Çelik masa depremde hayat kurtaracak Çelik masa depremde hayat kurtaracak
Özlem ATAÇ 
İnform ve Legrand işbirliğiyle daha önce çeşitli illerde düzenlenen ve Türkiye’nin en geniş kapsamlı “Çatı GES” seminerinde olarak kabul edilen ‘Her Çatı Bir Enerji Santrali’ buluşmalarında yeni durak Bursa oldu. Crowne Plaza’da gerçekleştirilen etkinlikte, İnform Çatı GES Uygulamaları, İnform Enerji Depolama Sistemleri, Legrand Elektrikli Araç Şarj İstasyonları gibi konular ele alındı. Etkinlik İnform Yenilenebilir Enerji Satış Yöneticisi Emre Zengin ve Elektrik-Elektronik Mühendisi Onur Karagöz’ün sunumuyla gerçekleştirildi. Etkinlikte en önemli konu güneş santralinin asıl amacının evsel ve ticari endüstri firmalarının çatılarının güneş enerjisi santrali üretmek aynı zamanda kendi elektrik maliyetlerini minimum seviyeye indirmek odaklı bir seminer olduğu dile getirildi. 
 
İNFORM NEDİR?
İnform hakkında bilgi veren Zengin, “İnform, İstanbul merkezli bir firma, Gebze’de bir fabrikamız bulunuyor. Fabrikamızda 700 kişiden fazla çalışanımız var. Türkiye genelinde 14 tane ana bayiimiz buluyor. Kesintisiz Güç Kaynağı, gündelik hayatta kullanılan sayısız elektronik cihazın, neredeyse her endüstriyel ürünün olmazsa olmazıdır. Yüksek teknolojiye dayalı sistemlerin gereksinimi olan çevre dostu kesintisiz enerji ihtiyacı, 1980’den beri İnform ile karşılanmaktadır. İnform Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., gün geçtikçe yaşamımıza giren, gelişmiş teknolojilerin vazgeçilmezi enerjinin, insana ve çevreye zarar vermeden, en verimli şekilde ve kesintisiz olarak kullanımına olanak sağlayan ürünleri tasarlamakta, geliştirmekte, üretmekte, servisini vermekte, Türkiye’de ve tüm dünyada tanıtımı yapmaktadır. İNFORM, elektriğin sınırsız gücünü, ileri teknoloji, özgün tasarım ve deneyimle harmanlayarak güç kaynağı ve kesintisiz enerjide Türkiye’de sektörünün lideri olarak hep ileriye adım atmış ve her zaman öncü olmuştur. İnform’ un 1980 yılından beri süregelen deneyimleri ve gelişme süreci, onu ülke lideri yapmakla kalmamış, dünya pazarlarında da aranılan bir marka haline gelmesini sağlamıştı” dedi. 
 
ANAHTAR TESLİM ÇÖZÜM
Seminerde farklı alt başlıklar altında güneş enerji santralleri, bu konudaki yönetmelikler, başvuru süreçleri gibi konuları anlatan Zengin, “Güneş enerjisi santrallerinin içinde kullanılan ekipmanları teknik özellikleriyle beraber tanıtıyoruz. Elektrikli şarj istasyonları, enerji depolamaları diğer anlattığımız konular. Firma olarak biz bu konularda anahtar teslim çözüm sunuyoruz. Güneş enerjisi tarafında bir üretimimiz yok, ama LG panellerin Türkiye distribütörüyüz. Hedef alanımız daha çok fabrika çatıları, endüstriyel üretim tesisleri çatıları, depo çatıları. Yönetmelik ticari işyeri ve konut çatılarını da kapsıyor. Bu konuda da bilgiler sunuyoruz” dedi.
 
TESLİM SÜRECİ 5 AŞAMADA
GES’in anahtar teslim sürecine değinen Zengin, “Teslim süreci 5 aşamada gerçekleştiriliyor. Genel olarak bakarsak, tarafların haklarını koruma,üretim tahahüdü, kalite, ödemeler, tecrübeli mühendis ekibi, proje pafta hazırlama, hesaplama, başvuru ve takip, zamanında tedarik, yerel tedarik ile ithalat, plana uygun sevk aşamalarından geçiyor" diye konuştu. Çatı projelerinde yasal mevzuatlar ve aylık mahsuplaşma konusuyla ilgili kapsamlı bilgiler de veren Zengin, 5.1.C ve 5.1.Ç il ilgili maddelerin açıklamasını da gerçekleştirdi. 5.1.c kapsamında aylık mahsuplaşma sonucunda şebekeye enerji verilmesi halinde kendi tarifesindeki birim fiyat üzerinden dağıtım şirketine satış yapılabilir, verişte dağıtım bedeli ödenmiyor, çekiş için bir kısım yüzde 50 indirim sağlanıyor. Kapasite 5MW ya da sözleşme gücü kadar. Araziye kurulum yapılamıyor. 5.1.c kapsamında ise aylık mahsuplaşma sonucunda şebekeye enerji verilmesi halinde karşıladığı bedel alınamıyor. Hem veriş hem de çekişte dağıtım bedeli ödeniyor. Kapasite sınırı yalnızca sözleşme gücü ile sınırlı. Araziye kurulum yapılamıyor” şeklinde anlattı. 
 
İNSANLAR ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÖNELDİ
Temiz ve Güvenli Enerji konu başlığında elektrikli araçlar hakkında bilgiler veren Elektrik Mühendisi Onur Karagöz, ESS -500 Enerji Cihazı, elektrik şebekesinin yapısı ve elektrikli araç şarj istasyonunu sunum üzerinden anlattı. Elektrikli araç kullanımının artış nedenlerini anlatan Karagöz, “Temiz enerji kaynaklarına yönelme eğilimi, düşük karbon salınımı arayışı,petrol rezervlerinin sınırlı olması,teknolojik gelişmeler, dizel araçların özellikle Avrupa ülkelerinde yasaklanmaya başlaması, devletlerin verdiği vergi indirimi, teşvikler, düşük bakım maliyetleri gibi nedenlerden dolayı insanlar elektrikli araçlara yöneldi” dedi.