Ulaş Girgin

Günümüzde iklim değişikliğine karşı çevre bilinci artıyor ve yakıt tasarrufu giderek daha da önemli hale geliyor. Bu nedenle hibrit araçlar çevre dostu özellikleri ve ekonomik sürüş imkanlarıyla öne çıkan modeller oluyor.

Hibrit araç nedir?

Hibrit kelimesinin dilimizdeki karşılığız melezdir. Hibrit araçlar, benzinli veya dizel araç ile elektrikli araçlar arasında bir geçiş aşaması olarak tanımlanabilir. Hibrit araçlarda içten yanmalı motor ile birlikte elektrik motorları da bulunmaktadır. Bu araçlar hareket etmek için iki enerji kaynağını da kullanmaktadır. Fosil yakıtlara olan bağımlılığın azalmasını mümkün hale getiren elektrik motoru, aracın performansında da artış sağlamaktadır.

Neden hibrit araçlar tercih ediliyor?

Hibrit araçlar benzinli motorun yanı sıra elektrik motorunu da kullanarak yakıtın en verimli haliyle tüketilmesini sağlamaktadır. Elektrik motoru, aracın ivmelenmesi ve düşük hızlardaki hareketi gibi durumlarda çalışırken benzinli motor, daha fazla güce ihtiyaç duyulduğu anlarda devreye girmektedir. Bu birliktelik sayesinde hibrit araçlar benzinli veya dizel araçlara oranla daha fazla yakıt verimliliği sağlamaktadır.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğunu Bursalı çocuklarla izledi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Alper Gezeravcı’nın uzay yolcuğunu Bursalı çocuklarla izledi

Çevreye verilen zarar minimuma iniyor

Bu araçlar benzinli motorların çalışma sürelerini optimize ettiğinden emisyon salınımı azalır bu da zararlı gazların salınımını önemli ölçüde azaltır. Bu araç tipi büyük şehirlerde hava kalitesini iyileştirmek ve karbon ayak izini azaltmak için ideal bir seçenek olarak yer almaktadır.

electric-car.jpg

Aynı zamanda hibrit araçlar sağladığı yakıt tasarrufu sürücülere ekonomik anlamda da avantaj sunmaktadır. İki tip enerji ile daha düşük yakıt tüketimi sürücülerin benzin maliyetinden tasarruf etmelerini sağlamaktadır.

Teknolojik gelişmelerin takipçisi olan bilinçli sürücülerin son zamanlarda yoğun şekilde yöneldiği hibrit araçlar, otomobil endüstrisinde önemli bir trend haline gelmektedir.

Editör: Ulas Girgin