BTSO'dan önemli adımlar BTSO'dan önemli adımlar
Fulya GÜVEN-Özkan YILDIRIM
Sosyal kişiliğinin yanı sıra ve 25 yıldır Yahşibey Mahallesi'nde ikamet etmenin de avantajıyla gerçek anlamda mahallenin her şeyini bilen Şenol Bayram, Yahşibey Mahallesi muhtarlığı için adaylığını koydu. Sayın Bayram ile başta adaylık süreci ve hedefleri olmak üzere güzel, kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.
Şenol Bey röportajımıza sizi tanıyarak başlayalım…
Elbette, öncelikle bana böylesine güzel bir fırsat tanıdığı için agazete’ye teşekkürlerimi iletmek istiyorum. 1964 Bursa-Keles doğumluyum. Meslek lisesi Yapı İnşaat Bölümü’nden mezunum. 25 yıldır Yahşibey Mahallesi'nde ikamet etmekteyim. Bursaspor kulübünde lisanslı ürün pazarlama biriminden emekli oldum. Sonrasında 5 yıl boyunca Aile ve Politikalar Sosyal Hizmetler biriminde görev aldım. Çalışma arzumun devam etmesi ve gelen teşvikler neticesinde ekip arkadaşlarım ile birlikte Yahşibey Mahallesi’ne hizmet etmeye talip olduk.  Mahalle sakinlerimizin, halkımızın gösterecekleri teveccüh neticesinde ben ve ekip arkadaşlarımla yeni projeler üreterek değerli Yahşibey halkımıza ve nezih mahallemize hizmet vermekten gurur duyacağımızı ayrıca bildirmek istiyorum.
 
Sayın muhtar adayım, mahallenizde sizi muhtar adayı olmaya getiren sebepler nelerdir?
Bu sorunuza cevap vermeden önce şunu belirtmek isterim ki maalesef mahallemiz konum itibarıyla Bursa’mızın en eski ve köklü mahallelerinden olmasına rağmen hak ettiği hizmetleri alamamıştır. Bunda daha önceki muhtarların da sorumluluğu bulunmakta diye inanıyorum. Bizler de bu eksiklikleri gidermek adına mahallemizde aday olduk. Bunlardan kısa başlıklar halinde bahsedecek olursam;
• Mahallemizde çok fazla yaşlı kesim var. Hemen Kaplıca Caddesi üzerine tam çınarın karşısına ATM yerleştirmek istiyoruz. Birçok vatandaşımız, yaşlı halkımız Altıparmak’taki Heykel’deki ATM’lere gitmek zorunda kalıyorlar. En ufak bir para çekmek için bile bu sıkıntıları çekmek zorunda kalıyorlar.  Bununla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik, banka yetkilileri ile görüşmemizde ‘yer gösterilmesi’  durumunda  ATM'leri verebileceklerini ima ettiler, bunu inşallah yaşlılarımız için hayata geçirmekle ilgili çaba göstereceğiz.
• Salı günleri mahallemizde kurulan pazar yerinin  “yerinde” düzenlenmesi ile ilgili girişimlerde bulunacağız.
• Mahallemizdeki ara sokaklarda asfaltların çok eski olmasından dolayı sıkıntılar yaşanmakta. Ayrıca Muradiye Külliyesi'nde Salı, Pazarı’nın orada yapılmış olan parke taşlarının mahalle aralarına uzatılması Arnavut kaldırımı şeklinde düzenlenmesini istiyoruz.
• Mahallemizdeki aydınlatma tesisatlarının elden geçirilmesi ile ilgili sıkıntılarımız var. Gerçi bunu TEDAŞ'ta çalışan arkadaşlarım  sayesinde bir ölçüde hallettim ama bununla da ilgili sıkıntılar hala devam etmekte. İnşallah bunu 1 Nisan’dan itibaren daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştireceğiz.
• Ayrıca mahallemizdeki mevcut “Mobese” kameraları arızalı çalışmıyor, zaten çok az sayıda olan bu kameraları mutlaka aktif hale getirilmesi ve bunların üzerine de yeni Mobese kameralarında konulmasını sağlayacağız. Ayrıca mahallemizde “bekçi”  görevlendirilmesiyle ilgili girişimlerde de bulunacağız.
• Bozulmuş olan yayaların yürüyüşünü engelleyen kaldırımların yenilenmesi ile  ilgili düzenlemeler yapacağız, bu şekilde birçok  sokağımız  bulunmakta. Tabi ki burada yağışlı havalarda büyük sıkıntı yaşanıyor. Bu konuyla ilgili mutlaka müracaatlarımızı  gerçekleştireceğiz.
• Spor yapmak isteyen insanlarımız için spor alanlarının  yaptırılması  ile ilgili müracaatımız olacak. Devlet hastanesinden  dönerken, virajı geçince büyükçe bir alanımız var; ağaçlı güzel bir yer… Gece Mahallesi'ne  inmeden sağ tarafta orasını değerlendirmek istiyoruz. Orası devlete ait bir arazi mutlaka burada güzel bir spor alanı yapılması ile ilgili girişimlerimiz olacak.
• Altıparmak Caddesi üzerinde bulunan büyük market sağında ve solunda insanların ailecek gidebilecekleri,   dinlenebilecekleri, güzel bir yer yapmak istiyoruz. Gölgelik, oturma gruplarının olduğu bir sosyal alan kazandırmak istiyoruz.
• Sokakta yaşayan hayvanlar için “barınak”  yapılması ile ilgili girişimlerde bulunacağız.
• Mevcut yeşil alanların korunması ve arttırılması ile ilgili projelerimiz bulunmakta.  Bir deremiz var; Cilimboz’dan  gelen ve Altıparmak'a  inen dere, onun yanındaki fırınımız berberimiz ve Faruk Saraç Okulumuzun olduğu bölgede o  dereyi daha nezih, daha temiz bir hale getirecek düzenlemeler yapacağız. Düzenli olarak temizlenmesi ve ilaçlanmasını sağlayacağız.  Bu bağlamda şimdiye kadar maalesef bu tür hizmetler mahallemizde  gerçekleşmedi.
• Mahallemizdeki gençleri  topluma kazandırmak için kütüphane yine  maç izlemeleri  için sosyal bir alan açacağız. Maalesef mahallemizde gençlerimizin oturup maçları bile seyredebilecekleri bir yer yok. Onun için mutlaka  başka mahallelere gitmek zorunda kalıyorlar. Bu konuyla da ilgili mutlaka girişimlerde bulunacağız ve çocuklarımızın, gençlerimizin  başka Mahallelere gitmemesi ile ilgili çalışmalar yapacağız. Belediyemizin, devletimizin  elinde olan binaları bulduk bu binalar  içerisinde hem muhtarlığımızı hem de lokalimizi  yapabilecek bir alan olduğunu gördük, bunun da sözünü aldık. Bunu da buradan müjdelemek isterim.
• Yardıma muhtaç insanları kesinlikle  unutmayacağız, yardıma muhtaç insanları biliyoruz zaten. Sosyal hizmetlerden geldiğim için kişileri bizzat kapı kapı  tanıdığımdan kimlere ne gerekli, yardım yapılıyorsa devlet kanallarıyla Kaymakamlık kanalıyla veya Aile ve Sosyal Politikalar kanalı ile yapılması gereken maaş bağlama, veya ne bileyim evinde özürlüsü varsa ve hak ediyorsa, mutlaka onlara gereken yardımların ulaşması ile ilgili girişimlerde bulunacağız. Burada eski tecrübelerinizden de elbette yararlanacağız.
• Ev hanımlarımız için “El Emeği Çarşısı” kurulacak.  Evlerinde yapmış oldukları el işlerini rahatça satma imkânı sağlayacağız. Bu kapsamda, Muradiye Külliyesi’nin yanındaki bahçede  ev hanımlarımız ile ilgili bir çadır kurabiliriz. Çadır içerisinde kurulacak stantlarda  ev hanımlarımız  buraya gelen turistlere el işi göz nuru  ile meydana getirmiş oldukları ürünleri satmaları ile ilgili kolaylık sağlamaya çalışacağız.
• Örf ve adetlerimize uygun geleneksel aşure, sünnet  cemiyetleri, cenaze defin sürecinde  ve diğer bütün cemiyetler de yardımcı olacağız. Ben şu anda  her cenazeye kendi aracımla katılarak cenazeye gelen kişileri mezarlığa  götürüyorum.  Evdeki imkânlar ölçüsünde elimden geleni yapmaya çalışıyorum. 1 Nisan’dan sonra bunlar inşallah çok daha artacak.
• Şu an bile benden iş isteyen arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum.  Bursa'nın önde gelen fabrikalarına uzun yıllar  servis  çektiğimden bağlantılarım çok kuvvetli. Bu fabrikalara imkanlar dahilinde tabii bu arada   işsiz  vatandaşlarımızın  mezuniyet durumu, diploması, özellikleri de çok önemli elimden geldiğince onlara  da iş bulmak için tüm çabamı göstereceğim.
• Çevremizde bizimle birlikte 4 mahalle muhtarını da bir araya getirerek, onlarla birlikte çalışmalar yaparak geziler  düzenleyeceğiz. Urfa, Karadeniz turu  gibi turlar düzenleyerek  buradan bütün vatandaşlarımızın eşit bir şekilde yararlanması ile ilgili çalışmalarımız olacak.
• Muhtarlık binamız için Salı Pazarı’nın orada tahsis edilen yere bir an evvel inşaatının başlaması ile ilgili çalışmalar yapacağız.
Tabii bunlar en başta aklımıza gelenler projelerimiz… İnşallah ilerleyen süreçte daha başka projeleri de ihtiyaçlar dâhilinde gerçekleştireceğiz.
Peki, mahalle sakinlerinin size ve projelerinize yaklaşımı nasıl? 
Gözlemlediğim kadarıyla buranın yerlisi olmam, çalışkan olmam, birçok çalışmalarımda ödül aldığımı bildiklerinden mahalle sakinlerinin de destekleri çok yüksek. Mevcut muhtarımızın uzun yıllardır, fazla aktif olmaması proje takibi vesaire durumlarda istekli ve ısrarlı olmamasından dolayı mahallemizin uzun yıllardır hak ettiği hizmeti alamadığı konusunda mahalle sakinlerimizin hemfikir olduğunu söylemek istiyorum. Bizler de bu bağlamda konunun ehli işini bilen ekip arkadaşlarımızla birlikte muhtar adaylığımızı açıklamış durumdayız. Son olarak hepimiz aynı Adem'den Havva'dan geldiğimiz için kardeş olduğumuzu düşünerekten, insan ayrımı yapmayarak, insanlara aynı gözle bakarak “Komşun açken tok yatan bizden değildir” cümlesini sık sık kullanıyorum,  Peygamber Efendimizin düşüncesinden bahsediyorum ve insanlara daha yaklaşımcı, yardımcı olmak için mücadele edeceğimi ima ediyorum. 
Son olarak başta Yahşibey Mahallesi sakinleri olmak üzere bütün vatandaşlarımıza, insanlarımıza sağlık, sıhhat, afiyet ve mutluluklar diliyor, 31 Mart seçimlerinin vatanımıza, milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.