Yalın çalışmalara büyük ödül Yalın çalışmalara büyük ödül

Ufuk IRGAŞ
Nilüfer Karaman Mahallesi’nde bulunan Birkent Sitesi’nde can sıkan kentsel dönüşüm olaylarına bir yenisini daha eklendi. Adeta yılan hikâyesine dönen olaylarla mağdur olan site sakinleri, “Haklarımız olan doğalgazımız, elektrik ve sularımız kesilmek üzere. Bizlere haksızlık yapılıyor” diyerek sitelerinde nöbetteler ve yetkililerden çözüm bekliyorlar.Birkent Sitesi sakinleri gazetemize açıklamada bulunarak nasıl mağdur edildiklerini anlattılar. Nilüfer Karaman Mahallesi, Odunluk Caddesi, Cemal Karakuş Camii yanındaki sitede ikamet eden Fatma-Nihat İşgören, Çilem-Kenan Kardeş, Rukiye-Mehmet Yıldırım, Dilber-Refik Altun Çiftleri yaşam hakları olan ve sosyal devletin yapması gerektiğini belirttikleri doğalgaz, elektrik ve sularının kesilmemesi için site bahçesinde 24 saat nöbette olduklarını belirtti.
 

DURUMA ANLAM VEREMİYORUZ
Site yönetimi yaptıkları ortak açıklamada “Bizler 30 yıldır burada ikamet etmekteyiz. Sitemiz 5 kat üzerine 5 blok ve 50 haneyiz. Yeni imarla buraya 9 kat müsaadesi çıkarılınca bazı müteahhitler görev aldı. Aynı emsalde ikişer daire sahibi olacaksınız söylemleriyle onayımız olmadan, konu oldubittiye getirilerek bina taşıyıcı kolonları dayanıklılığı ve zemin etüdü araştırmaları gibi işlere girerek, ‘Araştıracağız,  araştırıyoruz’ denilerek işlemler başlattılar. Bir iki kişinin ‘onay vermiyoruz’ dememize rağmen başlattığı işlemlere yetişemez olduk. Örneğin zemin etüdümüz sonradan öğrendiğimiz üzere evlerimizin 170 metre uzağından alınarak yapılmış. Bina taşıyıcı kolonlarımız delinerek numune alınacağı yerde, sıvaları kırılarak, demirleri meydana çıkarılarak, deforme edilerek, adeta oturulamaz raporu almak için tahrip edilmiş. Ayrıca deniliyor ki 2000 yılından önce yapılan hiç bir bina yönetmelik değişiklikleri sebebiyle sağlam raporu alamaz, yönetmelikler değişti. Siz kendiniz müracaat etmişsiniz vs. Anlam veremediğimiz bir sürü sebep. Mahkeme masraflarına, avukat ücretlerine, kesilen doğalgazlarımızın yeniden açılması masraflarına, manevi baskılara dayanamaz olduk” denildi.

LÜTFEN SESİMİZİ DUYUN!
Açıklama şöyle devam etti: “Bu binaları 30 yıl önce Turgut Gençosman isimli müteahhidimiz yaptı. Karşımızdaki Gençosman 1 ve 2 sitelerini de aynı yıl aynı kişi yapmasına rağmen onlar huzur içinde oturuyor ve yaşıyorlar. Konuyla ilgili olarak gitmediğimiz kapı kalmadı. Sayın Başkanımız Turgay Erdem’den tutunda, ilgili müdürler ve yardımcılarına, Ak Parti Milletvekilimiz Mustafa Esgin’e kadar ulaşabildiğimiz her yere koşuşturuyoruz. Ayrıca halen bitmemiş bir dava söz konusu olduğu halde nasıl olurda doğalgazımız kesilir, bunu da anlamış değiliz. Bakınız ateş düştüğü yeri yakar denir. Son bir yıl içinde bu insanlar durduk yere dertli oldular. Aramızdan iki emeklimiz yakın zamanda tüm bu yaşananların stres ve üzüntüsünden rahmetli oldular. Günahtır, ayıptır. Bizler hemen hemen hepimiz emekli, belli yaşın üzerinde, artık huzurlu yaşamayı sürdürmek isteyen, işten güçten elini çekmiş insanlarız. Tüm bu yaşadıklarımızla özgürlüğümüz, huzurumuz, yaşam haklarımız çiğneniyor. Yetkililerimizden bizleri gerçekten dinlemelerini ve çözüm bulmalarını rica ediyoruz. Artık canımıza yetti. Bu konuyla ilgili daha baskılar yapılması halinde gerekli tüm kurum ve kuruluşlara gideceğimizi nezaketen söylüyoruz, lütfen sesimizi duyun!”