Özkan YILDIRIM

Sevgili Ustam ,öncelikle bizleri, ekibimizi İnegöl'deki bu güzel iş yerinizde konuk edip ağırladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Hasan Doğan kimdir sizi tanıyarak röportajımıza başlayalım isterseniz sonrasında elbette size çalışmış olduğunuz sektörlerle de ilgili birçok sorumuz olacak.

O ZAMANLAR İNEGÖL’ÜN NÜFUSU 13 BİNDİ

Bana öncelikle böylesine güzel bir fırsat tanımış olmanızdan dolayı İnegöl'e kadar gelmiş olmanızdan ötürü  teşekkür etmek istiyorum. Babam öğretmendi bu yüzden Erzurum'da 1955 yılında dünyaya gelmişim, biz 8 kardeşlik tabii okumak istedim Liseye kadar okudum  ama üniversiteye gidemedim diğer kardeşlerimizden  elbette okuyanlar oldu. 66 yılında 11 yaşındayken ailecek İnegöl'e geldik, o zamanlar İnegöl küçüktü 13 bin nüfusu vardı mobilyacılık sektöründe doğramacılıkta ondan sonra araba tamirciliğinde  çıraklık yaptım. Sonra yavaş yavaş koltuk sektörü oluştu biz koltukçuluğa  başladık. İnegöl'ün en eski koltukçularının yanında çırak olarak başladım ,sonra Askere gittim geldim askerden sonra kendime iş yeri açtım Doğan  Mobilya adı altında bir faaliyet temiz oldu, 1981 yılına kadar devam etti bu şekilde. 1981'de ayrıldık, bıraktık Mobilya sektöründen   daktilo tamirciliği yaptım ben İnegöl'ün tek daktilo tamircisiydim.

BİR ÇOK SEKTÖRE GİRDİM ÇIKTIM

Birçok sektörde çocukluk yıllarımda, gençlik yıllarımda çalıştım. Bir zamanlar o şekilde hatta kaybolan sanatlarla ilgili bir röportajda yapmıştık. O işte bitince sanayiye buraya taşındık, buraya gelmeden önce bu havalı makinaları tamir ediyorduk , bu mobilya sektöründe çivi çakmayı kolaylaştıran havalı çivileme sistemlerinin tamirini yapıyoruz halihazırda. Anahtar işleri de yapıyoruz burada. Elektrikli aletlerin tamirciliğini de aynı zamanda yapıyoruz. Daktilo işi falan bitince işte tabanca tamirinin yanı sıra elektrikli aletlerin  tamirine de  başladık. Anahtar yapımı ile ilgili  bir ağabeyimizin biri bana önayak oldu.

Çare Büyükşehir'de Çare Büyükşehir'de

İZNİKLİ USTAMDAN ALLAH RAZI OLSUN

Senin  buraya bir anahtar yapma makinesi koyalım dedi Allah razı olsun İznikli bir ağabeyimiz diöyle  denk geldi tabanca tamiri için buraya geldiğinde tanışmış olduk. Sohbet esnasında anahtarcı olduğunu söyledi çok “gülüm” diye konuşurdu ,öldüyse Allah rahmet eylesin. Bana böyle bir tavsiyede bulunmuştu Nasıl yaparız ? Nerden alırız?  kullanmasını bilmiyoruz  vesaire derken  sana yardımcı olurum gülüm dedi bana adres verdi ben gittim işte görmüş olduğunuz şu eski makineyi aldım, tabi şimdi çok eskidi bana nasıl kullanılır.Nasıl yapılır, onları gösterdi.Bursa'ya gittik toptancılardan malda aldık. Beni dükkanına çağırdı anahtar nasıl kopyalanır, şifre nasıl değiştirilir, hiçbir şey bilmiyordum hepsini, bütün her şeyi bana öğretti.2 teneke de zeytin verdi bana İznikli ya bunları da al götür çoluk çocuğuna yersiniz dedi. Ezile büzüle “ağabey, ustam  borcum ne kadar” dedim. Olmaz dedi ben bu işi kendi başıma öğrendim,çok çok zorlandım, bir gün mutlaka birine öğreteceğim ve kesinlikle ücret almayacağım demiştim kendi kendime dedi. Allah razı olsun , bana 1993 yılında kesinlikle bu ustamı unutmam  az önce de söylemiş olduğum gibi benden bayağı bir yaşlıcaydı eğer rahmetli olduysa, tekrardan Allah rahmet eylesin demek istiyorum.

ANAHTAR İŞİNE DE BÖYLELİKLE GİRMİŞ OLDUM

1993 senesinde işte böylelikle anahtar işini de başlamış oldum Aşağı Yukarı 28 yıl olmuş yıllar çabuk geçiyor. O işte böylelikle yıllar içerisinde  pişmiş olduk. Anahtar işi, havalı çivi tabanca tamiri ,Elektrikli Mobilya vs el aletlerinin tamirini yapıyoruz. Böylelikle uzun yıllardan beri İnegöl’e hizmet ediyorum ,işte emekli de oldum sonuç itibarıyla çünkü bizler aza her zaman kanaat getiren insanlarız. Bunun yanı sıra bu işlerimizde bağlantılı satışlarımızda var. havalı tabancanın yedek parçaları kilit sistemleri vesaire vesaire gibi satışlarımız da mevcut.  Bir kızım 3 oğlum var bir tanesi bekar şu an ayrıca 5’de torunum var. torunlarımın biri oğlan diğerleri kız.

HEP USTALARIMDAN ÖĞRENDİM

Yaşantınızdan ,çalışmalarınızdan hayatınızdan  memnun musunuz hiç keşke dediğiniz oldu mu acaba Sayın Ustam?

Okumak isterdim,  okusaydım iyi olurdu o hep içimde kaldı kendim normal anlamda görerek çalışarak ustalardan gördüğüm kadarıyla öğrendim. Okumuş olsaydım daha iyi olurdu diye düşünüyorum .Bu yapmış olduğum havalı tabanca   tamirinde  bir ustamız da yoktu birçoğunu kendi kendime  görerek öğrenmeye çalıştım.

Bu yollardan geçmiş esnaf anlamında İnegöl'de Duayenleşmiş bir kişi olarak gençlere önerileriniz neler son olarak sayın Ustam alabilir miyiz. Yavaş yavaşta röportajımızın  sonuna yaklaşmış bulunmaktayız ,son olarak neler eklemek istersiniz, neler söylemek istersiniz?

DÜRÜST OLSUNLAR, SÖZLERİNİN ARKASINDA DURSUNLAR

İş hayatı istikrar ister onu da yapayım bunu da yapayım diye daldan dala atlamasınlar. Biz gerçi biraz öyle olduk, ama biz sonuçta 70’li yıllarda o şekildeydi.Mutlaka eğitimlerini  devam ettirsinler. Anne-babalar şimdi daha gayretli imkanlarda elbette daha iyi. Çocuklarını okutmakla  ilgili zaten ilgileniyorlar. Bir Memur maaşıyla 8 çocuk babam anca bu kadar oldu Allah rahmet eylesin. Ben hatırlıyorum 70 lira maaş alıyordu babam. Bir buçuk iki liraya pazara giderdik o zamanlar İnegöl'de tabii eski zamanlardı, eskiden İnegöl'ün pazarı İnegöl'ün içine kurulurdu sonrasında işte semt pazarları vesaire kapalı pazarlar olmaya başladı. O zamandan beri evin bütün ihtiyaçlarını ben görürdüm, babam bana çok güvenirdi her şeyi ben yapardım.Allah'tan gani gani rahmet eylesin  2009 yılında kaybettik kendisini. Hayat İnegöl'de böyle geçiyor bütün çalışmış olduğum sektörlerde her zaman elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım.

İNEGÖL’DEKİ BU SÜREÇ BENİ MUTLU EDİYOR

Güzel hizmetler ortaya koymaya çalıştım buradan İnegöl'de yaşayan Bursa'da yaşayan ,yurt genelinde yaşayan 84 milyon insanımıza ayrıca selamlarımı göndermek istiyorum. Dürüst ticaret yapsınlar şimdi biraz böyle bir istikrar görür gibiyim herkes vermiş olduğu sözün arkasında dursun , insanlar sözünün arkasında dururlarsa bereketli para kazanırlar. Son zamanlarda, yıllarda İnegöl’de  biraz düzelme görüyorum, bu düzelme daha da çok hızlanacak inşallah bunu görmek beni memnun ediyor işverenler de dikkat etsinler hak  hukuk  çok önemli.Sonuçta bu Sultan Süleyman'a kalmamış  kimseye kalmaz, dürüst çalışan hiçbir zaman yıkılmaz. Bunu kimse unutmasın 55 senedir ben sanayideyim dürüst olanlar çalıştılar ayakta kaldılar. Hani bir laf vardır ya iyi olan sallanır ama yıkılmaz diye aynen o şekilde. Ben bunu buradan herkese önermek istiyorum mutlaka dürüst olsunlar dürüst davransınlar  zaten yıkılmayacaklardır. Herkese sevgilerimi selamlarımı göndermek istiyorum esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

İletişim bilgileri

 YENİ SAN.E.GAZİ CD.2.KÖPRÜLÜ SK.NO:21 /

İNEGÖL/BURSA