Tüp bebek tedavisinin günümüz teknolojine paralel olarak geliştirilen yeni teknikleri ile her geçen gün başarısını destekleyen sonuçlar elde etmesine rağmen hiçbir zaman yüzde 100´lük bir başarı garantisi vermediğini söyleyen Op. Dr. Serkan Oral, ‘´ Çiftlerin çocuk sahibi olamama nedenleri ile birlikte uygun tedavi aşamalarının gerçekleştirilmesine rağmen bazı faktörler doğrultusunda tedavi başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Her başarısızlık maddi ve manevi olarak ciddi bir yorgunluk payı oluştursa da, çiftlerin bu yeterliliğe sahip olması halinde başarıyı elde edene kadar tüp bebek denemelerine devam edilebilir. Kısacası tüp bebek denemelerinde yasal olarak ya da başarısızlık olarak adlandırılabilecek belli bir sınırlandırma yoktur. Çiftlerin maddi ve manevi açıdan kendilerini hazır hissetmeleri ile istenildiği kadar deneme yapılabilir. Ancak uzmanların ortak görüşü 3 denemeden sonra başarı oranlarının düştüğü yönünde. Bu öngörüye rağmen sekizinci veya onuncu denemede başarıya ulaşan çiftleri de görmek mümkün´´ dedi. 3 denemeye rağmen başarının elde edilememesi durumunun ‘´tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları´´ olarak adlandırıldığını belirten Oral, ‘´Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının araştırılması ile alternatif çözüm yolları değerlendiriliyor´´ ifadelerinde bulundu.

TÜP BEBEK TUTMAMA NEDENLERİ NELERDİR?
Kadının ilerleyen yaşına paralel olarak yumurta rezervleri ve gebelik için uygunluk koşullarının azaldığını vurgulayan Oral, ‘´Bu nedenle ileri yaş anne adaylarının gebelik için uygun rahim şartlarının bozulması ile embriyonun rahme tutunamaması, yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlara karşı verdiği yanıtın yetersiz olması ve yumurtalarda meydana gelebilecek morfolojik anormallikler ortaya çıkması ile tüp bebek tedavileri başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Bunun dışında tüp bebek tutmama nedenleri, baba adayının sperm kaynaklı sorunları (sayı, hareketlilik, kalite yetersizliği), rahim duvarının embriyonu tutunması için yeterince kalın olmaması, tedavi kapsamında kullanılması gereken ilaçların düzenli bir şekilde alınmaması, doktorun önerilerine dikkat edilmemesi ve beslenme alışkanlığına özen gösterilmemesi olarak sıralanabilir´´ diye konuştu. 

TÜP BEBEK TEDAVİSİ EN FAZLA KAÇ KERE YAPILABİLİR?
Tüp bebek tedavisinin deneme sayısında herhangi bir sınırlandırma olmadığına dikkat çeken Oral, ‘´Fakat çiftlere uygun tedavinin belirlenmesine ek olarak güvenilir merkezlerde uygulanmasına rağmen deneme sayısının artması, başarı şansı ile ters orantıdadır. Bu durum özellikle ileri yaş anne adaylarında geçerli oluyor. Ancak doktorun ön gördüğü bir başarı durumu söz konusu ise, çiftlerin maddi ve manevi imkanları doğrultusunda tüp bebek tedavisi istenildiği kadar denenebilir´´ dedi. 

TÜP BEBEK TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA İPTAL EDİLİR?
Tüp bebek tedavisinin hangi durumlarda iptal edileceği hakkında bilgiler veren Op. Dr. Serkan Oral, ‘´Yumurta gelişimin yeterli olmaması, yumurtalıkların erken çatlaması, döllenmenin olmaması, embriyoların yeterli gelişimi gösterememesi, baba adayında sperm üretiminin olmaması halinde meniden ya da testislerden sperm elde edilemiyor ise, tüp bebek tedavisi iptal edilir. Gebelik için uygun kaliteye sahip olmayan anormal embriyoların saptanması ile transfer işlemi gerçekleştirilmeden tedavi iptal edilir´´ diyerek sözlerini noktaladı.