BM'den ateşkes çağrısı BM'den ateşkes çağrısı

Mail on Sunday tarafından yayınlanan resmi istatistiklere göre, İngiltere ordusunun 145 bin üyesinin yaklaşık 40 bini son beş yılda aşırı kilolu olarak sınıflandırıldı.

İngiltere ordusunun eski komutanlarından Richard Kemp, Mail on Sunday’e verdiği demeçte, endişe verici istatistik "komutaları altındaki birliklerin formda, sağlıklı ve savaşmaya hazır kalmasını sağlamaktan sorumlu olan liderlerin başarısızlığını temsil ediyor" dedi.

Afganistan'daki İngiliz birliklerine liderlik eden Kemp, “Kilolu tüm askerler aşırı kilolu oldu. Askerlerin sağlığının bu şekilde bozulmasına izin vermek, bir silah sistemini veya savaş aracını gerektiğinde çalışamayacak kadar ihmal etmekle aynı şeydir" diye ekledi.

191 KİLOLUK ASKER ORDUDAN ATILDI

Ordu istatistiklerinde, 2010 yılından bu yana, zorunlu kondisyon testlerinde başarısız olduktan sonra ordudan atılan 191 kilogramlık bir asker de dahil olmak üzere, yaklaşık 5 bin 200 fazla kilolu askeri görevden almak zorunda kaldığı görüldü.

Ordudan çıkarılanların 800'den fazlası 114 kilogramın üzerindeydi. Bununla birlikte, İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, "personelin askerden alınmasının birden çok nedeni olabileceği" konusunda uyardı.

‘EMİR KOMUTA ZİNCİRİ MESELESİ’

Öte yandan, fazla kilolar fiziksel zindeliği azaltmanın ötesine geçebilir. Gazete tarafından incelenen bakanlığın istatistikleri, orduda bulunan bin 100'den fazla kişide tip 2 diyabet geliştiğini, bin 113 kişiye yüksek tansiyon teşhisi konduğunu ve yüz kişinin kalp hastalığı olduğunu ortaya koyuyor. 2014 yılından bu yana 850 askere diyet hapı verilirken, 60 askere liposuction ameliyatı uygulandı.

Gazeteye konuşan başka bir eski komutan Lord Dannatt, "genç ve aşırı kilolu ordu mensuplarının" kiloları kontrol edilemiyorsa, "ordudan çıkarılmaları gerektiğini" söyledi ve "obezite ve aşırı kilo sorununu emir komuta zinciri meselesi" olarak tanımladı.

Editör: Gökçe Çalışcı