Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı Fitness Beslenme: Aktif Yaşamın Temel Taşı
Hepimizin hayatında ufak tefek takıntıları olmuştur. Herkesin yediği ortak tabaktan bir şey yememek, işleri belli sayılarda yapmak, eşyalar simetrik olmadığı zaman rahatsız olmak, temizlik hastalığınız ya da aşırı kontrollü olmak gibi hayatı zorlaştıran başka tutumlarınız varsa, obsesif kompülsif bozuklukların eşiğinde olabilirsiniz. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, obsesif kompülsif hastalığı hakkında önemli uyarılarda buludu.
 
UZAKLAŞTIRILAMIYORSA KAYGI BAŞLA
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan, “Obsesif-kompulsif bozuklukta (OKB) takıntı; kişinin isteği dışında zihne gelen ve uzaklaştırılamayan mantık dışı düşünce, dürtüler ve temel bozukluklardır. Bu takıntılar, uzaklaştırılamadığı için kaygı ve sıkıntıya yol açar. Takıntıların yol açtığı kaygı ve sıkıntıyı azaltmak için ya da ortadan kaldırmak için yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlere de zorlantı adı verilir” dedi.
 
 “Takıntı ve zorlantılar, toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiklik gösterebilir” diyen Prof. Dr. Mustafa Sercan, “Ülkemizde ve tüm dünya toplumlarında en sık görülen takıntı ve zorlantılar arasında; titizlik hastalığı (kirlilik takıntısı ve temizlik zorlantısı) ve kontrol hastalığı (güvenlik takıntısı ve kontrol zorlantısı) yer alır. Zihne gelen olumsuz düşünce ya da sözcükleri önleyememe, olumsuz bir sözü ağzından kaçıracağından kaygılanma, zihne gelen cinsel içerikli düşüncelerden kurtulma isteği, çevresindeki kişilere istemeden zarar vereceğinden kaygılanma, dinsel inancına aykırı düşüncelerin zihnine gelmesi biçiminde takıntılar daha seyrek görülür” diye konuştu. 
 
PROFESYONEL YARDIM TALEP EDİLMELİ
Dr. Sercan sözlerine şöyle devam etti: “OKB’nin nedenleri arasında, genetik geçiş olasılığı üzerinde durulmaktadır. Beyin biyokimyasında serotonin adlı ileticinin işlevlerindeki aksamanın Obsesif-kompulsif bozukluk oluşumunda etkili olduğu görülmektedir. Çocukluk çağı ruhsal travmalarının bazı kişilerde OKB oluşumunu etkilediği gözlenmektedir. Kişilik yapısı olarak titiz, kuralcı, ayrıntıcı, mükemmeliyetçi özelliklere sahip olan kişiler obsesif-kompulsif bozukluğa yatkın kişiler olarak değerlendirilmektedir. Kişinin kendindeki bazı düşünce ve davranışların bir ruhsal hastalığın belirtileri olabileceğine karar vermesi çoğu kez güçtür. Obsesif-kompulsif bozukluğun sizde olabileceğinden kuşku duyuyorsanız, bir psikiyatri uzmanına başvurarak profesyonel yardım talep edebilirsiniz.” (Haber Merkezi)