24 Şubat'tan bu yana kısmi Rus işgali altındaki Ukrayna'nın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’yı 20 milyon ton gıda ihracatını engellemekle suçladı.

Zelenskiy, limanlarındaki engeller kaldırılmazsa birçok ülkenin gıda kriziyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

liman.png

Ukrayna'nın ticari limanlarının tamamına yakını ya Rus işgali altında ya da ablukaya alınmış vaziyette

RUSYA'NIN ENGELLERİ KALDIRMASI İÇİN DÜNYADAN YARDIM İSTEDİ

Devlet Başkanı Zelenskiy yaptığı açıklamada, “Dünya, Rusya’nın Ukrayna limanlarındaki engellerini kaldırması için yardım etmeli, aksi takdirde enerji krizini bir gıda krizi takip edecek. Rusya, tahıl, arpa, ayçiçeği ve daha fazla gıdayı ihraç etmek için neredeyse tüm limanları engelledi” dedi.

İşaret fişekleriyle saldırdılar İşaret fişekleriyle saldırdılar

“ENGELLERİ KALDIRMANIN YOLLARINDAN BİRİ ASKERİ ÇÖZÜM”

Zelenskiy, “Rusya nedeniyle enerji krizinden sonraki ikinci kriz gıda krizi olacak. Ukrayna limanlarını açmaz, gıda ürünlerine ihtiyacı olan Afrika, Avrupa, Asya ülkelerine yardım etmezsek gıda krizi yaşanacak” diye konuştu.

rus-gemi.png

Ukrayna’nın limanlarındaki engellerin kaldırılması hakkında ise Zelenskiy, “Liman engellerini kaldırmanın yollarından biri askeri çözüm. Bu nedenle silahlarla ilgili soruşturmalar için ortaklarımıza yöneliyoruz" ifadelerini kullandı.

"RUSYA MİLYONLARCA İNSANI AÇLIK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKIYOR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya limanlarımızı kapatarak milyonlarca insanı açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor" şeklinde konuştu.

Savaştan önce Rusya ve Ukrayna’dan gelen buğday arzı, küresel ticaretin neredeyse yüzde 30’unu oluşturuyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre Ukrayna, dünyanın 4’üncü en büyük mısır ihracatçısı ve dünyanın 5’inci en büyük buğday ihracatçısı.