SON DAKİKA
Hava Durumu

#kokoreç

A Gazete - kokoreç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, kokoreç haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ülkelerin sokak lezzetleri Haber

Ülkelerin sokak lezzetleri

Gökhan Şenyavaş / Mert Şafak Her ülkenin kültürleri farklıdır ve kültürlerini tanımanın birçok yolu vardır. Bunun en iyi yollarından biri de mutfağını tanımaktır. Ülkeler kültürlerini yemeklerine yansıtırken sokak lezzetleri de buna göre şekillenir. Seyahat ettiğimiz ülkelerin sokaklarında dolaşırken karşımıza birçok sokak lezzeti çıkıyor. Peki gittiğimiz ülkelerde bizleri hangi sokak lezzetleri bekliyor? Taco / Meksika Meksika sokaklarında sıklıkla karşılaşabileceğiniz lezzet olan Taco, tüm dünya tarafından da oldukça seviliyor. Meksikalılar tacoyu tortilla ekmeğinin içine kıyma, tavuk ve çeşitli garnitürler koyarak hazırlar. Baharat yönünden de oldukça zengin olan bu yiyecek farklı ülkelerde kendi damak zevklerine uygun bir şekilde de yapılıyor. Jalebi / Hindistan Hindistan’a özgü şerbetli bir tatlı olan Jalebi, ülkemizdeki halka tatlısına çok benzemektedir. Kızartılmış hamurun şerbetli buluşması sonucunda ortaya çıkan bu leziz tatlıyı Hindistan sokaklarında sıklıkla görebilirsiniz. Hot Dog / ABD Ülkemizde de sıklıkla tükettiğimiz ABD sokaklarının meşhur lezzeti hot dog, ayak üstü atıştırmalıkların arasındaki en lezzetlisi. Kızartılmış sosisin sıcacık ekmekle buluşmasıyla ortaya mükemmel bir lezzet çıkıyor. Empanada / Arjantin Arjantin sokaklarının geleneksel lezzeti empanada, bizim çi böreğimizle benzerlik göstermektedir. Birçok çeşidi olan empanadanın içine genellikle et, deniz ürünleri veya ıspanak gibi sebze konuluyor. Churros / İspanya İspanya’ya özgü olan bu lezzet dünyanın birçok yerinde de popüler. İspanya sokaklarında sıklıkla karşılaştığımız bir tatlı türü olan churros, kızartılmış hamurun şekere bulanmasıyla ortaya çıkıyor. Çikolata sosuyla da birlikte tüketilen bu lezzet İspanya sokaklarının vazgeçilmez bir lezzeti. Harira çorbası / Fas Sokak lezzetleriyle ün salan bir ülke olan Fas’ın en popüler lezzetlerinden biri de Harira çorbası. Evlerde de sıklıkla yapılan bu çorbaya Fas sokaklarında da devamlı rastlıyorsunuz. Bol baharatlı bir şekilde yapılan harira çorbasının içinde nohut, mercimek, kişniş, domates, pirinç, şehriye gibi birçok malzeme bulunuyor. Takoyaki / Japonya Japonya’nın sıklıkla tüketilen sokak lezzetlerinden biri olan Takoyaki, kızartılmış ahtapotlardan oluşuyor. Hamurun içine ahtapot, zencefil ve soğan koyarak hazırlanır. Poutine / Kanada Patates kızartmasından oluşan poutine üzerine peynir et veya tavuk konularak servis ediliyor. Kanada sokaklarında sıklıkla görebileceğiniz poutine, hızlı ve kolay bir atıştırmalık. Tteokbokki / Güney Kore Güney Kore’nin en ünlü sokak lezzetlerinden biri olan tteokbokki pirinç kekinden hazırlanıyor. Acı sosuyla servis edilen bu lezzet oldukça da baharatlı. Tteokbokki özellikle acı severler için vazgeçilmez bir lezzet haline dönüşmüş durumda. Kokoreç / Türkiye Sokak lezzetleri denince ülkemizde akla ilk gelen lezzetlerden biri tabii ki kokoreç. Ülkemiz sokak lezzetleri açısından oldukça zengin bir durumda. En popüler lezzetlerden biri de şüphesiz kokoreç. İnce ve kalın bağırsaktan yapılan kokoreç, kömür ateşinde pişiriliyor. Baharatlarla lezzetlendirilen kokoreç, ülkemizin en çok sevilen lezzetlerinden biridir.

Bizde pişer komşuya da düşer Haber

Bizde pişer komşuya da düşer

Ulaş Girgin Eski tarihlerden bu yana aynı coğrafyada ortak bir kültür büyüten iki ülke Türkiye ve Yunanistan, Ege coğrafyasının verimli toprakları ve denizinin çeşitliliği sayesinde, yemek kültürlerini aralarındaki fikir alışverişi ile zenginleştirmiş, benzer yemeklere getirdikleri farklı dokunuşlarla da imza ürünler ortaya koyarak ege coğrafyasında adeta bir lezzet müzesi inşa etmişlerdir. İşte bu farklı dokunuşlarla kimlik bulmuş ortak kültür ögesi yemeklerden öne çıkanları… Cacık / Tzatziki Ege Denizi’nin iki farklı yakasında da soğuk soğuk yenen bu güzel yemek eşlikçisi, ismi gibi iki farklı coğrafyada da çok benzer. Aynı malzemeler kullanılarak yapılan bu iki eşlikçinin farkı kıvamında. Türkiye’de cacık daha sıvı tercih edilirken Yunanların tzatziki’si süzme yoğurt kıvamında tercih ediliyor. Yaprak Sarma / Dolmadakia Dilimizde anlam bakımından karşılığı olan dolma kelimesi tahmin edileceği üzere Türkçe kökenli. Yunanistan’ın dolmadakia’sı Türkiye’de yapılan yaprak sarma ile içerik ve tat bakımından aynı. Dolma kelimesinin sonundaki kia eki ise Yunanca’da küçük anlamına gelmekte. Musakka / Mousakka İsim benzerliği yine bir hayli fazla olsa da iki ülke bu yemeği biraz farklı yapıyor. Ege Denizi’nin Türk tarafında bu yemek kıyma ve patlıcan ile yapılırken. Yunan tarafı kıyma yerine kuzu eti de kullanabiliyor ve lazanya gibi kat kat tercih ediyor. Ayrıca en üst kısımda da beşamel kullanılıyor. Kalamar tava / Kalamarakia Ege Denizi’nin verimliliğinden yararlanılan bu iki yemek de isimlerinde olduğu kadar birbirine benzer. Kalamarakia ve kalamar tava, ikisi de derin yağda kızartılan kalamardan yapılan yemekler olup tarator sos eşliğinder servis edilmektedir.  Kokoreç / Kokoretsi Son zamanlarda ülke gündeminde yer etmiş tartışmalardan biri, bir yemek web sitesinin yaptığı oylamada kokoretsi isimli Yunan yemeğinin kokoreçin önüne geçmesi oldu. Türkiye’de birçok kişi kokoreçin Yunanistan tarafından çalındığını savundu fakat bu iki yemek arasında bazı farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Bildiğimiz kokoreçte sadece bağırsak kullanılırken kokoretsi’de böbrek ve ciğer gibi sakatatlar ve ekmek içi kullanıldığı dikkat çekti. İki ülke arasında bu ve bunlar gibi birçok yemeğin kime ait olduğu konusunda tartışmalar yaşansa da son noktada adil olmak gerektiği, iki tarafın da ortak kültür içinde gelişmiş olan yemeklere farklı dokunuşlar ekleyerek zengin bir ege mutfağı oluşturduğu unutulmamalıdır. Coğrafi ve tarihi olarak bağlantılı olan kültürler arasında benzer yemeklerin paylaşılması alışılmadık bir durum değildir. Kavga etmek yerine oluşan zengin kültürü birlikte sahiplenmek daha doğru olacaktır.

Kokoretsi birinci kokoreç dördüncü Haber

Kokoretsi birinci kokoreç dördüncü

Ulaş Girgin Taste Atlas’ın dünyanın en iyi sakatat yemekleri listesi bu sefer Türk takipçiler tarafından tepki çekti. 50 ürünün bulunduğu sıralamada Yunanistan’dan kokoretsinin 4,6 puan ile ilk sırayı alıp kokoreçin 4,3 puan ile 3. olması akıllara şu soruları getirdi. Yunanlar bu yemeği bizden mi çaldı? Kokoretsi ile kokoreçin farkı nedir? Sizler için araştırdık. Kokoreç ve kokoretsi aynı şey değil mi? Taste Atlas sitesinin kendi açıklamalarına göre ismi ve görünüşü itibariyle bu iki yemek tam anlamıyla aynıymış gibi görünseler de öyle değiller. “Kokoretsi ilk sırayı alırken kokoreçin neden dördüncü olduğu merak edilebilir. Bu aynı yemek değil mi? Kısaca hayır. Her ikisinin de şişte pişirilen sakatat yemekleri olmasına rağmen bazı önemli farklılıklara sahipler. Yunan mutfağında yemeğin içinde akciğer, böbrek, yürek, karaciğer gibi kuzu sakatatları kullanılırken, Türkiye versiyonunda ince ve kalın bağırsağa ek başka bir sakatat kullanılmamaktadır. Pişirme aşamasında Türkler sadece bağırsak kullanırken Yunanlılar içini, ciğer, böbrek, yürek, ekmek ve baharat ile doldurur.” açıklaması ile merak edilen soruları aydınlatan site aynı zamanda şu sözleri de eklemektedir: “Adil olmak gerekirse bu sakatat yemeği hem Türk hem de Yunan mutfakları tarafından benimsenmiş olan iki tarafın da kendi benzersiz dokunuşlarını eklediği bir sakatat yemeğidir. Coğrafi ve tarihi olarak bağlantılı olan kültürler arasında benzer yemeklerin paylaşılması alışılmadık bir durum değildir.”

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.