Araştırmacılar gerçekleştirdikleri çalışmayla 6 Mart 2018 ile 6 Mayıs 2019 yılları arasında Avrupa Uzay Ajansı’nın Sentinel Uydu verilerini kullanarak Antarktika’nın kuzey ucunda en az 20 cm’den başlayıp yer yer 4 metreye varan incelmeler tespit ettiklerini belirttiler. Bilim insanları kutuplardaki buzul ve kar kütlelerindeki erimelerin, küresel iklim değişiminin boyutlarını ve etkilerini daha da şiddetlendirdiğine dikkat çekiyorlar. 

KARBON SALINIMI GİDEREK ARTIYOR

Yapılan inceleme sonucu gazetecilere değerlendirmelerde bulunan BEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ise “Kutuplardaki buzul veya karların erimesi insanlık açısından neden önemli? Çünkü bildiğiniz üzere özellikle geçtiğimiz son 100 yılda endüstrileşmede artan nedenlerle atmosfere karbon salınımı son derece artmış durumda. Nüfus arttıkça da ekonomik gelişmeler arttıkça da bu karbon salınımı giderek artıyor. Dolayısıyla geçtiğimiz son 100 yılda atmosferde iki dereceye yakın sıcaklık artışları oldu. Bunun neticesinde de özellikle kutuplarda kuzey ve güney kutbunda buzulların hızlı bir şekilde erimesi söz konusu” dedi. 

TEDBİR ALINMAZSA…

Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi Bursa’da 2023’ün son, 2024’ün ilk bebekleri dünyaya geldi

Buzullardaki erimenin dünyaya ve Türkiye’ye etkisini değerlendiren Prof. Dr. Kutoğlu, “Buzullardaki erimeler neden bizim için önemli. Çünkü deniz seviyelerinin artmasına neden oluyor. Deniz seviyelerinin artması demek insanların yoğunluklu olarak yaşamış olduğu kıyı bölgelerindeki yerleşim yerlerinin tehdit altına girmesi demek. Uluslararası araştırmalarda bir modele göre 2100 yılına kadar okyanusların iki metre seviyesinde yükselmesi bekleniyor. İki metre yükselme demek 100 kat denizin içeriye girmesi demek. Bazı eğimi düşük alanlarda deniz bir iki kilometre içeriye girerek erozyona uğratması durumu söz konusu olabilir. Bu bizim ülkemiz için de önemli. Okyanusların iki metre yükselmesi demek sadece okyanuslar yükselmiyor iç denizler de yükseliyor. Örneğin Karadeniz, Marmara Denizi, Akdeniz gibi denizlerimiz de yükseliyor. Buzul erimeleri nedeniyle. Dolayısıyla bunun bizim ülkemize de etkisi var. Önümüzdeki 30-40 sene içerisinde düşük yükseltili kıyı bölgelerimizde kıyı erozyonları yoğun şekilde görülebilir. O yüzden insanoğlunun, devletlerin el birliğiyle bu buzulların erimesine, karbon salınımına ve sıcaklığın artışına çözüm üretmesi gerekir. Bunun farkında olması gerekir” dedi. (İHA)