Samet ÇITAK

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (BALKANTÜRKSİAD) düzenlemiş olduğu 17. Sinerji Toplantısı’nın onur konuğu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek oldu. Gecenin açılış konuşmasını yaparak Sinerji Toplantısı’na katılan protokol üyelerine teşekkürlerini sunan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Bilek, derneğin kuruluşundan ve amaçlarından bahsetti. BALKANTÜRKSİAD’ın 400’ü aşkın üyesiyle Bursa’nın önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olduğunu söyleyen Levent Bilek, “Kitle iletişim araçları geliştikçe ülkeler birbirinden daha fazla etkilenir oldu. Küresel ticarette daralma sürerken jeopolitik riskler taşıyan bölgemizde ayakta kalmak için ülke insanları olarak birlik ve beraberlikten ödün vermemeliyiz. Hepimiz zincirin birer halkasıyız. Zincirin taşıyacağı yük en zayıf halkanın taşıyacağı yük kadardır. İşte böyle bir ortamda, 15 Temmuz’da gücünü sandıktan, yetkisini milletten almayan bir idareyi kabul etmeyeceğimizi, istikrara ve demokrasiye sahip çıkacağımızı, hep beraber tüm dünyaya gösterdik. Günümüzde ise darbe girişimi ile yapamadıklarını şimdi ekonomi üzerinden yapmaya çalışıyorlar. Aziz Türk milleti, bu ülkenin değerli sanayici ve iş insanları onlara da fırsat vermeyecektir” dedi.


Reformlara ihtiyacımız var

Gecenin onur konuğu olarak kürsüye çıkan ve katılımcılara seslenen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye-Avrupa arasındaki ekonomik ilişkilerden ve hain darbe kalkışmasından bahsetti. Türkiye’nin son zamanlarda büyük zorluklarla karşı karşıya geldiğini söyleyen Mehmet Şimşek, “Türkiye ekonomisi son zamanlarda yaşanılan kötü olaylara rağmen büyük direnç gösterdi. Küresel kriz sonrasında çok hızlı bir toparlanma, Avrupa’daki borç krizine, Ortadoğu’daki karmaşaya rağmen Türkiye hakikaten güçlü bir performans gösterdi. Son yıllarda büyük zorluklarla karşı karşıya geldik. Dışarıda farklı sorunlarla uğraşırken içeride FETÖ üzerinden Türkiye özellikle 2013’ten itibaren zor bir dönemden geçti. Geçtiğimiz yıl hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Fakat milletimizin kendi geleceğine, demokrasisine güçlü bir şekilde sahip çıkması sayesinde kötü günler geride kaldı” dedi.


‘SEMBOLİK’ DÖNEM SONA ERECEK

Anayasa değişikliğinin neden gerekli olduğunu da anlatan Şimşek, “Türkiye’nin reformlara ihtiyacı var. Bu değişikliklerin başında gelen reform hareketi ise anayasa değişikliğidir. Aslında bu bir fantezi, bir kişisel talep değildir. Mevcut sistem ileride ciddi sorunlara ve krizlere gebe bir sistemdir. Çünkü mevcut sistem çok başlılığı ima ediyor. Şu anda güçlü yetkilerle donatılmış, sorumluluğu olmayan bir cumhurbaşkanı var. Sistem 2007 yılında değişti. Milletin kendi cumhurbaşkanını seçmesi için anayasa değişikliğine gidildi. Yapılan anayasa değişikliği büyük oranla kabul edildi. 2014 yılından sonra, en az milletin yüzde 50’sinden daha fazlasının oyunu almasıyla seçilecek bir cumhurbaşkanı, güçlü yetkileri olan bir cumhurbaşkanı olacak, iki dönem cumhurbaşkanı seçilme hakkı olacak. Bu kadar yetkisi olan halk tarafından yüzde 50’den daha fazla bir oyla seçilmiş cumhurbaşkanı kim olursa olsun eskiden olduğu gibi sembolik, köşesine çekilmiş şekilde iş yapan cumhurbaşkanı olmayacak” ifadelerini kullandı.