Marmarabirlik’ten ortaklarına 630 milyon liralık ödeme Marmarabirlik’ten ortaklarına 630 milyon liralık ödeme

OSB’lerde arsa tahsislerine ilişkin süreçleri hızlandıracaklarını ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “OSB’ler, tahsis edilmemiş parsellerine ilişkin bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde herkesle paylaşacak. Spekülatif arsa tahsis ve satışlarının önüne geçilecek. Yatırımcıların arsa tahsis başvuruları 30 gün içinde neticelendirilecek. Yatırımcı reddedilirse 15 gün içinde gerekçeli karar hem yatırımcıya hem de Bakanlığa bildirilecek, keyfiliğe müsaade edilmeyecek” diye konuştu. Varank, OSB’lerin olağan veya olağanüstü genel kurullarının toplanması için çağrı yapılmaması durumunda nihai kararın bakanlığı tarafından verileceğinin altını çizdi. OSB’lerde, atıklardan enerji üreten tesisler kurulabileceğini kaydetti. Yeni yönetmelikle, atıklardan enerji üretilebilecek tesislerin kurulması için yoruma açık maddelerin netleştirildiğini ve hangi durumlarda bu tesislerin kurulabileceğinin anlatıldığını ifade etti.

YATIRIM DOSTU ÜRETİM ALANLARI

Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği, ResmiGazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sadeleştirilen ve kısaltılan yeni yönetmelik, OSB’lerin daha yatırım dostu üretim alanları haline gelmesinin önünü açıyor. İşte Bakan Varank’ın açıkladığı o yenilikler:

  • Nihai karar bakanlıkta: OSB’lerin olağan veya olağanüstü genel kurullarının toplanması için çağrı yapılma süreçleri yeniden düzenlendi. Genel kurul çağrısı yapılmaması durumunda nihai karar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilecek.
  • İmar planları daha şeffaf: Sanayi parsellerinde, ifraz şartları genişletildi. Yapı ve yapı ile ilgili esaslar teknik ihtiyaçlara göre yeniden düzenlendi. İmar planı askı süreçlerinde uygulama daha şeffaf oldu.
  • Yenilenebilir enerji tesisleri: OSB’lerde, atıklardan enerji üreten tesisler kurulabilecek. OSB ve katılımcıların ihtiyaçlarına yönelik olarak güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üreten tesisler açılabilecek. Tesisler, OSB tüzel kişiliğinin ortak donatı alanında yapılabilecek.
  • Spekülasyonlar son bulacak: OSB’lerde arsa tahsislerine ilişkin parsellerin üretime geçme hızı artırıldı. Arsa tahsis süreçlerinde, yatırım daha da kolaylaştırılıyor. OSB’ler, tahsis edilmemiş parsellerine ilişkin bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde herkesle paylaşacak. Spekülatif arsa tahsis ve satışlarının önüne geçilecek. Yatırımcıların arsa tahsis başvuruları 30 gün içinde neticelendirilecek. Yatırımcı reddedilirse 15 gün içinde gerekçeli karar hem yatırımcıya hem de Bakanlığa bildirilecek. Keyfiliğe müsaade edilmeyecek.
  • Sıfır atık ve geri dönüşümde kolaylık: OSB’ler ve katılımcıları arıtma veya atık işleme tesislerinin kapasitelerinin tam kullanımı için OSB dışından atık temin edebilecek.

GEREKSİZ BÜROKRASİ ÖNLENİYOR

Yine ResmiGazete’de yayımlanan bir başka yönetmelikle OSB’lerin yer seçimine ilişkin düzenlemeler yapıldı. Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliği ile getirilen yenilikler ise şöyle: OSB alanı ve genişleme alanı seçiminde bürokrasi azalacak: Mer’i planlarda hali hazırda sanayi alanı olarak lekeli alanların OSB olarak değerlendirilmesi sürecinde gereksiz bürokrasi önleniyor. Zaman kaybı yaşanmaması için öneri alanın bulunması zorunlu hale geldi. Komisyon üyelerine Kalkınma Ajansları dâhil edilerek bölgelerindeki genel politika, strateji, tecrübe ve deneyimlerinden OSB yer seçimlerinde faydalanılması imkânı sağlandı. (İHA)