Yaratılış gayesinin ancak Allah’a kulluk ve ibadet etmek olduğunu öğrenen insan bu defa Allah’a ibadet etmenin nasıl olacağı sorusuna cevap arar. Bu sorunun cevabını Rahman ve Rahim olan Allah’ın göndermiş olduğu Peygamberler ve o peygamberler aracılığıyla gelen ilahi mesajları anlatan kitaplarda bulmaktadır. Böylece bizler peygamberler vasıtasıyla ibadetlerimizin neler olduğunu ve nasıl yerine getireceğimizi öğrenmiş oluyoruz. İbadetler yapılış itibariyle; bedeni, mali ve hem bedeni hem de mali olmak üzere üç bölüme ayrılır. İbadetler hüküm itibariyle ise; farz, vacip ve sünnet şeklinde sıralanır.Mali ibadetlerden biri olan zekât hüküm itibariyle farz olan ibadetlerdendir. Farziyeti kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Artıp fazlalaşmak ve temizlik gibi lugat manaları olan zekâtın dini anlamı ise; belli bir malın belli bir kısmının belli bir şahsa verilmesidir.

TEMEL BAŞLIKLAR

Zekât ibadetinin nasıl ifa edileceğinin bilinmesi için şu temel başlıkların da bilinmesi gerekir. Zekâtın lugat ve dini manası nedir, Farziyetinin delili nedir, sünnetteki uygulaması nasıldır, zekât ibadetindeki bildiğimiz hikmetler nelerdir, zekât verecek kimseler ve zekât verilecek malda bulunması gereken şartlar nelerdir, Nisab ne demektir, asli ihtiyaçlar (Havaici Asliye) nelerdir, hangi mallardan zekât verilmelidir, zekât kimlere verilir, kimlere verilmez, alacakların zekâtı var mıdır, zekât verirken belli bir sıra gözetmemiz gerekir mi, zekât için belli bir zaman var mıdır,zekât vergi yerine geçer mi, ticaret malının zekâtı var mıdır, kendi cinsinden verilebilir mi, özellikle günümüzde ortaya çıkan hisse senedi gibi değerli kâğıtlarınzekâtı verilmeli midir, şirket ortakları zekâtlarını nasıl verir, kredi kartıyla zekât ödenir mi, araç gereç ve malzemeler için zekât gerekir mi, dinen zengin kimdir, vaktinden önce zekât gerekli mi, ücretlilere zekât verilir mi, zekâttavekâlet caiz mi, yakınlarımızdan kime zekât verilir veya verilmez, hayır kurumlarına köprü, okul, cami gibi yerlere zekât verilir mi, helal olmayan yollarla elde edilen malın zekâtı verilmeli midir, öşür ne demektir, nisabı ne kadardır vb. soruların cevaplarını ilmihal kitaplarından veya Müftülüklerimize sorarak veya Alo Fetva 190 hattını arayarak öğrenebiliriz.

AHİRETİNİ KURTARIR

Allah’a ibadet etmek onun bizden istediği emir ve yasaklarına uymakla olur. Müslüman akıl ve buluğ çağına ermekle mükellefiyeti başlar. Artık sorumluluklarını yerine getirmekte hür iradesine tabidir. Eğer dinin kendisinden isteneni yerine getirirse hem dünyasını hem de ebedi hayatı olan ahiretini kurtarmış olur. Bunun aksi olursa ziyanda olan bir kul olur ve dünyasını da ahiretini de kaybeder. İnsan Allah’ın emrini yerine getirirken temel olarak iki şey elde eder. Borcunu ödemek ve bu borcu öderken ihlas ve samimiyetine göre Allahtan mükâfat elde etmek. Bundan dolayı kul zekât ibadetini yerine getirirken kendini ve malını temizleyerek arınmış (tezkiye) olur. Böylelikle Allah’ın razı olduğu bir kul olarak kaydedilir. Aksi durumda ise asi bir kul olmanın yanında dünyasını da ahiretini de berbat etmiş olur. Unutmayalım ki, manevi arınma Allah’ın emirlerini yerine getirmek, yasaklarından kaçınmak ve tövbe etmekle gerçekleşir. (İsmail Hatipoğlu / İnegöl İlçe Müftüsü)

DALGA DALGA İYİLİK

Şehrin canına can katan, nazlı edâlarıyla yürüyen güzel kediler vardır Emir Sultan sokaklarında… “Bugün ne yiyeceğiz?” diye düşünmezler. Allah’a tevekkülleri tam olsa da onları her sabah güler yüzüyle ısıtan ve merhametli kalbiyle kucaklayan bir anneleri vardır. Pencereden yavrularını uğurlayan gözlerle bakan anne gibi bakar kedilere… Kediler “mırrr, mırrr” diye Rahman’a şükrederken, annelerine minnet dolu bakışlarıyla teşekkür ederler… Can taşır onlar, şehre can olurlar… Emekli öğretmen olan anne, masmavi gözleriyle gökyüzü gibi kaplar onların üzerini.Her sabah penceresine çıkar, önce onlara seslenir, sonra yiyeceklerini verir. Kediler için ziyafet faslı başlamıştır. Bir panayıra döner sokak. Sonra susarlar tabi… Anne, üşenmeden ağır ağır dördüncü kattaki merdivenlerden iner ve kedilerin su kaplarını doldurur. Çiçeklerine bakar gibi sevgiyle bakar onlara.Kediler, yumak gibi olmuştur. Oyunlara dalmıştır. Bu keyifli hal bütün gün devam eder. Ömrü boyunca devam eder… Kedilerin annesi kendisini bu göreve adamıştır çünkü.. Kedileri doyuran, susuzluğunu gideren, onları seven ve koruyan güzel anne! Sen hep iyiliğinle yaşa ve iyiliğe çığır aç… Belki Cennet, bu kediler vesilesiyledir. (Ayşe Serra Kara / Yıldırım Müftülüğü)

EN GÜZEL İSİMLER: el-KAYYÛM

Sözlükte “doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak” anlamındaki kıyâm kökünden gelen bir sıfat olan Kayyum “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden” demektir.Allah bizâtihi kāim ve mevcut olup kimseye muhtaç değildir; bunun bir gereği olarak ezelî ve ebedîdir. Her şeyin ibtidâen var olması ve mevcudiyetini sürdürmesi ancak O’nun yaratması, maddî ve mânevî ihtiyaçlarını giderip korumasıyla mümkündür. Hz. Peygamber’in gece ibadetinde yaptığı, “Allahım! Bütün övgüler sana hastır. Sen kâinatı ve orada bulunanları yaratan ve yaşatansın (kayyim). Her çeşit övgü sana lâyıktır. Sen göklerin, yerin ve orada bulunanların hükümranlığına mâliksin” anlamındaki niyazı da bu anlayışı destekler mahiyettedir.

NE OKUYALIM?

Canın ve Malın Sigortası Zekât

Bütün semavî dinlerde muhtaç insanların korunması teşvik edilmiş, ayrıca buna yönelik ilahi tedbirler alınmıştır. Zekât da bu doğrultuda emredilen bir ibadettir.

Eser, zekâtın şartlarından, kimlere verilip verilmeyeceğine; zekât verirken nelere dikkat edileceğinden, zekâtın hikmet ve kazanımlarına kadar birçok değerli bilgiyi okuyucuyla buluşturuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’ndan 2021’de çıkan eser 80 sayfadan oluşuyor.

BİR SORU BİR CEVAP

28. Oruç fidyesi nasıl ödenir?

Oruç fidyesinin tutarı fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye güçleri yetmiyorsa Allah’tan bağışlanmalarını isterler. Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş bile olsalar tutamadıkları oruçları Hanefîlere göre kaza ederler. Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağış/sadaka sayılır.

10 MAYIS 2021 PAZARTESİ

28 RAMAZAN 1442

Bursa Namaz Vakitleri

 

İmsak                   04:05

Güneş                  05:46

Öğle                      13:05

İkindi                    16:58

Akşam                  20:14

Yatsı                      21:48

Mudanya Belediye binasında test ve incelemeler başlatıldı Mudanya Belediye binasında test ve incelemeler başlatıldı

Bir Ayet

Allah gökten su indirip onunla ölmüş toprağa hayat vermektedir. Şüphesiz bunda dinlemesini bilen bir toplum için ibret vardır. ﴾Nahl, 16/65﴿

Bir Hadis

“İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah'a da şükretmez.” (Tirmizî, Birr, 35)

Bir Dua

“Allah’ım! Her işimin koruyucusu olan dinim ile beni ıslah eyle, kurtuluşa erdir. İçinde yaşadığım, geçimimi sağladığım dünyamı benim için ıslah eyle, hayırlı kıl.” (Müslim, Duâ, 71)