Ezgi ÖZDAŞ

Bursa’da 1 Mayıs coşkusu Bursa’da 1 Mayıs coşkusu

Engelli vatandaşlar engellerinin çeşitlerine göre farklı gereksinimlere ihtiyaç duyuyorlar. Bunların başında ulaşım kolaylığı yer alıyor. Toplu ulaşım araçları ile zorluk yaşayan engelli bireyler için devletin ÖTV indirimi ve muafiyeti gibi şartları eşitleyen bir imkânı var. Ancak engelli bireyler bu muafiyetin detaylarına ne kadar hakimler? Kimler ÖTV’siz engelli araç alımına tabiidir? ÖTV’siz engelli araç alımında şartlar nelerdir? Engelli bireyler veya onlara bakmakla yükümlü aile bireyleri için ÖTV indiriminde detaylara indik. Öncelikler engelin derecesinin ve niteliğinin indirimin oranını belirlediğini belirterek başlayalım. Onaylı sağlık kurullarından alınan yüzde 40’ın üzerindeki raporlar indirimden yararlanabilmek için ilk şart. Yüzde 40’ın altında alınan raporlarda ÖTV indirimi söz konusu değil. Bu şartlar arasında alınacak aracın 1,6 motor gücünün üstünde olmaması, sıfır kilometre olması, indirimin 5 yıl içerisinde 1 kez kullanılabilmesi gibi maddeler yer alıyor. Bu maddelere bakarak ikinci el bir araçta ÖTV indiriminin uygulanamayacağı açıkça belirtiliyor. Yanı sora 5 yıl içerisinde yeni bir araç alınması durumunda tekrar ÖTV indiriminin uygulanamayacağının da altı çizilmiş. Şartların sağlanması durumunda engelli vatandaşlar raporları ile birlikte araç satış bayilerine giderek satın alma işlemini başlatabilirler.

BAYİLERE VERİLECEK EVRAKLAR HAZIR OLMALI

Engelli vatandaşların yüzde 40’ın üzerinde sağlık kurulundan alınmış engelli raporuyla birlikte satış bayilerine gidildiğinde teslim etmeleri gereken evraklar şunlar: Ruhsatın üzerine yapılacağı kişiye ait engelli raporu, engel derecesini gösteren belge, engelli vatandaş aracı kendi kullanacak ise H sınıfı ehliyet ve vergi dairesinden alınan ÖTV ödeme belgesi.

MİRAS HAKKI NASIL İŞLER?

Evraklar tamamlanıp ilgili bayiye başvuru yapıldıktan sonra ÖTV indirimi hesaplanarak araç alımı mümkün olur. En çok merak edilen konulardan biri ise üzerine ÖTV indirimi uygulanan kişinin vefat etmesi durumunda miras hakkının nasıl işleyeceği… Aracı satın alan kişinin vefat durumunda hak mirasçılara ait olacaktır. Kişinin mirasçılarından tümü araç üzerinde hakka sahiptir. Aracı ileride satmak veya kullanmak gibi talepler olduğunda araç diğer varislerin feragat ettiklerini bildirmeleri halinde tayin edilen varisin üzerine kayıt edilir. Varislerden birinin üzerine geçen araç 5 yıl içerisinde satılmak istenirse ÖTV indirimi devre dışı kalarak indirim miktarının ödenmesi gerekir. Aracı satabilmek için 5 sene beklemek zorunludur.

Editör: Ezgi Özdaş