SON DAKİKA
Hava Durumu

#et

A Gazete - et haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, et haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ucuz ve doğal etin formülünü buldular Haber

Ucuz ve doğal etin formülünü buldular

Bursa'nın kırsal Karacabey ilçesinde yaşayan iki kardeş, sırt sırta verip kurdukları 15 dönümlük çiftlikte ucuz ve doğal et üretiyor. Çiftlik içerisinde bir ekosistem oluşturan kardeşler, hayvanların gübreleri ile 300 dönüm arazide yetiştirdikleri mısır, ot ve samanlarla hayvanları besleyerek hem maliyeti azaltıyor hem de doğal ürün elde ediyor. Kendi kendine yeten çiftlikte üretilen hiçbir ürün israf olmazken, maliyet en aza indirilerek ucuz et elde ediliyor. Çiftlikteki hayvanların gübreleriyle yetiştirdikleri ürünlere, hiçbir katkı maddesi eklemeden tekrar hayvan yemi olarak kullanan çiftçiler, sürdürülebilir sistemleriyle diğer çiftçilere örnek oluyor. Hayvanların yeminden, sütüne kadar tamamen doğal bir üretim yaptıklarını belirten ağabey kardeş, bu sayede toplum sağlığını koruyor. Yerli hayvan kullandıklarını söyleyen kardeşler çiftliklerine dışarıdan herhangi bir ürün sokmadıklarını söyleyerek milli servete katkı sağlıyor. “Et fiyatlarına hükmedemediğimiz için elimizdeki tek done üretim maliyetlerini düşürmek” Et ve süt ürünlerindeki yüksek fiyattan vatandaşlar kadar besicilerin de etkilendiğini dile getiren 37 yaşındaki Fatih Eren, “Sokaktaki vatandaşın en büyük derdi malum fiyatlardaki artış, herkesin gözü kulağı et ve süt fiyatları ne zaman düşecek bunlarda. Maalesef biz besicilerin en büyük derdi ise fiyatların düşmesi ve et fiyatlarının ne zaman artacağı. Et fiyatlarına hükmedemediğimiz için elimizdeki tek done üretim maliyetlerini düşürmek. Sağlık bir şekilde halka et vermek bizim maksadımız, bunun için ise işletmemizde öncelikli olarak yerli ırk hayvanları kullanıyoruz. Çiftliğimizde 300 dönüm arazi işliyoruz, bu işlediğimiz arazileri hayvanlarımızın bakımında kullanıyoruz. Dışarıdan ürün almıyoruz, tamamen doğal ve sürdürülebilir bir politika ile hayvan besliyoruz. Ürettiğimiz gübreyi tarlalarımızda değerlendiriyoruz, dışarıdan suni gübre almıyoruz” ifadelerini kullandı. “Mutlu olan bir hayvan bize istediğimiz verimi veriyor” Sürdürülebilir sistemle çiftlikte yetiştirilen hayvanların tüm ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini ifade eden 31 yaşındaki Tuna Eren, “Bizim için hayvanların mutluluğu çok önemli, çünkü mutlu olan bir hayvan bize istediğimiz verimi veriyor. Hayvanların ne ihtiyacı varsa biz onları karşılamak zorundayız ve burada zamlardan etkilenmemek için biz hayvanları saman, ot, tahıl gibi birçok yem ham maddesi ile besliyoruz. Zamlardan etkilenmemek için bu ürünleri zamanında çiftliğimizde depoluyoruz ve 1 senelik beslenme planımızı bunlara göre planlıyoruz. Yem işleme teknolojisi kullanıyoruz, mısır silajı, yüksek nemli dane mısır bu teknolojilerden faydalanıyoruz. Hayvanların mutluluğu bizler için çok önemli onların padoklarına, sırt kaşıma fırçası koyuyoruz, fazla gübreden etkilenmemeleri için sıyırma sistemi ile günde iki kere altlarını sıyırıyoruz. Hayvanlara sessiz, huzurlu bir ortam sağlamak burada hedefimiz, biz onlara ne kadar iyi bakarsak onlarda bize istediğimiz verimde et veriyorlar. Bir hayvan bizim çiftliğimizde mutluysa, huzurluysa onun yem tüketimi artıyor. Yem tüketimi arttıkça, hayvanın verimliliği de artıyor ve daha sağlıklı bir üretim modeli oluşturmuş oluyoruz. Hayvanların ihtiyacını tam olarak karşılamamız gerekiyor, onların önüne yalama taşları koyarak tuz ihtiyaçlarını karşılamış oluyoruz. Değişken piyasalarda, ülkemizdeki dalgalanmalarda kendimize üretim maliyetlerini düşürmek ve dengelemek için birçok strateji uyguluyoruz. Tarımından, üretiminden, gübrelemeye kadar kendimizi her geçen gün geliştiriyoruz ve geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. “Çiftliğin sisteminde israf olan hiçbir şey yok” Artan yemleri dahi değerlendirerek israfın önüne geçtiklerini söyleyen Eren, “Aslında biz bu çiftlikte et üretiyoruz ama bunun yanında bir de gübre üretiyoruz. Bizim bin tonluk sıvı gübre depomuzda biriktirdiğimiz gübreleri, tarlalarımızda kullanarak verimi yüksek, ekonomik bir yem üretiyoruz, bu yemleri de hayvanlarımıza yedirerek verimli bir hayvancılık yapıyoruz. Çiftliğin sisteminde israf olan hiç bir şey yok, amacımız et üretmek ama hayvanlara verdiğimiz yemlerden artanları koyunlarda değerlendiriyoruz hatta onlardan da artan yemleri tavşan ve diğer çiftlik hayvanlarına vererek çiftlik içerisinde israfı önlüyoruz. Ucuz et üretmek için en önemli nokta yem maliyetlerini düşürmek, bunu çiftlikte sağlamanın yolu da hasat zamanı ihtiyacımız olan ham maddeleri çiftliğimize temin etmek” şeklinde konuştu. Kaynak: İHA

Bayram'da bozuk et dağıttıkları iddia edilen sanıklar yargılandı Haber

Bayram'da bozuk et dağıttıkları iddia edilen sanıklar yargılandı

Tutuklu yargılanan Ali A. işletmede yönetici olarak görev yaptığını belirterek, bayramdan önce 900 adet 22 kilogram kemiksiz et olacak şekilde büyükbaş kurbanlık hissesi sattıklarını söyledi. 900 hissenin de canlı hayvan olarak satışını gerçekleştirdiğini belirten Ali A., etlerin dondurulmuş bir şekilde teslim edileceğini söyledi. Hisselerin bir kısmının Ankara'nın Polatlı ilçesinde anlaştıkları işletmede kesilerek Bursa'ya kendilerine donmuş halde gönderildiğini belirtti. Bayramın ikinci günü gelen etlerin dağıtımını hisse sahiplerine yapmaya başladıklarını anlatan sanık, "Dağıtım saat 16.45'e kadar teslimat devam etti. Hissedarlardan biri etinin salam ve benzeri bir malzeme çıktığını söyledi. Bu söylentiden sonra arbede yaşandı. Sonrasında polis geldi, teslimata devam edemedik." ifadesini kullandı. Etlerin bekletilmiş olmadığını savunan Ali A. “Etler bekletilmiş değildi. Tarafların şikayeti etlerin paketlenmiş ve dondurulmuş olmasından kaynaklıydı. Suçlamaları kabul etmiyorum” savunmasını yaptı. İşletme sahibi olduğunu belirten sanık Enes A. ise “Saat 11.00 gibi etler geldi. 13.00’da teslimata başladık. Saat 16.00 civarlarında bir hissedar ‘Bunlar et değil, sosis’ dedi ve ortalık karıştı. Polis geldikten sonra kalan teslimatı gerçekleştiremedik” diye konuştu. Suçlamaları reddeden sanık “Etler yeni kesilmişti, sağlıksız değildi. Bizim siparişimiz usulüne uygundu ancak sipariş verdiğimiz işletme usulsüzlük yaptıysa bilmiyoruz. Kıymada zaten anlamamız söz konusu değildir. Bu işletmeyle 5 milyon 750 bin lira karşılığında anlaştık. 2 milyonu gönderdik, kalan ücret için çek verdik. Kar edemedim, ben de mağdur oldum" dedi. Duruşma ertelendi Sanık Merve A. ise Kurban Bayramı öncesi babası Ali A.’nın isteği üzerine iş yerinden izin alarak yardım amacıyla Bursa’ya geldiğini belirterek “Ben isimleri okuyordum, etler teslim ediliyordu. Bu sırada hissedarlardan bir ses yükseldi ve büyük bir hengame çıktı. Masa ve camlarımız kırıldı. Ben polisi aradım. Kimseyi dolandırma kastım yoktu. Babam yıllardır kasap, ilk defa böyle bir şey yaşadık” ifadelerini kullandı. Şikayetçi olduklarını belirten müştekiler de zararlarının karşılanmasını istedi. İki sanığın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Kaynak: İHA

Şap kısıtlaması kalktı fiyatlar azaldı! Haber

Şap kısıtlaması kalktı fiyatlar azaldı!

Türkiye'nin farklı illerinde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık hayvanlarda görülen bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler aldı. Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklandı. PAZARLAR YENİDEN AÇILDI Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şap hastalığı nedeniyle hayvanların kesimi, ihracı, ithali ve hayvan hareketlerine getirilen kısıtlama ve yasakların, karantinası devam eden yerler dışında ve 3 kural çerçevesinde 28 Nisan 2023 tarihinden itibaren son bulduğunu açıkladı. Önlem maksatlı kapatılan hayvan pazarları ise açıldı. ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DÜŞECEK Hayvan pazarlarının kapalı olması nedeniyle yükselen et fiyatlarının ise önümüzdeki günlerde düşmesi bekleniyor. Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Et fiyatlarının hastalık nedeniyle yükseldiğini anlatan Yağmur, “Şap hastalığından dolayı canlı hayvan giriş ve çıkışları olmadı. Canlı hayvan pazarları kapalı olduğu içinde fiyatlar yükseldi. Bakanlığa bizler başvuruda bulunduk ve bu taleplerimiz sonuçlandı. Aşısı vurulan hayvanların sevkiyatı artık açıldı. Yüksek fiyatları da biz bakanlığa bildirdik ve onlarda gerekli önlemleri alacağını belirtti. Salı gününden itibaren Et ve Süt Kurumu bulunan illerimizde tüm kasaplarımız et alabilecek” diye konuştu. VATANDAŞ UCUZ ET YEMEYE  BAŞLADI Hem esnafımıza hem de vatandaşlarımıza ucuz eti ulaştırmak için elimizden gelen tüm gayretleri gösteriyoruz. Vatandaşlar yakında ucuz et yemeye başlayacak. Ancak bunda da ilçe ilçe fark edecek. Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde kiralar daha ucuz olduğu için buralarda et fiyatlarındaki düşüş gözle görülecek. Şap hastalığı nedeniyle fiyatlar yüksek tutuldu. Ancak kısıtlamalar kaldırıldı, fiyatların biran önce düşmesini bekliyoruz” dedi. “Vatandaşımıza ucuz et yedirmek istiyoruz” ŞAP HASTALIĞI BİTTİ Şehmus Oğuz ise vatandaşlara ucuz et yedirmek istediklerini belirterek, “Şap hastalığı bitti. İlimize daha fazla canlı hayvan gelmeye başlayacak. Böylece et fiyatları düşecek. Bizler vatandaşımıza ucuz et yedirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. KAYNAK:İHA

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.