Özkan YILDIRIM/ÖZEL RÖPORTAJ

***Başkanım, öncelikle bizleri ekibimizi BESOP binasında ki odanızda konuk edip misafir ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Sizi tanıyalım isterseniz röportajımıza başlayalım. Sonrasında ne zaman oda ile buluştuğunuzu ve bugünlere geliş sürecini de bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

BABA MESLEĞİNE DEVAM ETTİM

—Elbette, memnuniyetle. 1954 yılında Orhangazi'de doğdum, İlk ve ortaokulu Orhangazi’de okudum bizim zamanımızda sanat enstitüsü vardı, Bursa'ya geldik. O zamanlar Tophane Demirtaş birdi sabahtan atölye çalışmaları Demirtaş'ta. Öğleden sonra derslerimizi de Tophane'de görüyorduk,1970'li yılların başında. Sanat okuluna gelmeden evvel deniz astsubaylığı yazılı sınavları kazandım ama makatta sporda kaybettim (: yüzme bilmediğim için:) Sonra döndük sanat okuluna ben elektrik veya motor istiyorum Allah rahmet eylesin müdür muavini kayıt yapan ne yapacaksın onları dedi. Gel babanın mesleğini devam ettir seni metale yazalım dedi. Bir fabrikaya bir tane elektrikçi alınır, bir tane motorcu alınır ama 10 tane kaynakçı alınır dedi. Ben de öylelikle metale yazıldım, okudum metalden sonra okuldan mezun olduktan sonra Üniversite imtihanları o zamanlar bir tek Büyük şehirlerde giriliyordu gittik İstanbul Ziraat Fakültesinde imtihana girdik. Kazandık ama elimde puan var okul Okul hangi puan hangi okula uygunsa o zamanlar sistem öyleydi gittik Adana'ya kaydımızı yaptık. O zamana kadar gece eğitimi vardı gece eğitim yapıp gündüz çalışacaktım, ama sonrasında bu sistem kalktığı için maddi olanaksızlıklar nedeniyle Bursa'ya dönmek zorunda kaldım. Bir sene Üniversite eğitimi görmüş oldum. İlk iş yerimi 1974 yılında Mesken’de açtım adı Ünsal demir doğramaydı. Sonra askerlik zamanı geldi o zaman da Kıbrıs Barış Harekatı patlak verdi.15 gün Mersin Taşucu'nda hazır kuvvet bekledik. Ondan sonra ateşkes ilan edildi. Kasım'ın 1'inde ilk değiştirme kuvveti olarak Kıbrıs'a gittik. Yaklaşık olarak 11 ay kadar kaldık Kıbrıs'ta değişik görevlerde. Meskende sıra dükkanlar vardı askerlik dönüşünde orada çalışmalarıma devam ettim. Sonra bizim dükkana o zamanlar belediye tanzim satış dükkanları vardı et -yoğurt- pirinç- şeker vesaire satıyorlardı o zamanlar böyle büyük marketler yoktu orayı tanzim satış yapmak için boşaltma mı istediler belediyeden geldiler. Ondan sonra Yıldırım'a Sanayi çarşısına geldik. Davutdede'de 19 sene çalıştım. Şimdi orası da sonradan kaldırıldı biliyorsunuz, sonra otosansite geçtik daha inşaat halindeyken daha elektrik su bir şey yokken. O zamanki Kaymakamında zorlamasıyla hemen jeneratör aldık elektrik tesisatlarını taşıdık yaklaşık olarak 1 hafta on gün de ikinci kısıma ilk gidenlerden olduk. Hep Ünsal Demir doğrama olarak devam ettik. 

ESNAFIMIZ AHİ EVRAN 

GELENEĞİNDEN GELİR

Odamızın 1667 üyesi mevcut. Odamız çok eski, içerisinde metalciler, tornacılar, kalıpçılar vesaire daha birçok meslekten iş arkadaşlarımız bulunmakta. Rahmetli Ali başkanımızla beraber kulakların çınlasın Ahmet Yaşar başkandı ben 2002'de yönetime girdim Ahmet başkanım bıraktıktan sonra Ali Kuter başkanımız başkan oldu, bende başkan vekilliğine geçtim 2005 yılından itibaren başkan vekili olarak devam ettim o günden Allah rahmet eylesin geçen sene Kasım ayına kadar başkanlık yaptı Ali başkanımız bu zamana kadar beraber götürmüştük. Sonra onun rahmetli olmasından sonra ben devam ettim zaten son zamanlarda iyice köşeye çekilmişti. Onun vefatı ile yönetim kurulu toplandı Yönetim Kurulu kararıyla yedekten bir arkadaş asıl üyeliğe geçti ve sonra onların da onayıyla bugünlere geldik ve de 2022 Ocak ayının 19'unda Çarşamba günü burada hemen odamızın karşısında Divan Düğün salonumuz var orada gerçekleştireceğiz. Saat 12'de yemeğimiz 13:00’de de genel kurulumuz olacak. Genel kurulumuz da çeşitli hediyelerimizin olacağını da ayrıca eklemek isterim. Bizim sanat Ahi Evran geleneğinden gelen gruptur. Bugüne kadar yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı oldu gerçekten uzun yıllardan beri çok güzel bir hizmet ortaya koyduk.

**** Peki Başkanım geçmişten günümüze neler değişti odanızda.

FUARLARA GİTTİK, BİRÇOK KURS DÜZENLEDİK

—Üyelerimiz işinin başına ayrılıp da bir tarafa gidemiyordu, fuar alışkanlıkları vesaire yoktu. Yine de fuarlara gittik, kurslar açtık. Bilgisayarları bizim yaş grubumuzdaki insanlar beceremiyorlardı. O yüzden bilgisayar kursları açtık, kaynakçılık kursları açtık. Avrupa Birliği'nden makine bakım bilgisayar destekli tasarım programcılığı ve kaynakçılık kursları açtık ücret ödeyerek. Kursa katılanlara o zamanın parasıyla şimdi tam hatırlamıyorum ama 340 lira civarında para verdik. Ayrıca 6 ay kadar sürdü bu kurslarımız bütün gayemiz neydi şu anda esnaf-sanatkar da biz de kalifiye eleman sıkıntısı had safhada. Kalifiye eleman yetiştirmek esnaf arkadaşlarımıza kaynakçı, tornacı bu tip sanat okulundan gelmiş olsa dahi sanat okulunda eski düzen bir bilgi yok randıman yoktu. Bu yüzden bu kalifiye eleman sıkıntısını gidermek maksadıyla birçok çalışmalar ortaya koyduk. Bunda belirli düzeyde başarılı dam olduk. Bu anlamda ailelerimizin de bizim mesleğimize soğuk bakmaları çok etkin, çalışan gençler biraz sebat etmeleri durumunda mesleğimizde güzel yerlere, güzel ücretlerle gelebilirler bunu da buradan söylemek isterim. Bu anlamda kaşe imza vesaire hiçbir zaman kullanmayız odamızda burada ıslak imza kullanırız, ben yoksam mutlaka yardımcım buradadır benim işim olduğunda. Mutlaka gelen üyelerimizin her zaman burada muhatap bulmaları için buna önem veririz. Bu dün de böyleydi, benden evvel de böyleydi şimdi de böyle, bunu oturttuk. Bu sistemi oturttuk. Bu geleneksel hizmet anlayışını üyelerimize en iyi şekilde vermeye devam edeceğiz.

ELMASBAHÇELER’DE BİR KIZ 

ÖĞRENCİ YURDUMUZ VAR

Bunun yanı sıra ayrıca odamızın Elmasbahçeler'de Kız Öğrenci Yurdu var,6 katlı. Üniversite talebeleri kalıyor, tamamen odamızın mülkü, orasını kiraya verdik. İşletimini başka kişiler yapmakta. Ama işletmeciden şartımız, Bursa dışından başka şehirlerden gelen esnaf çocukları ve kızları olmalarını şart koşluk ve ayrıca fiyatlarda gerçekten normal piyasa koşullarına göre çok çok uygun.38 tane odası var, 5 yıldızlı otel ayarındadır her odanın içerisinde sıcak suyu 24 saat mevcuttur. Kız Talebe Yurdu olduğu için erkek sinek bile giremiyor. O kadar güzel güvenlikli. Orada duran kızlarımız bizim de kızımız, esnaf kardeşlerimizin çocukları Kız Talebe Yurdu olduğu için güven birinci planda.

ESNAFIMIZIN HEP YANINDA OLDUK

Çataltepe Sanayi Sitesi'nde oda olarak bir yerimiz var, kooperatife girdik, ödemelerimizi iyi yapıyoruz. İnşallah onun da en kısa zamanda bitmesini bekliyoruz. Orası Bursa'nın gururu onuru. Orasının mutlaka bitmesi lazım, bitmesi de gerekmektedir. Bursa'da şehir merkezinde açılan bütün fuarlarda mesleğimizle ilgili katılıyoruz. TÜYAP mesleğimiz ile ilgili ücretsiz stant verdi dışarıdan gelen meslek grubu arkadaşlarınıza da başka şeylerden gelenlere oda arkadaşlarımıza orada ev sahipliği yaptık. Yorulduklarında geldiler, oturdular, dinlendiler, pastalarını yediler ondan sonra tekrardan başladılar fuarı gezmeye. Böyle bu tür çalışmalarımız hep oldu olacak. Şehir dışındaki fuarlara otobüslerle gittik.

GEZİLERLE MORAL VERMEYE ÇALIŞIYORUZ

Sadece fuar olduğunda gelmedikleri için esnaf arkadaşlarımıza İstanbul’da fuardan sonra akşamleyin boğaz turu olacağını da söylediğimizde katılım daha fazla oluyor. Yine İzmir fuarına gittiğimizde de dönüşte Termal Otele uğrayacağımızı söylüyoruz. Şubat-Mart aylarında kısa turlarımız var. Kaplıca turu gibi Afyon Sandıklı May Termal’e 2 otobüsümüz şimdiden doldu. Böylelikle meslektaşlarımızı atölye stresinden uzaklaştırmaya beyinlerine format atarak 2-3 gün dinlensinler istiyoruz. Dönüşte daha enerjik bir şekilde çalışmalarına devam etsinler diye. Ağustos-eylül aylarında da büyük turumuz oluyor, 3-4 sefer Karadeniz turu yaptık, bir sefer Balkan turu yaptık. Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan. İki sefer Akdeniz turu yaptık. Bunlar kültür turu yani otele götürüp de bir hafta otelde yatırma değil. Gezmeli, eğlenmeli. Mesela geçen sene buradan çıktık Ankara -Sivas -Yozgat- Erzurum- Kars -Artvin oradan döndük, Hopa Karadeniz tarafından Ayder Yaylası oradan çıktık tekrar dağlardan Giresun'a indik. Giresun'dan çıktık Samsun- Amasya 8 günlük bir turdu almış olduğumuz oteller 4 yıldız, 5 Yıldızlı otellerdi. En başta ne dedik yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır dedik. Bu tür yine faaliyetlerimiz mutlaka devam edecek son olarak biraz önce de söylemiş olduğum gibi,19 Ocak'ta gerçekleştireceğimiz genel kurulumuza herkesi bekliyoruz, sürpriz hediyelerimizde olacak.

Huzurevinde yeni yıl kutlandı Huzurevinde yeni yıl kutlandı

GENEL KURULUMUZA HERKESİ BEKLİYORUZ

Herkesi bekliyoruz seçimlerimize gelmesini istiyoruz son olarak Bursa'dan başta meslektaşlarımız Demirci esnaflarımız olmak üzere tüm Bursalılara 84 milyon Türk insanına sevgilerimi, saygılarımı göndermek istiyorum, esenlikler dilerim. Diyerek sözlerini tamamladı. Değerli Başkan İzzet Güven’e ve Başkan Yardımcısı röportajımıza da vermiş olduğu katkılardan dolayı Muammer Ertuğrul'a bundan sonraki çalışmalarında ve hedeflerinde bizler de başarılar diliyoruz.