Hatice DAL

Telafer’de terör örgütü IŞİD tarafından katledilen 300’e yakın Türkmen için Ulucami’de Bursa Irak Türkmenleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nce gıyabi cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından Bursa Irak Türkmenleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsam Abdulkadir, ‘Irak Türkmenleri Katlediliyor’ konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. IŞİD’in zulümlerinden kaçarak yurtlarından olduklarını dile getiren İsam Abdulkadir, “2014 yılında Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü Irak’ın birçok bölgesini ele geçirdi. Telafer de bu bölgelerin içindeydi. IŞİD teröristleri Telafer’e girer girmez baskı ve zulüm göstermeye başladı. Türkmenlerin elerinde bir tek silah olmadığı için elleri kilitlendi. IŞİD’lilere karşılık veremedik, evlerimizi terk etmek zorunda kaldık. Şii Türkmen kardeşlerimiz Güney Irak’a yerleşti. Suni Türkmenlerin bazıları ise anavatanımız olan Türkiye’ye sığınırken bazıları da Irak’ın sakin bölgelerine yerleşti” dedi.

VAHŞİCE KATLEDİLDİLER

Çeşitli nedenlerle orada kalan insanların mağdur olduklarını belirten ve IŞİD zulmüne maruz kaldıklarını kaydeden İsam Abdulkadir, “Oradaki insanlarımız aç susuz, ot ve ağaç yaprağı yiyorlar. Her tarafa bomba yağıyor, canlarını kurtarmak için Irak askerlerine ve Haşdi Şabi’ye ve peşmergeler tarafına kaçmaya kalkıyorlar. Bazıları kaçmayı başardı, sonra IŞİD teröristleri kaçanlara pusu kurdu, 15 gün önce 200’den fazla kişiden oluşan bir grup kaçarken IŞİD’lilerin kurdukları pusuya düştü. 4 gün önce hepsi vahşice katledildi” şeklinde konuştu.

Sınır kapılarını açın

Binlerce Türkmen’in sınır kapılarında beklediğini dile getiren Abdulkadir, şunları söyledi: “Hâlâ binlerce Türkmen’in hayatı tehlikede. Ayriyeten yaklaşık 8 bin Telafer Türkmeni Türkiye sınırında, 7 aydır Suriye kamplarında bekliyorlar. Türkiye bizim ana vatanımızdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bizim tek güvencemizdir. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyorum. Türkmenler dört gözle sizi bekliyor. Şimdiye kadar yapmış olduğunuz kardeşliğin fazlasını sizden talep ediyoruz. Daha çok geç kalmadan bir an önce sınırda bekleyen Türkmenlere kapılar açılmalı ve katliam tehdidi altındaki Türkmen kardeşlerimize şefkatli devletimizin eli uzanmalıdır.”