Türkiye'nin tüp mide sonrası beslenme konusunda öncü kurumu Bariatriklab'dan Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, vitamin ve mineral deposu kuru yemişlerin faydalarını sıralarken, sağlıklı beslenmek isteyenleri yüksek yağ oranları ve kalorileri konusunda uyardı. Eğer porsiyona sadık kalınırsa, en sağlıklı ara öğün seçeneklerinden biri olan kuru yemişleri keyifle tüketmek mümkün.

Parlayan güneş, daha sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmak için en büyük motivasyon kaynağı. Ilık bahar günlerinde ve yaz akşamlarında, dışarıda yürüyüşler ve uzun sohbetler artıyor. Böyle günlerde en yakın arkadaşlarımız, elimizdeki paketten alıp yediğimiz kuru yemişler… Acaba yüksek kalorileri nedeni ile uzak durmaya çalıştığımız kuru yemişleri diyetimizi destekleyecek bir dosta dönüştürmek mümkün mü? Yaz günlerine ideal kilosunda girmek isteyenler, beslenme programlarında kuru yemişlerden nasıl yararlanabilir?

Obezite cerrahisi alanında 1500'ü aşkın başarılı uygulamaya imza atan Doç. Dr. Halil Coşkun, kliniğinde psikiyatrist ve diyetisyenden oluşan bir ekiple, aşırı kilolu kişiler için yeni bir hayat inşa ediyor. Aynı zamanda Uzman Diyetisyen ve Bariatrik Beslenme Uzmanı Nazlı Acar'a, yaz mevsimine girerken kuru yemişler hakkında merak edilenleri sorduk.

Dyt. Acar, "Sağlıklı bir beslenme programı, mutlaka kuru yemişleri de içermeli. Kuru yemişler güçlü birer antioksidan olmalarının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirme, büyüme-gelişmeyi destekleme ve dikkat artırma üzerindeki yararlarıyla sağlık için vazgeçilmezdir. Vitamin ve mineral deposu olan kuru yemişlerin çeşitli kronik rahatsızlıklar ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığını azaltan etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur” dedi.

Kuru yemişin yüzde 50-60'ı yağ

Kuru yemişler, atıştırmalık olarak açlığı bastırmak ve vücudun sağlıklı protein ihtiyacını karşılamak açısından önemli faydalar sağlar. Kuru yemişlerdeki kaliteli protein, diyetin yanı sıra spor yapanlar için de yararlıdır çünkü vücuttaki fazlalıklardan kurtulurken kasların korunmasına yardım eder. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bu yiyeceklerin tüketim miktarlarına dikkat etmek ise çoğu zaman gözden kaçırılmaktadır. Ne yazık ki, kuru yemişler gözümüze küçük gözüktüğünden, evde veya iş yerlerinde, televizyon karşısında, çalışırken veya dinlenirken, önerilen miktarların üzerine çıkılabiliyor.

Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, kuru yemişlerin tüketilen miktarlarının yüzde 50-60'ının yağ olduğuna dikkat çekerek, sınırsız değil kalorileri hesaplanarak yenilmesini öneriyor. Aksi takdirde ideal kiloya ulaşma hayali ile yenen fazla miktarda kuru yemiş, yüksek kalorisi nedeniyle, kilo alma sebeplerinden birine dönüşebilir.

Hangi kuru yemiş kaç kalori

Bir avuç fındık (45 gr.) 286 kalori,

Üç tane ceviz 78 kalori,

Bir avuç fıstık (50 gr.) 265 kalori,

Bir avuç kavrulmuş badem (45 gr.) 259 kalori,

Bir avuç beyaz leblebi (30 gr.) 107 kaloridir.

Enerji veren, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderip hafıza üzerinde olumlu etkiler yapan kuru yemişler, ara öğün olarak bir porsiyonun üzerinde tüketilmemelidir. Ölçüyü kaçırmamak için küçük gramajlardaki paketler tercih edilebilir ya da bir kaseye konarak yenecek miktara sınır getirilebilir.