunuz, instagram'dan sosyal medyadan bize saldırıyorlar,  engellemeye de çalışıyorlar. Bizim çalışmalarımızı çekemiyorlar ama biz güzel bir şekilde bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz, amaç burada insanlarımıza güzel olanaklar sağlayabilmek, ülkemize döviz kazandırabilmek.

SADECE İŞ ANLAMINDA DESTEK OLMUYORUZ, HER ŞEYLERİYLE İLGİLENİYORUZ

Kişi  Hollanda’ya ilk gittiğinde mesela çalışanımızı orada havalimanında karşılıyoruz. Hollanda'nın sim kartını veriyoruz,  e-maili  yoksa hemen bir e-mail açıyoruz. Oradan evlerimize yerleştiriyoruz. Kesinlikle çalışanlarımızı bir odada 4 kişi yatırmıyoruz en fazla bir odada bir ya da iki kişi kalıyorlar. Onun haricinde normal dairedir. Şu anda bizim akıllı evlerimiz var 4 Blok kamera güvenliği ,anahtar vesaire kullanmıyorsunuz her dairede 3 kişi 3 odada  kalabiliyor. Mutfağı , banyosu  her şeyi mevcut bütün beyaz eşyaları da mevcut. Bir evde bir insanın yaşaması için ne mevcutsa mutfakta olsun banyoda olsun her şey bu şekilde dizayn edilmiş durumda. Tabii sadece iş bulması anlamında değil  kalacakları ,kalkacakları ,sosyal etkinliklerini yapacakları olanakları  da ,servislerinde sağlıyoruz bütün çalışanlarımıza. Burada çalışanlarımızın sadece iş anlamında değil bütün gereksinimlerini düşünmekteyiz. Yaş kriterleri var bizde bayanlarda 47-48 erkeklerde 50 yaşa  kadar alabiliyoruz. Üç çeşit ev var elimizde aileli evler ,karı kocaların kalacakları şekilde. Sadece bayanlar ve de  sadece erkekler için  evlerimizde bulunmakta. Kesinlikle evlerde  erkek-bayan karışımlara karşıyız. Bu durum bazı  firmalarda oluyormuş duyuyoruz. Biz de kesinlikle böyle bir şey yok.

ÇALIŞMALARIMIZDA ÇOK YOL KAT ETTİK

Mikail Bey İki buçuk üç senede gerçekten güzel bir ivme yakalamışsınız. 881 insanımızı yurtdışına Hollanda’ya  götürmüşsünüz. Gelecekle ilgili hedeflerinizde neler var?

Gelecek hedefimiz anlamında Türkiye vatandaşları üzerinde çalışıyoruz başta da söylediğim gibi. İnşallah bu sene onu eğer başarırsak yaklaşık sadece Hollanda değil Almanya’ya 5000’in üzerinde  personel kapasitemiz var bu kadar personel hatta bunun üzerinde personel  götüreceğiz. Tabii öncelikle bu Türk vatandaşları  ile ilgili sıkıntıyı gidermemiz  lazım. Bizim amacımız burada ülkemize döviz kazandırmak ülkemize daha fazla katkı sağlayabilmek ne kadar fazla insanımızı gönderebilirsek o  kadar fazla ülkemize döviz kazandırırız. Bu bizi çok mutlu ediyor yatırımlarımızın büyük çoğunluğu İstanbul-Elazığ ve Bursa'da gerçekleştiriyoruz. Kesinlikle yurt dışına pek yatırımımız yok. Bunun dışında mesela devlet garantisi altında Türk işçilerini götürdüğümüz zaman İŞKUR üzerinden götüreceğiz İŞKUR üzerinden  götürdüğümüz zaman sadece orada  oda kirası ve  harçlıklardan geri kalan paraları buradaki hesaplarına yatırılacak. Herkesin ücreti  haftalıködemeler  olarak  yapılacak. Bu da tabii bütün kazancın yurda  dönmesi demek. Ücretler kesinlikle haftalık yatırılıyor. Çünkü haftalık yatırıldığı zaman insanlar daha fazla güven duymuş oluyor. Senelik 3 hafta ücretli izin veriyoruz. Tabii gelirler yüksek olduğu için kısa zamanda ülkemizde olan borçlarını insanlar kısa zamanda ödemiş olabiliyorlar .Sonrasında kendi birikimlerini gerçekleştirerek kendilerine özel yatırımlarda yapabiliyorlar.

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

FAST KONTRAT DA YAPIYORUZ

Fastkontrat da verebiliyoruz karşılıklı güven tabii çok önemli bu konuda, ne gerekiyorsa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bir ay bir buçuk ay içerisinde eşini götürüp çalışabiliyorlar. 4 ay önce çalışması lazım ama bayan ama erkek , kimse vatandaş ise sadece oturum olmuyor mutlaka 4 ay çalışmaları lazım 4 ay içerisinde çalışıyorlarsa bu insanlar en azından maaş bordrolarını 4 aylık maaş bordrolarını çıkartmaları lazım. Karşılıklı güven olmalı aradığı zaman fast kontrat yapıyoruz. Fas kontrat olmadığı zaman hiçbir aile birleşimi bir araya gelemez. Çünkü firma bu ailelere Fast kontratla kefil olduğunu hükümet anlamında devlet anlamında göstermiş oluyorlar onların düzenli bir şekilde gelire kavuşacakları anlamına  da geliyor bu durum. Böyle olduğunda devletteki işlemlerde  kolaylıkla ilerlemiş oluyor.

İŞSİZ ÇİFT PASAPORTLU İNSANLARIMIZ BU SESİ DUYSUN

Şu anki hedefimiz Türkiye'deki işsizliği %2-3 oranda  azaltmak. Bu bağlamda şu an işsiz olan bütün çifte vatandaşlarımızı  büromuza gelerek müraacat  etmelerini, internet üzerinden ve ya  telefonlarımızdan bizlere  ulaşmalarını  bekliyoruz. Göndermiş olduğumuz 881 insanımızın Türkiye'ye yıllık  kazancı milyonlarca euro. Bu tabi ileriki süreçte inşallah daha da fazla artacak. Eğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızla da ilgili bir gelişme sağlarsak bu sefer tabii yurtdışına, Hollanda'ya, Almanya'ya işçi daha fazla  göndereceğimizden  daha fazla ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Son olarak buradan başta ülkemizde  yaşayanlar olmak üzere bütün dünyadaki Türk insanlarına Bursa'dan sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyorum, esenlikler diliyorum.