Bir anda bir kaza olabilir. Ve gerçekten, farkına varmadan, masanızın o küçük köşesini fark etmeyebilir ve kalçanızla acı bir beşlik çakabilirsiniz. Sonuç? İncinme. Böyle bir çarpışmadan sonra, bir çürük mantıklı geliyor. Ama bazı insanlar çok çabuk morarır. Damarlardan sızan kan cilt yüzeyinin altında hapsolur ve bu da ciltte morarma şeklinde görülen çürüklere neden olur. Bu tam olarak nasıl çalışıyor? Bazı insanların diğerlerinden daha kolay morarmasının birkaç nedeni vardır. Bunlardan bazılarını sizin için burada listeliyoruz.

morluk-1-shutterstock-16-9-1565359207.jpg

1. KADINLAR DAHA KOLAY MORARIYOR

İnanılmaz derecede adaletsiz, ama ne yazık ki acı gerçek bu. Kadınlar erkeklerden daha kolay morarır. Şimdi, muhtemelen düşünüyorsun, neden? Erkekler kadınlardan daha kalın bir cilde sahiptir. Erkeklerde ayrıca kan damarlarını travmaya karşı koruyan daha fazla kolajen bulunur.

2. İLERLEYEN YAŞ KOLAY MORARMAYA NEDEN OLUYOR

Yaşınız da morarmaya ne kadar duyarlı olduğunuzda rol oynar. “Yaşlandıkça cildiniz incelir. Bu, derideki kan damarlarını da daha savunmasız hale getirir. Kan damarlarınız da yaşlandıkça elastikiyetini kaybederek daha kolay yırtılmalarına ve morarmalara neden olur.

3. BAZI SAĞLIK TAKVİYELERİ KOLAY MORARMAYA NEDEN OLUYOR

Bazen, belirli yaşam tarzları, temel vitamin ve mineralleri kaçırmanızı önlemek için takviyeleri önerir. Ne yazık ki, bazı takviyeler daha kolay morarmanıza neden olabilir, ancak bunun nedeni belirsizdir. Bu nedenle, takviye almaya başlamadan önce daima doktorunuza danışın.

Beyin ölümü gerçekleşen hasta 6 kişiye umut oldu Beyin ölümü gerçekleşen hasta 6 kişiye umut oldu

ciltteki-morarma-ve-ezik-nasil-gecer-hizli-bir-sekilde-morarma-geciren-yontemler-1618490354-5527.webp

4. KAN SULANDIRICI KULLANIYORSANIZ DAHA ÇABUK MORARABİLİRSİNİZ

Bazı insanlar kan pıhtılarını önlemek için kan sulandırıcı alırlar. Kan sulandırıcıların başka bir etkisi daha vardır: morarmaya karşı daha duyarlı olmanıza neden olabilirler. Kan sulandırıcıların kanınızı seyreltmesi elbette mantıklıdır, ancak bu etkiyi siz fark etmeden yapan başka ilaçlar da vardır. Örneğin ibuprofen ve aspirinin kan sulandırıcı etkisi vardır.

5. YETERLİ VİTAMİN ALMIYORSANIZ MORLUKLARLA KARŞILAŞMANIZ YÜKSEK

C veya D vitamini eksikliği, açıklanamayan morarmalara neden olabilir. Bununla birlikte, C vitamini veya D vitamini eksikliği bir gecede gelişmez. Çoğu insan için bu, diğerlerinden daha kolay morarmalarının bir nedeni olmayacaktır. Yeterli C veya D vitamini almadığınızdan şüpheleniyor musunuz? Daha sonra bir doktora danışın.