Talih YILMAZ

Etibank Boraks İşletmesi’nde çalışan kimyager Adil Doğan’ın hikayesi tatil gününde kızının yaralarını iyileştirmek için bor madenini kazan bir madenciyle tanışması ile başlıyor.  İşin içine daha çok girince, bor mineralinin başka minerallerle bir araya gelerek ,doğada sıkışmış kremsi halinin nadir bulunduğunu öğrenen Doğan, Bor'un konsantrasyon ve beyin fonksiyonunu arttırma, yara iyileşmesini hızlandırma, kemikleri güçlendirme, cildi iyileştirerek enfeksiyonları önleme gibi birçok faydası olduğu araştırması ve Üniversite arkadaşı Kimya Mühendisi Handan Yıldız ile heyecanını paylaşması sonucu insan sağlığına dokunmak adına Laren Natural Care firmasını kuruyor.

HAFIZAYI PEKİŞTİRİYOR
‘Bizim de maceramız, yüzyıllardır bilinen, değerli hazinemiz olan Bor’u, boraks madeninden çıkararak başladı’ diyen Adil Doğan, “Bor sektörünün kurumsal tarafında olup çalışmalarımızı yıllar boyunca bu alanda sürdürdükten sonra patentli ürünlerimizi, sizlerle en saf şekilde paylaşmanın keyfini yaşıyoruz. Tüm hammaddelerini özenle seçtiğimiz bu markada, yaşamınızı daha kaliteli kılabilecek her şeyi bulabilirsiniz. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, borun hafızayı pekiştirdiği ve uzamsal öğrenmeyi olumlu etkilediği, YYÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özdemir tarafından açıklandı. Çalışmalarımızın insanlık için çok önemli olduğuna inanıyorum. 2 yaşına kadar olan çocuk gelişiminde, mikro element ve vitaminler, beyin gelişimini destekliyor. Günümüz de birçok bilim insanının mikro elementlerin beyin gelişimi üzerine olan etkisini araştırıyor” dedi.
ŞİZORFRENLİK TEHDİDİ
Beyinde yüksek oranda su bulunduğunu ve beynin sulu ortamda iyi çalıştığını vurgulayan Doğan, “Su oranı düştükçe beynin fonksiyonları azalır. Alüminyum ve kalsiyum beyinde artar ise kireçlenme nedeniyle kişide önce unutkanlık sonra alzheimer hastalığı vb., rahatsızlıklar görülür. Bor yetersizliği önce kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, algılama zafiyeti, motor aktivitesi hızının azalır ve daha sonra Alzheimer, depresyon, şizofren vb. daha ağır rahatsızlıklar ortaya çıkar” diye konuştu.

Antidepresan bitkilerine dikkat Antidepresan bitkilerine dikkat

TÜRKİYE’NİN PAYI YÜZDE 64
Adil Doğan, insanların besinlerden yeteri kadar bor alamadığı gerçeğine karşın ürünlerini bakanlık onayı alarak halka arz ettiklerini ve geri dönüşümlerin oldukça iyi olduğunu vurguladı. Borun insan üzerindeki etkisinin son zamanlarda oldukça dikkat çektiğini vurgulayan Doğan, borun nükleerden ilaç sanayisine, gübreden otomobil sanayisine kadar 400'den fazla alanda kullanıldığını dile getirdi. Dünya bor rezervinin toplam 885 milyon tonundan Türkiye’nin payının yüzde 64, Amerika’nın ise yüzde 9 olduğunu anımsatan Doğan, dünyada bor mineralinin büyük kısmının Türkiye’de bulunduğunu ancak yeterince işlenemediğini, geleceğin madeni olan borun Türkiye ekonomisinin lokomotifi olacağımı sözlerine ekledi.