Osmangazi'de konforlu ulaşım Osmangazi'de konforlu ulaşım

Özkan YILDIRIM

  •      Başkan Yardımcım,  bizlere Baraklı Köyü Kalkınma Kooperatifi yönetim Kurulu’nu  tanıtır mısınız?

Elbette. Baraklı Köyü Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu 3 kişiden ibarettir. Başkanımız Sayın  Mehmet Yaşar, Başkan yardımcımız  Sayın Ali Aras ve üçüncü üye Sayın Mehmet Irgın, ayrıca  kooperatifimizin muhasebeci Coşkun Rona kardeşimizde bu bağlamda çalışmalar yürütmektedir.


KOOPERATİF OLARAK BİR ÇOK ALANDA HALKIMIZIN YANINDAYIZ

  •      Öncelikle Sayın Başkan yardımcım, Baraklı Köyü Kalkınma Kooperatifi ne zaman kurulmuştur?  , bugünlere nasıl gelmiştir? Bizlere bu konularla ilgili bilgi verir misiniz?

Bizlere böylesine güzel bir fırsat tanıdığınız için ben de sizlere teşekkür etmek istiyorum. Buralara kadar geldiniz çekimler yaptınız, emek harcadınız ayrıca. Baraklı Köyü Kalkınma Kooperatifi 1965 yılında 11 kurucu üye ile kurulmuştur. Kuruluşundan 1973 yılına kadar aşağı yukarı faaliyette bulunamamış olmasına rağmen 1973 yılında üyelerin Almanya'dan istenilen işçi isteği ve gönderilen 90 kişiden aidatlar toplanmasıyla buraya ilk olarak bir soğuk hava deposu yapılmak istendi sonrasından bu soğuk havada deposundan vazgeçildi ve kereste fabrikası yapılmasına karar verildi. İlk olarak 150 metrekarelik bir alanda kereste işlerine  başlandı, iki  tane makina kuruldu  1990yılında  fabrika kereste fabrikası olarak işletime açıldı. 1990 yılında ben yine başkanvekiliydim, Almanya'ya giden o işlerden biri de bendim. Bizlerden bu şekilde aidatların  toplanması neticesinde Kooperatifin ilk harcı konulmuş oldu. Sonrasında 2004-2005 yıllarında ilaveler yapıldı ve işte şimdi görmüş olduğunuz bu hale geldi. Çevre köylerden gelenler de var burada çalışan Dağdibi köyünden gelen var Keles ilçe merkezinden gelenler var bizim köyümüz Baraklı'dan gelenler var. Aşağı yukarı 7-48 kişi bu şekilde çalışıyor aşağıda ayrıca birde depomuz var satış depomuz inşaat malzemeleridir, yemdir, zahiri ihtiyaçların satışlarını yapmaktayız, şimdi sezonluk mevsimlik gübrede getiriyoruz vatandaşa hem tarımsal destek anlamında hem de ekonomik destek anlamında ama şimdi bu korona virüsün artmasıyla  şehirden gelenler buralarda inşaat yapmak isteyen ev yapmak isteyenler çok var. Yeri geldiğinde burada malzeme yetiştiremiyoruz. Çimento, kireç, kum vesaire birçok inşaat malzemesi ,boru çeşitleri her türlü ihtiyaçlarını karşılamaktayız.

İNŞAATLAR ARTMAYA BAŞLADI

Gider birazdan oradan da fotoğraflar çekeriz. Gıda anlamında da un ,şeker gibi dayanıklı tüketim mallarımızda var. Çalışmalarımızda kesinlikle kar gözetmiyoruz, cüzi miktarda karla satıyoruz. Buradakilerin çoğu zaten emekli, emekli olduklarından  emekli aylıklarını aldıklarında ödüyorlar  bazıları işte sezon sonunda hasat sonu ödeyenler de var bu türlü kolaylıklar da  sağlıyoruz. Vatandaşlarımıza, insanlarımıza bu bölgede yaşayanlara böyle kolaylıklar sağlıyoruz. Keresteleri hazırlayıp genelde Bursa'ya gönderiyoruz. Her gün gününe göre  1-2 kamyon gidiyor yeri geldiğinde ,bazen İstanbul'a da gönderiyoruz. Ayrıca keresteden çıkan talaşı da İnegöl'deki sunta fabrikalarına gönderiyoruz ,bütün her şeyi burada değerlendiriyoruz.

Turizmde de varız

 Sayın Başkan yardımcım gerçekten 47-48 kişi kadar bir insan çalışıyor gerçekten bu da buradaki, insanların şehre göç etmesini de engellemiş oluyorsunuz aynı zamanda değil mi?

Aynen o şekilde, bu fabrikaya ilaveten, 4- 5 kilometre yukarıda tepede bizim göletimizde var. Gölet ve çevresini yine kooperatifimiz yaptı. Biz orasını Buski’den  uzun dönemli kiraladık. Oranında kullanım hakkı bizim gelen giden günübirlikçilere cüzi bir şekilde kiralıyoruz, ileride Bungalov tipi evler yapıp göletin etrafında kiraya vermeyi düşünüyoruz.Turizm bacasız fabrikadır biliyorsunuz. Zaten bu pandemiden dolayı insanlar şehirlerden kaçıyor bu şekilde biz de bu Göletimizin etrafında kooperatif olarak  böyle bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bizim amacımız burada göçü engellemek, göçü engellerken aslında tersine göçü de başlatmak. Çünkü buralar gerçekten çok güzel Her şeyi hak ediyorlar Eskiden buralarda 90'lı yıllarda günde 4-5 kamyon Çilek üretilir gönderilirdi ama şimdi artık Çilek üretimi falan yok. İnşallah tabii tarımı da güçlendirerek buralarda tersine göçünü başlatmamız lazım. Sonuç itibarı ile  Tarım Bakanlığı’mız da bu konularda tarımın bu bölgede eskisi gibi canlanmasıyla ilgili çalışmalar yürütebilir.

BİR BESAŞ VAR BİR DE BİZ VARIZ
 

  • Keles  bölgesi, Baraklı Köyü buraları gerçekten doğa harikası yemyeşil  yerler. Bu bağlamda 1965 yılında kurulmuş olan Baraklı Köyü Kalkınma Kooperatifi elini taşın altına koyarak güzel bir çalışma başlatmış İnşallah bu çalışmalar ilerki yıllarda daha da çeşitlenir diye tahmin ediyorum Sayın Başkan yardımcım?

Bizimde temennimiz o yönde.En başta örneğin benim oğlum Bursa'da çalışacağı yerde burada çalışsa akşam evine gitmiş olsa göç tersine dönse kötü mü olur? Bu kooperatiflerin çoğalması bu kooperatiflerin çeşitlenmesi lazım. Mesela buralarda bir mobilya fabrikası kurulamaz mı? İnegöl'de işte görüyorsunuz, her yerde mobilya fabrikaları var ama bizim burada vs yok. Mobilya fabrikası kurulabilir, sunta fabrikası olabilir ,kibrit fabrikası olabilir, kürdan fabrikası olabilir her şey olabilir. Bunlar  hep ağaçla ilgili sektörler.Ve katma değeri yüksek sektörler. Her şey olabilir ama dönüp dolaşıp hep ulaşıma geliyoruz bir türlü kolay kısa bir ulaşım sağlanamadı Bursa ile.İnegöl bu bağlamda ulaşımdaki avantajını kullanıyor. Bu tür fabrika anlamında Keles'te bir Besaş var birde bizim bu kereste fabrikamız var. Bunları mutlaka tersine göçün başlaması için çeşitlendirilmesi artırılması lazım biraz önce söylemiş olduğum gibi Kereste üzerine değişik sektörlerde bunları çeşitlilik sağlanabilir Çünkü sonuç itibarı ile burada  her yer orman. İnşallah ileriki yıllarda daha modern yönetim anlayışıyla mutlaka kooperatiflerimizin bu çalışmalarda yer alması lazım gelir diye düşünüyorum. Son olarak  en başta Baraklı’da ,Keles’te , bütün dağ yöresinde, Bursa’da, yaşayan hemşerilerime sevgilerimi, selamlarımı göndermek istiyor, esenlikler diliyorum.

 Bizleri güzel bir şekilde konuk eden ,ağırlayan  Baraklı Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Sayın Ali ARAS ağabeyimize, büyüğümüze , kooperatifin muhasebecisi Sayın Çoşkun Rona kardeşimize  teşekkürlerimizi iletiyor, Baraklı Köyü Kalkınma Kooperatifi’nin başarılı çalışmalarının haberlerini artarak duymamızı temenni ediyoruz.