Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bakan Bilgin, 4’ü ithal, 9’u imal toplam 13 ilaç için listeye ilave kararı verildiğini açıkladı. İlaçların SGK ile sözleşmeli eczanelerden temin edilebileceğini bildiren Bilgin, “İlaçların hastalarımıza şifa olmasını temenni eder, vatandaşlarımıza sağlıklı bir ömür dilerim” dedi. Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin, 13 ilacın listeye ilave kararının yerine bir karar olduğunu dile getirirdi. Şahin, listeye alınan ilaçları şöyle sıraladı: “Bu ilaçlardan 1’i insan immunoglobulini, 1’i hemofili ilacı ve 1’i kanser, 1’i ağrı kesici ve ateş düşürücü şurup, 1’i antibiyotik, 1’i enteral beslenme ürünü, 1’i genel anestezik, 1’i zehirlenme tedavisi ilacı, 1’i parenteral antibiyotik, 1’i eklem ve kas ağrısında kullanılan topikal ilaç, 1’i topikal antifungal, 1’i topikal antiviral, 1’i yanık tedavisinde kullanılan ilaçtan oluşuyor.”

 HER 4 İLAÇTAN BİRİ YOK

13 ilacın geri ödeme listesine ilavesiyle kullanıldıkları tedaviler için erişim kolaylıkları doğduğunu belirten Şahin, özellikle piyasa yoklarının ciddi bir sorun teşkil ettiğini dile getirerek, bu konuda açıklamalarda bulundu. Şahin, “Her yıl şubat ayında ilaçlara Euro kuruna bağlı olarak yap düzenlemesi yapılıyor. En son Şubat 2021 yılında yani bundan bir yıl önce yapılan bir düzenlemeyle Euro kuru 4,57'ye çıkarılmıştı. Geçtiğimiz günlerde yapılan duyuru ile de bu 6,29'a çıkarıldı. Tabi sizde takdir edersiniz ki normalde 15 TL'nin üstünde bir Euro söz konusu, bu noktada 6,29'lara çıkarılmış bir Euro kuru tabi ki vatandaşlarımız için yüzde 37 gibi bir zam gözüküyor. Vatandaşlarımız için sıkıntılı, yüksek oranda bir artış gözükse de maalesef ilaç firmaları tarafından düşük bulunan bir oran oldu. Bu sebeple şu anda piyasada ilaç bulunamama oranı yüzde 25'leri bulmuş halde. Neredeyse her 4 ilaçtan bir tanesi ecza depolarında ve eczanelerde yok. Sıkıntı yaşıyoruz” dedi. 

‘BUGÜNDEN İTİBAREN YENİ 

FİYAT DÜZENLEMESİ OLACAK’

Antidepresan bitkilerine dikkat Antidepresan bitkilerine dikkat

Bugünden itibaren yeni fiyatlara geçileceğini söyleyen Şahin, “Bundan sonra birçok firmanın piyasaya ilaç vermesini bekliyoruz tabi ki. Ama burada çözüm noktasında tamamen tüm ilaçlar hemen piyasaya çıkar gibi bir öngörümüz de mevcut değil. Yani özellikle ithal firmaları burada biraz daha farklı davranışlar sergiliyor. Bu ilaçları mümkün olduğunca geç getiriyor. İkincisi de talep edilen adetlerin altında getireceklerini sözlü olarak dile getiriyorlar. Bizlerde eczanelerde vatandaşla karşı karşıya gelmiş konumdayız. Bizleri de sıkıntıya sokuyor, bizler de işi gücü bıraktık depo depo eczane eczane ilaç arar haldeyiz. Yani bir reçeteyle geç saatlere kadar ilgilenmek durumunda kalıyoruz” diye konuştu.  

‘DEVLETİMİZİN ÇÖZÜM 

BULMASINI BEKLİYORUZ’

Bir an önce bu piyasa yoklarının bitmiş olmasını istediklerini belirten Şahin, “İlaç firmalarımızın ve devletimizin bunlara çözüm bulmasını bekliyoruz. Bizler çözüm noktasını daha önce dile getirmiştik. Bunlardan bir tanesi yılda bir defalık yüzde 37 gibi büyük bir zam yerine, 4 parçaya bölerek yüzde 5-10 bareminde birkaç defa bu zammın verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu sayede her şeyin bir süreye sıkışmayacağı için bu piyasa yoklarının bu sayede oluşmayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.