Özlem ATAÇ/ÖZEL HABER

TÜİK verilerine göre bir ilçenin il olabilmesi için bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterler baz alınıyor. Bu kriterler baz alınarak yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin 82’inci iline aday ilçelerimiz şunlardır: Adana- Kozan, Adıyaman- Kahta, Balıkesir- Bandırma, Aydın- Nazilli, Manisa-Akhisar, Muğla- Fethiye, Van- Erciş, Zonguldak- Ereğli, Hatay- İskenderun, Mersin- Tarsus, Antalya- Manavgat, Şanlıurfa-Siverek, Tekirdağ-Çorlu, Antalya- Alanya, Ankara- Polatlı, Balıkesir-Edremit, Diyarbakır-Ergani, Şırnak-Cizre, Hakkari-Yüksekova, Kahramanmaraş-Elbistan, Konya-Ereğli, Mardin- Midyat, Ordu- Ünye ve Bursa-İnegöl.  Durum böyle olunca her yıl olduğu gibi bu yılda İnegöl’ün il olması konusu gündeme geldi.

BURSA’NIN 4. KALABALIK İLÇESİ

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

Aslında İnegöl büyük bir ilçe olsa da Bursa’nın en kalabalık ilçesi değil. Bursa’nın Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçeleri İnegöl’den çok daha büyük nüfusa sahip. Ancak İnegöl’ün hem merkeze uzaklığı, hem Kütahya ve Bilecik sınırında bulunması, hem de mobilya, köfte gibi kendine özel markalaşmış ismiyle diğerlerinden sıyrılıyor.

NÜFUSU NE KADAR OLACAK?

İnegöl il mi oluyor sorusunun cevabı “evet” olursa, İnegöl’ün nüfusu bağlanacak ilçelerle birlikte 280 bini geçecek. Bu nüfusla İnegöl, halen şehir statüsündeki 20 şehri geride bırakacak ve Türkiye’nin en kalabalık 62. ili konumuna yükselecek. İnegöl’e bağlanması düşünülen Kütahya’nın Domaniç ilçesi 15 bin, Bursa’nın Keles ilçesi ise 12 bin 500 nüfusa sahip. İnegöl il olursa, halen İnegöl’e bağlı 4 mahalle de ilçe statüsüne kavuşacak. Bu mahalleler sırasıyla Alanyurt, Kemalpaşa, Kurşunlu ve Yenice.

GÜÇLÜ DURUŞA SAHİP ŞEHİR

Bu konuda açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl gerek nüfus potansiyeli gerek ortaya koyduğu ekonomik katma değerle aslında pek çok il, ilçe, Büyükşehir’den daha güçlü bir duruşa sahip bir şehir. Hükümetimiz döneminde hiçbir ilçe il yapılmadı. Bununla alakalı olarak da yaptığımız görüşmeler neticesinde eğer ki ülkemizde yeni bir il ilan edilecekse İnegöl’ün bunların en başında olacağı zaten bizlere aktarıldı” dedi.

DAĞITILAN PAYLAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Gerek bakanlıklara gerekse siyasi büyüklere aktardıkları konuya değinen Başkan Taban, “Eğer ki ilçemizde herhangi yeni bir il yapılanması olmayacak ise özellikle beldelere, ilçelere, illere ve büyükşehirlere dağıtılan payların yeniden gözden geçirilerek dağıtılması hususunda destek istediğimizi ifade ettik. Burada sadece kaynak derken şu anlaşılmasın sadece maddi anlamda parasal bir kaynaktan bahsetmiyorum. Norm kadroların çalışan sayılarının da bu anlamda gözden geçirilmesiyle ilgili, kaynağın yeniden bu ilçelerin büyüklüklerine mevcut ürettikleri katma değerlere bakarak planlanması noktasında talebimizi iletmiş olduk. İl hususu konusunda görüşlerimiz bu şekildedir” ifadelerini kullandı.