Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’daki 153 bin ton kömürün yıllık 155 milyon TL para kazandıracağını belirterek, “Onunla 6 bin zeytin ağacının yerine yıllık 9 milyon zeytin ağacı dikme kapasitemiz oluşuyor. Zeytin ağacı bizim değerimiz de, bu anlattıklarımız Türkiye’nin değeri değil mi?” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Esenler`de bulunan Hakkı Başar Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Esenler 5. Olağan Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşan Taner yıldız, Soma’da kesilen ve eleştirilere neden olan zeytin ağaçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

“NE ZEYTİN AĞACINDAN NE DE SANTRALDEN VAZGEÇMEYİZ”
Zeytin ağaçlarından da santralden de vazgeçmeyeceklerini belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu: “Üç gündür Atlantik Konseyi’nin, Türkiye’de ev sahipliğini yaptık. Çok fazla konular konuşuldu. Soma’da bir enerji santrali yapılması ile ilgili hepimizin gözünün önüne bir kısım görüntüler sergilendi. Bu görüntülerin bir kısmının onaylanması tabi ki mümkün değil. Biz bunun karşılığında şu cümleleri her zaman olduğu gibi söyledik. Biz ne zeytin ağacından, ne yeşilliğimizden ne ormanımızdan kesinlikle vazgeçmeyiz. Ama bu ülkenin kalkınmasına katkı koyan enerji santrallerimizden de vazgeçmeyiz. Nasıl olacak bu, bunu yapmak mümkün mü? Evet mümkün. Bir doğruyu tercih etmek diğer doğruyu tercih etmekten vazgeçmek anlamına gelmiyor. Hem onu tercih ederiz, hem de bunu tercih ederiz.”

“92 MİLYON ZEYTİN AĞACINI 170 MİLYONA ÇIKARDIK
Ak Parti’nin Türkiye’yi 92 milyon zeytin ağacı ile devraldığını kaydeden Yıldız, “AK Parti iktidara geldiğinde yaklaşık 12 yıldan bu yana 92 milyon zeytin ağacı ile bu ülkeyi devraldı. Şuan 170 milyon zeytin ağacı var. Demek ki vazgeçmemişiz. Yeşil alanlarımız, park ve bahçelerimiz 10- 12 katına çıktı. Bakın bu gün santrallerin bir kısmına karşı oluşun yalnızca kalkınmaya karşı oluştan ibaret olduğunu bilin” diye konuştu.

“ALTI BİN ZEYTİN AĞACININ YERİNE YILLIK 9 MİLYON DİKECEĞİZ”
Altı bin zeytin ağacının yerine yıllık 9 milyon zeytin ağacı dikeceklerini belirten Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soma’da 153 bin ton kömür var. Bu günkü değeri 7,5 milyar dolar. 30 yılda biz bu kömürü alacağız. İstihdam olacak, binlerce kişi çalışacak. 1.6 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Anlaşmamız gereği yıllık 155 milyon TL para alacağız. Onunla 6 bin zeytin ağacının yerine yıllık 9 milyon zeytin ağacı dikme kapasitemiz oluşuyor. Zeytin ağacı bizim değerimiz de bu anlattıklarımız Türkiye’nin değeri değil mi?”
Gezi Parkı olaylarını örnek veren Bakan Taner Yıldız, “Malum gazetenin biri ‘Ağaç keserek elektrik direği dikiyorlar’ diyor. Oyuna gelmeyeceğiz. Mahallenin delisi biz miyiz? Zaman zaman Gezi Parkı olaylarında ağacın arkasına sığınanlar, zaman zaman zeytin ağacının zaman zaman da başka bir şeyin arkasına sığınmışlardır. Bunlara aldanmayacağız. Biz Türkiye’nin büyümesine, gelişmesine ve kalkınmasına olan katkılarımızı koymaya devam edeceğiz” dedi.