Özkan YILDIRIM

**** Öncelikle Başkanım bizleri, ekibimizi konuk edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeni ile dijital ortamda gerçekleştirilen Festivalimiz bu sene güzel bir şekilde görkemli bir kalabalık eşliğinde açıldı. Bu konuyla ilgili görüşlerinizi alarak röportajımıza başlayalım isterseniz.

FESTİVALİMİZİN TEMASI;”GÖZ GÖZE”

   ---- Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki; Bu ülkeye, Bursa’ya, bu güzel insanlara hizmet etmek gerçekten büyük bir şeref büyük bir onur. Fotofest Uluslararası bir festival geçen sene dijital ortamda yapıldı pandemiden dolayı biliyorsunuz. Ondan önceki yıl yapılan Fotofest’e yaklaşık 25 ülkeden misafirimiz vardı ,binlerce fotoğraf sergilendi.Bu sene 12 ülkeden misafirlerimiz geldi,yaklaşık 262 fotoğrafçı katılıyor,1000 küsür fotoğraf  var.Uluslararası festivalimizin bu sene on birincisi bunun devamlılığının olması çok önemli, Türkiye'de bir ilk uluslararası anlamında.Bu sene fotofest’in teması  “göz göze”.Göz göze ne demek ? İnsanların birbirini daha yakından tanıması, olumlu bakması, insan tanımadığının düşmanıdır veya yabancısıdır. Göz göze baktığında İnsanların birbirine yakınlığı, iletişimi, bakışı iyiye kanalize edilmesi anlamında bir işarettir.

Bir de bu senenin önemi Karabağ'ın Ermeni işgalinden kurtuluşu ile o bayramı kardeş dost ülke Azerbaycan’ı kardeş ve dost ülke olarak aldık.Bu bağlamda Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi açılışımıza geldi yine bir çok sanatçılarımız da  gelecek. Birçok ülkeden yabancı misafirlerimiz gelecek yine yurdumuzun birçok şehrinden dostlarımız, misafirlerimiz Bursa'ya gelecekler.

****Güncel olan fotoğraf  festivalinden sonra şimdi de isterseniz birkaç diğer merak edilenlere geçelim. Bursa Kent Konseyi neler yapar başkanım, Kent Konseyi ne gibi katkılar sunar yaşadığımız kente, ne gibi araştırmalar gerçekleştirir ne gibi teklifler sunar? Bu anlamda çalışma prensipleriniz ile ilgili bizlere bilgi verir misiniz?

BELEDİYEMİZE ÖNERİLERİMİZİ SUNUYORUZ

   ----Kent Konseyi, 5393 sayılı Belediye kanununun 76. maddesince belirtilen görev ve yetkileri belirlenerek kurulmuş bir yapıdır. Burada şöyle söylüyor Kent Konseyi Bursa'daki hemşirecilik bilincinden tutunda Bursa'daki haksızlıklara, Bursa'daki eksik ve Bursa halkının hak ettiklerini  koruma anlamında Bursa'da barışı,sevgiyi yerleştirme  anlamında,Bursa'da huzurun olması anlamında,Bursa'daki eksikliklerin tamamlanması anlamında,kamu kurum ve kuruluşlarına veya özel sektörün Bursa'ya verdikleri zararı bıraktırma anlamında oluşan bir yapı.Kent Konseyi Yürütme Kurulu var burada bir 2 yılda,bir 3 yılda seçim yapılır.Delegeleri vardır.Delegeleri valilikten, jandarmadan, emniyetten, muhtarlıklardan, sivil toplum kuruluşlarından her yerden 5100 tane bu kurumla alakalı delegasyon var.Sivil toplum kuruluşlarının çatı kuruluşu burası.Burada 5 tane meclisimiz var yürütme kurulunun dışında yürütme kurulumuzda şu anda teknik üniversiteden rektör yardımcımız bizim yürütmede profesör,  Uludağ Üniversitesinden bir doçent arkadaşımız yine yönetimimizde, dahiliye profesörü doktorumuz var o da yine yönetimimizde, akademik odalardan mühendis arkadaşlarımız var yönetimimiz de.Yani sivil toplum kuruluşlarının muhtarlardan tutunda rektör yardımcısına kadar hepsi yönetimimizde yaklaşık 22 kişilik yönetimimiz var.Bu arkadaşlarla Bursa'nın kodlarını masaya yatırıyoruz artı bunun yanı sıra 5 tane meclisimiz var az önce de söylemiş olduğum gibi.Kadın meclisimiz, gençlik meclisimiz,çocuk meclisimiz, engelliler meclisimiz ,bir de yabancılar meclisimiz var.Dolayısıyla bunlara ilave olarak 35 tane çalışma grubumuz var.Sağlık grubu, tarih kültür grubu, vesaire vesaire bir sürü grup bunların hazırladıkları raporları biz belediyemize, Belediye Meclislerine  gönderdiğimizde belediye meclisi bunu gündem maddesi olarak geçirmek mecburiyetinde müspet veya menfi.Mesela bir örnek göstereyim size;Geçtiğimiz günlerde gönderdiğimiz için beton asfalt istedik biz ,biz artık bu bütünlüğü petrol türevi asfalt istemiyoruz, yerli malı olan beton asfalt istiyoruz.Çok daha uzun süre dayanan çok daha uygun fiyatlı tamiri daha kolay daha uzun süre dayanabilen,insan sağlığı için daha sağlıklı kanserojen vesaire hiçbir şey yok bunun yanı sıra yağmuru süzebilen buna benzer  birçok teknik özelliklerini yazdık meclise gönderdik onlar orada bu işi kabul eder etmez bilmiyoruz ama biz bunu gönderdik.

ÖZEL YETENEKLİ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN TAM ZAMANLI OKUL

    Bunun yanı sıra Bursa Kent Konseyi olarak özel yetenekli çocuklarımız için tam zamanlı okul açmak ile alakalı yoğun bir çabamız var.Şu anda proje  bitmiş durumda,maket  tasarımlarını  falan yapıyoruz,tamamen bittikten sonra başta belediye başkanımız olmak üzere ,Ticaret ve sanayi Odasına gideceğiz.İki hafta önce  sayın rektörümüze brifing  verdik,bu konu ile ilgili bütün öğretim görevlileri,dekanlar  falan oradaydı,işadamları oradaydı onlar gerçekten çok memnun oldu yapmış olduğumuz çalışmanın  ne kadar bilimsel ne kadar doyurucu olduğunu gördüler  kabullendiler.Hatta  Uludağ Üniversitesi'nin bahçesinde yapalım bu okulu  dediler.Hem buradaki hocalardan da istifa edinilebilir denildi.Çünkü bu çocuklar ayrıcalıklı IQ'su yüksek çocuklar.Dolayısıyla kendi akranları arasında barınamıyorlar.Bunları özel okullarda okutmamız lazım bunlarla ilgili Bilsem’ler açıldı  ama o da  tam istenileni karşılamıyor.Hafta sonunu Bilsem’lerde destek eğitimi alıyor, sonra hafta başı yine eski arkadaşlarıyla birlikte okula devam ediyor,bu da tabi beklentiyi karşılamıyor.Bu konu ile ilgili çok uzun zamandır araştırmalar yapıyorum birçok ülke gelişmiş ülke bu konuyla ilgili çok çok öncesinden girişime başlamışlar ve  bu düzeye gelmişler.Bu kesinlikle unutulmamalı bu konuda gerçekten ülke anlamında geç kalmış olduğumuz muhakkak. İsrail'e bakıyorsunuz bu şekilde , Güney Kore  örneği var yine aynı şekilde önümüzde.Güney Kore 1955 yılında savaştan çıkmış gayri safi milli hasılası aşırı derecede düşük Moukin denen bir profesör bizim hiçbir kaynağımız yok tek kaynağımız insan bu üstün zekalı çocukları alalım okutalım ve bunlardan yarın öbür gün istifade edelim demiş.Hoca gayretle bu çocuklarla çalışıyor 2000'li yıllara yaklaştığı zaman 12'ye yakın icat  buluyorlar dünyada rekabet edebilecek şekilde. Bir anda ülkenin  gayri safi milli hasılası büyük yükseliş göstermiş şimdi işte görüyorsunuz Güney Kore'nin teknolojik gelişmesini.Yine İngiltere'ye bakıyorsunuz bizim Osmanlı'daki Enderun mekteplerinin bir örnek şeklini  almış.Bugün devlet yönetimindeki  kişilerin yüzde yetmişi bu okullardan yetişen çocuklar. Yani biz geçmişimize baktığımız zaman zaten ortaya çıkacak her şey.Mimar Sinan'ın dan tutun daha birçok devlet adamına kadar Osmanlı zamanında hep bu şekilde  zeki çocuklar toplanmış Balkanlar'dan Anadolu'dan her yerden ve o süreçteki yükselişte  bu şekilde olmuş zaten.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Bursa Kent Konseyi ne tür çalışmalar yapar, Kent Konseyi ne gibi katkılar sunar yaşadığımız kente, ne gibi araştırmalar gerçekleştirir, ne gibi teklifler sunar? Sorularını yanıtladı. 

Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi Yıldırım’da ’Kudüs Bizim Neyimiz Olur’ söyleşisi

Bizim ülkemizin artık kabuğunu kırması lazım bunun önünü açan da Allah razı olsun Selçuk Bayraktar. Bu kardeşimiz  Allah razı olsun bundan sonra artık yapacağımız şey daha bilinçli tutarlı elimizden geldiği kadar gayret ederek Dünya ile rekabet etmemiz lazım. Geçenlerde mesela Cüneyt Zapsu'nun Davos'tan bir röportajını dinledim.“Bu telefonlar var ya diyor sadece sizin bilgilerinizi yakalamak için değil beyninizdeki birtakım manyetik alanları  kullanıp tek tip insan modeli yapmak için yarın kullanırlarsa şaşırmayın” diyor.İstedikleri gibi kullanabilecekleri insan tipi yapabilirler diyor yani bizim bir an evvel bu çocuklarımızı ortaya çıkartıp Dünya ile rekabet edecek ortamı oluşturmamız lazım Selçuk Bayraktar  nasıl savunma sanayinde bu gelişimi göstermişde , diğer bütün meslek gruplarında , iş kollarında ,sektörlerde ,onlarca ,yüzlerce işkolunda meslekte de mutlaka Selçuk Bayraktar kardeşimizin gerçekleştirmiş olduğu başarıyı mutlaka ama mutlaka gerçekleştirmemiz lazım.

BÜTÜN SEKTÖRLERDE, İŞ KOLLARINDA EN İYİYE ULAŞMA ÇABASI

İlkokul, ortaokul ve lise bölümlerinin olacağı bu okulumuzun, tabii tam zamanlı olması çok önemli. Liseyi bitirdikten sonra hangi konuda bu çocuklarımız uzmansa üniversiteye İmtihansız bir şekilde  en iyi üniversitelerimizin en gözde  bölümlerine yerleştirilmeli,  sonrasında Devlet ya da kurum dünyadaki çeşitli ülkelerde bir iki sene bu çocukların  yetiştirdikten sonra işin başına geçirebilirler.Bunun mutlaka bu şekilde olması lazım.Arzumuz isteğimiz bu şekilde bu işi yaparken ben değil biz yaptık diyoruz. Bu çocukların öğretmenliğini yapacak üniversitede doktorasını yapmış üstün zekalı üstün yetenekli çocuklarla ilgili eğitim almış okulda o branşta okumuş yaklaşık 10 arkadaşımızla bu çalışmayı yaptık. Sağ olsunlar hep beraber ekip halinde bu projeyi ortaya çıkardık, projenin devamında da öğretmen vesaire sıkıntımız yok bu arkadaşlarımızla birlikte yapacağız bu arkadaşlarımıza çok rahat bir şekilde dizayn ederiz.Bir şey var Milli Eğitim'in bu işe girip adapte olması uzun zaman olacak bunu  bir an evvel başlatmak için Vakıf eliyle  başlatmak istiyoruz.Çünkü yurt dışından bilgi satın alma mecburiyetimiz var mevcut müfredatla bu çocukları doyuramayız. Yurtdışından Vakıf aracılığıyla bunu yapmak zorundayız.

   **** Bursa Kent konseyinin tabii birçok konuda yorumları fikirleri var başkanım  bilhassa bu gıda fiyatlarının artışı ile ilgili birçok soru gelmekte bu konuda neler söylemek istersiniz?

TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİ

  --- Tabii şimdi Tarım Bakanlığı bu konu ile ilgili gerekli kartelleşme ye karşı önlemler aldı ve bu kartelleşme zaten piyasayı bu konuma taşıdı.Hükümetimiz,devletimiz  bu konuda gerekli önlemleri aldı, denetimler olsun yapılıyor.Üreticiden  1 liraya alırken 5’e 10’na satılıyordu üç beş tane büyük marka istedikleri şekilde piyasada girişimlerde bulunuyorlardı.Kontroller,denetimler neticesinde bu tabii yavaş yavaş oturmaya başlayacaktır..Ben  gelecekle ilgili şahsi fikrimi söylüyorum arkadaşlarımızın bu konuyla ilgili çalışmaları da olacak.Geleceğin dünyada tarım olduğuna inanıyorum ,herkes sanayiye yöneldi ama bundan sonra tarıma dayalı sanayinin öne çıkacağını ben bekliyorum.Dünyada iklim değişiklikleri kulaklıklar vesaire ile birlikte tarımla ilgili önem ortaya çıkıyor.

İklim değişikliği, yağışların azlığı, kuraklık vesaire derken tarımda sulama çok önemli hale geldi.Kıt kaynaklarda vahşi sulamadan kesinlikle kaçınmamız gerekiyor, damlamalı sulamanın   tarımda mutlaka öne çıkarılması gerekiyor ve böylelikle tatlı su kaynaklarımızın da korunmasının  sağlanması çok önemlidir diye düşünüyorum.Gelecek nesle bu konularla ilgili mutlaka güzel bir miras bırakmamız lazım,tüm bu konularla ilgili olarak.

   ****Başkanım yavaş yavaş röportajımızın  sona yaklaşmış  bulunmaktayız.Son olarak buradan Bursa'da yaşayan insanlarımız, hemşirelerimiz olmak üzere Türk halkına  neler söylersiniz ne tür mesajlar vermek isterseniz?

BENİM BİRİNCİ MADDEM; HEMŞERİCİLİK BİLİNCİNİN ARTTIRILMASI

   ----Kent Konseyi olarak benim 1. maddem  hemşerilik bilincimizin arttırılmasını yerleştiriyorum.Bursa'da bütün 81 ilden insan var. Farklı kültürlerden gelmişler ama Bursa'nın bir anayasasını yapmayı düşünüyoruz.Herkesin ortak kullanacağı bir dil ,davranışı ortaya çıkartmak istiyoruz.Dernekleri  vesaire herkesi toplamayı düşünüyoruz.Bu anlamda insan elbette doğduğu yeri sevecek ama yaşadığı yere sahip çıkacak. 1. maddemiz  olmazsa olmazımız  bu.Biz Bursa'da hemşehrilik bilincinin en üst seviyede olmasını istiyoruz Herkes birbirine selam versin.Herkes birbirini sahiplensin,sevginin hakim olduğu bir şehir olsun.Çevrenin kirletilmediği,havanın suyun hoyratça kullanılmadı,bir şehir olsun.Herkes gelecek nesle,evlatlarına güzellikler bıraksın.İnsan olmayı,ahlaklı olmayı,erdemli olmayı,birbirimize saygılı olmayı bilmeli.Yani bir şehir anayasası herkesin de buna uyması gerektiğini Bursa'da yaşamak için bu güzellikleri yaşamak lazım.Bu konuyla ilgili bir deklarasyon gerçekleştirmeyi düşünüyorum.

BİRÇOK KONU İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

     Konsey olarak yine depremle ilgili çalışmalarımız var.Bu konuyla ilgili araştırmalar  yapıyoruz.Bursa biliyorsunuz fay hatlarının çok yoğun olduğu bir şehir. AFAD var çeşitli kuruluşlar var bunlar deprem sonrası çalışmaları  yapan kuruluşlar.Biz deprem öncesinde ne yapabilirizi Bursa kamuoyu ile paylaşmamız lazım kısa ,orta, uzun vadede ne yapmamız lazım ve  Bursa'nın  hala daha yüzde yetmişi kaçak yapılaşmalar  mevcut,binalar eski. Allah muhafaza yüksek oranda bir depremde Bursa sıkıntı yaşar.Bir an önce kentsel dönüşümü hızlandırmamız lazım buraların toparlanması lazım.Bu anlamda kısa, orta, uzun vadede çalışmalar yapılmalı teknik arkadaşlarda  bu dönem bu konularla ilgili gayretli olacaklar ve neticeleri sizlerle ve üst birimlerle paylaşacağız.

Son olarak buradan başta üç buçuk milyona yakın  Bursalılar olmak üzere 84 milyon Türk insanına Bursa'dan sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.